Bostoni séta

09/14/2022

A Boston Commonról azt érdemes tudni, hogy az Egyesült Államok legrégebbi városi parkja, 1634-ben alapították.
A Brewer Fountain bronz szökőkút egy jó találkozási pont, illetve nagyjából innen indul a legendás Freedom Trail is. Innen jól látható a park túloldalán található aranykupolás State House (az új, mert van egy régi is!).
A Massachusetts State House, vagy New State House 1798 januárjában készült el, 133 333 dollárba (több mint ötszöröse a költségvetésnek) és azóta többször is bővítették. Ez az egyik legrégebbi kapitólium.

State House - Boston Common - Boston, MA

A legnagyobb “problémánk” az, hogy kb. minden sarkon van valamilyen látnivaló, így könnyű azonnal elcsábulni egy másik irányba.
A State House-szal szemben van például egy szobor is, ahol persze sokan voltak, mert egy csoportos túrába csöppentünk bele. Ez a Robert Gould Shaw and the 54th Regiment Memorial nevű bronz dombormű.

Robert Gould Shaw and the 54th Regiment Memorial - Boston, MA

Utána visszamentünk a parkba és jól körbejártuk.
Itt van a Frog Pond, melyet valóban békaszobrok díszítenek, de víz az nincs benne. Télen korcsolyázásra használják, tavasszal és ősszel kis tó lenne, de most vagy kiszáradt, vagy nem tudjuk, hogy mi van vele. Mellette pedig egy tavasztól-őszig működő kis körhinta található.

Boston Common Carousel and Frog Pond - Boston Common - Boston, MA

A katonák és matrózok emlékművét (Soldiers and Sailors Monument) az amerikai polgárháborúban elhunyt massachusettsi katonák és tengerészek emlékére állították.
Innen fentről jó a városkép!

Boston Common - Boston, MA

A bostoni mészárlás emlékére állított emlékművet is megnéztük, mielőtt átmentünk volna az utca túloldalán található Public Gardenbe.

A bostoni mészárlás 1770. március 5-én történt, amikor egy kisebb brit katonacsoport a tömegbe lőtt és 5 embert megölt. (1768 óta brit csapatok állomásoztak Massachusetts-öböl tartományban, hogy támogassák a korona által kinevezett tisztviselőket és érvényesítsék a népszerűtlen parlamenti jogszabályokat.)

Boston Massacre/Crispus Attucks Memorial - Boston Common - Boston, MA

A Public Garden volt az első nyilvános botanikus kert Amerikában, melyet 1837-ben hoztak létre. A Boston Common közvetlen szomszédságában áll.
Ez egy csodás park kanyargó ösvényekkel, gyönyörűszép fűzfákkal és egyéb különleges fákkal, szép virágokkal, tele cuki mókusokkal és egy nagy tóval. Valamint egy csomó emlékművel (többek között itt található George Washington lovasszobra, mely nagyon jól mutat háttérben a bostoni felhőkarcolókkal). Nagyon hangulatos hely. Több helyen van ki/bejárata. Mi is kicsábultunk egy-egy utcába, melynek köszönhetően szépen el is kavarogtunk.

Public Garden - Boston, MA

A felhőkarcolókon kívül ugyanis ezek a tipikus, amerikai filmekből ismert fákkal szegélyezett utcák, vörös téglás, lépcsősoros házak jellemzik a várost. Ally is ilyenben lakott a sorozatban és tök jó volt most ezek között sétálgatni!
Mókusok ugrándoznak a fákon, szóval tényleg nagyon hangulatos.

Boston, MA

Miután megnéztük magunknak ezeket a tipikus utcákat, visszamentünk a parkba, ahol további műemlékeket kerestünk meg.
Közben pedig a vicces és kíváncsi mókusok sokaságát láttuk. Talán itt láttuk eddig a legtöbb mókust egy helyen. Bármerre nézel ugrándoznak a parkban. Az emberektől nem félnek annyira. Többet is láttunk, akik nagyon közel mentek az emberekhez, sőt az egyik felugrott a padra a néni mellé, aztán volt olyan szemtelen, hogy még a nénire is felmászott! 😀
Nagyon kis szórakoztató jószágok.

Public Garden - Boston, MA

Aztán ahogy ott sétálgattunk, egy ragadozó madár (ölyv vagy sas???) vijjogására lettünk figyelmesek, aztán meg is láttuk, ahogy megérkezett egy közeli fára. De nem maradt ott, hanem tök közel hozzánk repült el. Két pasi ült a padon, kb. majdnem közvetlenül a fejük felett szállt el és aztán leült egy fára, ahol jó hosszasan időzött.
A fa alatt ült egy csaj, ő is csak nézte, hogy most mi lesz, illetve jó pár ember megállt ott és várták, hogy mi fog történni. Mi is közelebb mentünk…

Hatalmas, lenyűgöző méretű, óriási madár… Pláne a kis kolibrikhez viszonyítva. 😄 Viccet félretéve, tényleg óriási méretű volt. Kicsit ijesztő is!

Public Garden - Boston, MA

Egy mókus is volt a fa törzsén, és mintha szinte szándékosan inzultálta volna a madarat. Aggódtunk, hogy mi lesz a végkimenetele a dolognak, de nem bántotta a mókust. Meg hát a parkban ott rohangált a közvetlen közelben vagy 15-20 mókus, szóval ha támadni akart volna, onnan is választhatott volna. Mindenesetre a mókus nagyon bátor kis teremtés volt. Kb. negyed óráig figyeltük az eseményeket, aztán továbbálltunk! Addig nem történt baj! 😀

Ezt követően ismét elhagytuk egy időre a Public Garden területét.
A város tele van templomokkal.
Következő állomásnak a Közkönyvtár (Public Library) központi épületét lőttük be.
Valahogy bekeveredtünk egy utcába, ahol a világ legdrágább márkaboltjai sorakoztak. Kicsit olyan volt, mint Beverly Hills-ben a Rodeo Drive.

Newbury St - Boston, MA

A templomok közül az 1733-ban alapított Trinity Church-öt emelném ki, mert nagyon szép kívülről (nem mentünk be, de ha jól emlékszem, van valami minimális belépőjegy) és tök jól mutat a mellette látható 200 Clarendon nevű (korábban John Hancock Tower) nevű felhőkarcoló lábánál.

Trinity Church - 200 Clarendon - Boston, MA

A tér túloldalán pedig a Public Library épülete látható. Köztük pedig egy csinos kis tér található.
A Public Library mellett haladó út vezet New Yorkba.
Az 1848-ban alapított Boston Public Library a nyilvános könyvtári szolgáltatások úttörője Amerikában. Ez volt az első nagy ingyenes közkönyvtár az Egyesült Államokban, az első nyilvános könyvtár, amely könyveket kölcsönzött. A Boston Public Library ma egy központi könyvtárral és huszonöt szomszédos fiókkal rendelkezik.
A Központi Könyvtár homlokzatába bele van vésve a „Mindenki számára ingyenes” felirat. Az épület nagyon szép belülről is, mármint a főépület. Van tipikus amerikai olvasóterem. A könyvtár rész pedig tök modern, asztalokkal, számítógépekkel. Lehet cd-t és filmeket is kölcsönözni. A visszahozatal meg úgy néz ki, hogy egy nyílásba bedobod a visszahozott könyvet.
Szóval más.

Public Library - Boston, MA

A könyvtár épületében van egy étterem, de az olyan elegáns benyomást keltett, hogy meg se próbáltunk oda bemenni. 😄 Illetve van egy kávézó (Newsfeed Café) is, ami meg azért érdekes, mert itt található egy rádióstúdió is!
Vettünk két sütit, egy kávét és egy vizet. Gyakorlatilag még semmit se ittunk ma - hiszen a szállodából egyből útnak indultunk és a repülőn ittunk utoljára… - ezt jól elrontottuk!! Szerintem még soha nem tűnt ennyire finomnak a víz, mint most!!
Amúgy a két süti is nagyon finom volt és nem is fizettünk sokat, 17 USD-be került az egész!
Itt üldögéltünk egy kicsit - akkor pont nem volt rádiós felvétel sajnos.

Newsfeed Café - Public Library - Boston, MA

Utána pedig még a könyvtár többi részét is igyekeztünk felfedezni. Voltunk például egy térképszobában, ami nagyon érdekes volt. Lehetett játszani is, volt például puzzle, meg egy csomó földgömb és nagyon vastag földrajzi atlaszok! Bárcsak az enyémek lennének! 😀

Aztán pedig a főépületbe is benéztünk. Itt van az az ikonikus, filmbeli olvasóterem.
Ez a hely (is) nagyon tetszett nekünk.

Public Library - Boston, MA

Miután kikönyvtáraztuk magunkat, elindultunk tök egyenesen a Charles folyó irányába, mely mindössze pár utcányira található innen. Ez itt az úgynevezett Charles River Esplanade, ami egy kis sétány. Találtunk egy játszóteret, ahol volt egy nagyon cuki teknősös szobor.
Több kis hídon is át lehet menni egy másik sétányra.
Vannak stégek, ahol az emberek napoznak, beszélgetnek vagy éppen jógáznak.
És itt található a Hatch Memorial Shell is, amely egy 1939-40-ben épült szabadtéri koncert helyszín.
Innen is nagyon jó a város látképe szerintünk.
A folyón színes kis vitorlások ringatóznak, nagyon jó látvány.
Arthur Fiedler karmester rétegelt alumínium lemezekből kirakott szobra is itt található. Távolról tök jól kivehető, közelebbről nézve már absztraktabbnak tűnik a rétegelt lemezek miatt.
A róla elnevezett gyalogos hídon át tértünk vissza a Public Gardenhez. A park másik oldalához érkeztünk, ahol pedig újabb nevezetességekbe botlottunk. Az egyik ilyen egy 9/11-es emlékmű, a massachusettsi áldozatok emlékére, akik életüket vesztették a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásban.

Public Garden - Boston, MA

Mivel pár napja volt az évforduló, csodás illatú, friss virágok voltak elhelyezve az emlékhelyen. Nagyon megindító látvány.
Még egyszer átvágtunk a parkon, a középen futó kis hídon át, majd visszamentünk a Boston Common-ba, mert pontosan előtte van a Silver Line 5 megállója.
Viszonylag sokat kellett várni a buszra és iszonyú nagy tömeg volt rajta.
Kb. olyan érzésünk volt, mint a Blaha Lujza téren a 7-es buszon. Gondolom, van köztetek olyan, aki ez alapján simán el tudja képzelni, milyen feeling volt a buszon utazni! 😀 (Nem túl jó!)

A szállodával szemben van egy bolt, oda még beugrottunk vízért, meg pár apróságért, aztán végre átvettük a szobát és persze visszakaptuk a bőröndjeinket.
Az első napon közel 6 órán át sétáltunk és ~7,5 km-t mentünk.

Walking Route - Boston, MA

Nagyon kimerítő nap volt a hajnali 4 órás ébredéstől kezdve, az utazáson és az egész napos csavargáson át. Nem volt szükség altatóra.

További képek

State House - Boston Common
State House - Boston Common
State House
Robert Gould Shaw and the 54th Regiment Memorial
Robert Gould Shaw and the 54th Regiment Memorial
Boston Common
Frog Pond - Boston Common
Frog Pond - Boston Common
Boston Common
Boston Common Carousel
Boston Common
Parkman Bandstand - Boston Common
Boston Massacre/Crispus Attucks Memorial - Boston Common
Tremont St
Public Garden
Public Garden
Public Garden
Public Garden
Public Garden
Public Garden
George Washington Statue - Public Garden
George Washington Statue - Public Garden
Public Garden
Marlborough St
Public Garden
Public Garden
Public Garden
Public Garden
Public Garden
Public Garden
Public Garden - Boylston St
9/11 Memorial - Public Garden
9/11 Memorial - Public Garden
9/11 Memorial - Public Garden
9/11 Memorial - Public Garden
9/11 Memorial - Public Garden
9/11 Memorial - Public Garden
9/11 Memorial - Public Garden
Newbury St
Newbury St
Newbury St
Newbury St
Newbury St
Trinity Church, 200 Clarendon
Copley Square
Trinity Church, 200 Clarendon
St James Ave
Trinity Church - Copley Square
Copley Square
Huntington Ave
Trinity Church, 200 Clarendon
Public Library
Public Library
Public Library
Public Library
Public Library
Public Library
Public Library
Newsfeed Café - Public Library
Newsfeed Café - Public Library
Newsfeed Café - Public Library
Public Library
Public Library
Public Library
Public Library
Public Library
Public Library
Public Library
Public Library
Public Library
Dartmouth St
Dartmouth St
William Lloyd Garrison Memorial Statue - Commonwealth Avenue Mall
Dartmouth Street Footbridge
Charles River Esplanade
Charles River Esplanade
Hatch Memorial Shell - Charles River Esplanade
Hatch Memorial Shell - Charles River Esplanade
Hatch Memorial Shell - Charles River Esplanade
Charles River Esplanade
Charles River Esplanade
Charles River Esplanade
Charles River Esplanade
Fiedler Dock - Charles River Esplanade
Fiedler Dock - Charles River Esplanade
Arthur Fiedler Statue - Charles River Esplanade
Arthur Fiedler Footbridge - Charles River Esplanade
George Robert White Memorial - Public Garden
Public Garden
Tremont St

Map - Boston, MA

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő