Festett kövek

Sy @ 2022-11-19 | 2 perc |

A festett kövek (painted rocks) inspiráló üzenettel díszített egyszerű kis kövek. Kedvességkőnek is szokták nevezni őket. Bármilyen méretűek és formájúak lehetnek. A lényege, hogy pozitivitást vigyen a közösség életébe.

A Kindness Rock Project egy nagyon gyorsan elterjedt irányzat, mely az USA-ból indult ki és átterjedt az Egyesült Királyságra, Ausztráliára, Új-Zélandra és más országokra is. Az emberek valamilyen üzenetet festenek kavicsokra, majd ezeket elhelyezik különböző helyeken, hogy mások megtalálhassák őket.

A projektet Megan Murphy indította el 2015-ben Cape Codon. Azt írta egy kavicsra, hogy "You’ve got this” és otthagyta a tengerparton. Miután egy barátja megtalálta, több hasonló kis követ hagyott ott inspiráló üzenetekkel.

Alice Brock, egy Cape Cod-i lakos, az 1960-as évek óta festett köveket. Nagyban hozzájárult ahhoz, hogy világszerte elterjedjen a jelenség, ugyanis ilyen festett köveket küldözgetett a barátainak és családtagjainak New Yorkba és Európába.

festett kövek

Az eredeti szándék a kövekkel a kedvesség terjesztése. De ezen kívül például gyerekek is festenek köveket szociális-érzelmi tanulási tevékenység részeként, valamint készülnek jótékonysági szervezetek vagy események támogatására is.

Azt mondják, hogy ezeket fel kell szedni, le kell fotózni, majd feltenni a Facebookra vagy bármilyen más közösségi oldalra. Ezt követően pedig egy másik helyre kell tenni. Akár ugyanabban a városban, vagy teljesen máshol.

Ez az irányzat a COVID-19 világjárvány idején éledt újjá.

A Nemzetközi Drop a Rock Day egy nem hivatalos ünnep, amelyet július 3-án tartanak, és arra buzdítják az embereket, hogy hagyjanak nyilvános helyen festett köveket.

Bizonyos helyek viszont tiltakoznak a festett kövek ellen, például a Disneyland megtiltotta, hogy az emberek bevigyenek ilyen köveket a parkba.

Mi csak a COVID ideje alatt láttunk ilyet először, de akkor még nem tudtuk, hogy mi ez. Színesre festett kis kövek voltak a tó partján, a fán, a korláton. Mivel nem ismertük ezt a hagyományt, nem vettük fel őket, csak lefotóztuk.
Azóta már több helyen is találtunk - egyébként egyik-másik tényleg nagyon szép - köveket. Aztán most már úgy gondoltam, hogy biztos van emögött valami, azért kerestem rá. Tetszik nekem, mert tényleg feldobja az ember kedvét egy-egy kedves kis üzenet vagy színes kő! 😀

Fessetek Ti is kedves üzeneteket magatok és mások örömére!

festett kövek

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő