Hello Boston!

Sy @ 2022-09-19 | 5 perc |

09/14/2022

Tehát ugye szerda délelőtt 9 - fél 10 körül érkeztünk meg a szállodába.
Azért a hét közepét választottuk most egyébként, mert ilyenkor olcsóbbak a repülőjegyek.
Nemrégiben volt a “nemzeti olcsó repjegy nap” (National Cheap Flight Day) - hogy mik vannak?! Egyszer már utánajárok ezeknek a nemzeti mindenféle napoknak, mert rengeteg van belőlük!
De ezt most csak azért mesélem, mert persze aznap pont nem tudtunk repjegyet intézni, viszont láttam egy videót, amiben tippek és trükkök voltak, hogyan lehet olcsóbban repülőjegyhez jutni.
Mondjuk Charlotte-ban alapból nehéz, ugyanis állítólag pont nálunk mentek fel legbrutálisabban az árak. Aznap amúgy megnéztem az árakat - éppen Atlantában voltunk, ezért úgy mutatta az árakat is - onnan sokkal olcsóbb jegyárak voltak, mint Charlotte-ból.

Na de most térjünk vissza Bostonba!
A bőröndöt tehát letettük a szállodában. Ez is egy modern, nagyon dizájnos Residence Inn szálloda egyébként. Majd teszünk fel róla képeket!

Residence Inn Downtown/South End - Boston, MA

Csibi már korábban kinézte, hogy milyen heti bérletet fogunk venni, ezért annak a nyomába eredtünk, ugyanis azt online nem lehet megvenni.
A Public Library vagyis a közkönyvtár (aminek itt a városban több épülete is van) egy olyan hely, ahol állítólag lehet kapni.
El is indultunk gyalogosan a szállodától, mert úgy láttuk, hogy nincs túl messze. Útközben azonban a buszvégállomás mellett haladtunk el és azt gondoltuk, hogy ha valahol, akkor itt tutira kell lennie jegypénztárnak vagy bármi hasonlónak.
Kicsit tanácstalanul jártuk körbe, mert először nem találtunk semmi ilyen helyet. Aztán észrevettünk egy jegykiadó automatát, ahol szerencsére ezt a fajta bérletet is lehet kapni. CharlieCard a neve és 22,50 USD-be kerül fejenként, 7 napra. Ezzel metróra, helyi buszra és a Silver Line-ra (ez is busz amúgy, még nem jöttünk rá, hogy mitől más, mint a local busz) lehet felszállni, illetve ezen felül még a Charlestown és East Boston kompon való utazásra is jogosít és valamilyen hév vagy vasút is benne van az árban.

CharlieCard - MBTA - Massachussets Bay Metro Area

Szóval bérlet pipa! Ezt követően azt kellett kigondolni, hogy hova is menjünk innen. Amúgy első benyomásként ezen a területen nagyon sok hajléktalant és fura embereket láttunk, szóval annyira még nem voltunk elragadtatva. De azt is bevallom, hogy az utóbbi időben igazából teljesen elszoktunk ettől a típusú közlekedéstől. Meg úgy a nagyvárosi nyüzsgéstől is.

Boston, MA

A négyes és ötös busz (Silver Line) a belvárosba megy. Az ötös busz éppen jött is. Mi elől szálltunk fel, mondtuk a sofőrnek, hogy először járunk itt, szóval nem tudjuk, hogy is megy ez a dolog, mire mondta, hogy ma ingyenes a közlekedés. Az nem derült, hogy miért, de mindegy is volt, hiszen már megvettük a bérletet… 😀 De amúgy pont úgy néz ki a dolog, mint a filmekben, egyszerűen csak hozzá kell érinteni a kártyát a leolvasóhoz és már mehetsz is beljebb.

A forgalom úgy tűnik, hogy egész nap viszonylag nagy és sokszor van dugó, de a busszal kb. 20 perc alatt a belvárosban voltunk. Akkor úgy gondoltuk, hogy jó, hogy nem béreltünk autót, mert itt nehéz lenne közlekedni vele.

Korábban a google térképen bejelöltük azokat a helyeket, amelyeket szeretnénk megnézni. Szépen látszott is, hogy mi merre van, mennyire vannak egymáshoz közel az egyes helyek. Konkrét napirendi pontokat nem határoztunk meg, csak belőjük az irányt és aztán megyünk amerre visz a lábunk! 😀
Illetve maximum az időjárás tudja korlátozni és befolyásolni a programjainkat.
Úgy tűnik, hogy egy-két héttel az ősz érkezése előtt jöttünk. A fák még csak éppen hogy kezdenek színesedni, de ez még nem az az igazi "őszülés". (Állítólag itt északon meseszép az ősz, ezért kicsit sajnálom, hogy pont lecsúsztunk róla, viszont ezért térünk majd vissza egy őszi túrára New Hampshire-be).
A hőmérséklet mondjuk úgy, hogy ingadozó. Amikor érkeztünk 27 fok volt, aztán már csak 20 környékén és reggelenként 9-10 fok van. Ez megnehezíti a ruhaválasztást és az öltözködést is… Gyakorlatilag április óta csak nyári ruhákat hordtunk. 😀 Vasárnap újra 29 fok lesz. Nem mondom, hogy könnyű reggelente eldönteni, hogy mit is vegyünk fel.

Első nap az olasz negyedbe terveztünk indulni, de persze minden másképp alakult!! Bár ez gondolom, már Titeket, visszatérő olvasóinkat sem lep meg. 😀

Mielőtt még elmesélem, hogy alakult végül a nap, essen pár szó Bostonról is.
Ugyanis Ally McBeal-en túl Boston nagyon jelentős szerepet játszik Amerika történelmében!

Boston Massachusetts állam fővárosa, Új-Anglia legnagyobb városa. 1630-as alapításával az USA egyik legrégibb városa. A város területe mindössze 125 km², lakossága 2020-ban kb. 676 ezer fő volt.
Boston és környéke, az ún. Greater Boston azonban 4,4 milliós lakosságával az USA 11. legnépesebb területe. Ebbe az elő- és külvárosokon kívül még számos fontos város is beletartozik. Többek között például Cambridge, mely a Harvard Egyetemnek ad otthont, Quincy, mely két amerikai elnök (John Adams és John Quincy Adams) és a Dunkin Donuts szülővárosa, valamint Newton és Brookline (John F. Kennedy szülővárosa) is.
Bostont a Shawmut-félszigeten angol puritán telepesek alapították. Az amerikai függetlenségi háború számos kulcsfontosságú eseménye zajlott itt, mint például a bostoni mészárlás, a híres bostoni teadélután vagy a Bunker Hill-i csata.
A háború után is fontos kikötő és oktatási illetve kulturális központ volt.
Itt található az Egyesült Államok első nyilvános parkja, a Boston Common (1634), az első állami iskola, a Boston Latin School (1635), de az első metrórendszer is (Tremont Street metró, 1897).
Ma Boston a világ “oktatási fővárosa”. Rengeteg középiskola és felsőoktatási intézmény található a városban. Világelső a felsőoktatásban, a világ leghíresebb és legmagasabb rangú egyetemei közül néhány Boston közelében található. A Harvard például az ország legrégebbi felsőoktatási intézménye, melyet 1636-ban hoztak létre!
A városnak számos beceneve van. Többek között a “város a hegyen (“City on a hill”) vagy “a világegyetem központja” (“The hub of the universe”) az amerikai történelemben betöltött szerepe miatt. “Amerika Athénja” (“Athens of America”) pedig a kulturális hatás miatt. De néha “Puritán városnak” ("Puritan City) is hívják, a 400 puritán telepesre hivatkozva, akik a várost alapították.
Egyéb becenevekkel is rendelkezik, mint például a “Szabadság bölcsője” vagy “Amerika sétáló városa”.
A történelméről és további érdekességekről majd az általunk érintett nevezetességek kapcsán mesélek még.
Boston nagyon nemzetközi város.
Erre utal az is, hogy van külön Chinatown és olasz negyed is.
Első nap az olasz negyedet vettük célba, viszont nem jutottunk el odáig.
A belvárosba érkezve, a végállomáson szálltunk le az ötös buszról. Pont ott volt egy kis kajálda (Café26), ahova be is tértünk reggelizni.
Ettünk közösen egy szendvicset és egy palacsintát és egy-egy narancslevet ittunk. Majdnem 45 USD-t fizettünk.
Az étel nagyon finom volt, a narancslé pedig frissen facsart verzió. A pincérnő nem volt túlságosan kedves, legalábbis ahhoz képest, amihez hozzá vagyunk szokva.

Cafe26 - Boston, MA

Reggeli után átmentünk a Boston Common nevű parkhoz és így történt meg, hogy elúszott az olasz negyed… 😀

Boston, MA

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő