Ami NEM tetszik

Sy @ 2022-11-14 | 10 perc |

Az utóbbi időben szerencsére sokat utaztunk, így most főleg ezekről írtunk. Emellett is már nagyon sok mindenről meséltünk itt a blogon. Voltak nehézségek, megoldandó dolgok és nagyon sok pozitív dolog. Főleg pozitív dolog. Azért is, mert igyekszünk a dolgok jó oldalát nézni, meg azért is, mert jobbára jó dolgok történnek velünk.
De persze, itt is vannak kevésbé jó dolgok, meg olyanok, amelyek egyáltalán NEM tetszenek nekünk. Most ezekről szeretnék egy kicsit mesélni.

Nagyon sok gondolat kavarog a fejemben, szóval előre is elnézést, ha kicsit zavaros vagy csapongó leszek, de megpróbálom összeszedni a dolgokat.

Amikor ideköltöztünk, azt kérdezte tőlem egy régi barátom, hogy “mit keresel Te az egyszervolt álmok országában”? Akkor valahogy megfogott ez a kifejezés, hogy egyszervolt álmok országa. Erről is van véleményem, egyszer írok is majd róla, mert ez is nagyon érdekes dolog, hogy miért tekintenek sokan úgy Amerikára, hogy ez az álomország. Akár egyszervolt, akár nem.

Már többször is említettem, hogy én anno még nyaralni sem vágytam az USA-ba, aztán meg újra rá kellett jönnöm, hogy az előítéletek nem segítenek, mert csomó élménytől és tapasztalattól fosztja meg magát, aki nem hajlandó új dolgokat kipróbálni.
Amerika alapvetően (és bizonyos szempontokból) egy fantasztikus ország. Nagyon sokszínű, nincs olyan dolog, ami itt ne lenne, és igenis tele van lehetőségekkel. Multikulti és nagyon más, mint Európa.

Most már a 4. évünket kezdtük meg itt és viszonylag sok mindent tudtunk meg a helyi dolgokról, az emberekről és a szokásokról. Szerencsére többnyire pozitív tapasztalatokkal gazdagodtunk, nagyjából minden téren.

Ugyanakkor soha, egyetlen másodpercig sem láttuk rózsaszín ködben ezt az országot, kezdettől fogva tudjuk, hogy mi az ami nem tetszik, amivel nem értünk egyet. Csak azóta ezek megerősítést is nyertek.

Szerintem, az, hogy mi tetszik, az a többi posztunkból is kiderülhetett már: fantasztikus helyek vannak, csodás a környezet, az ünnepeknek nagyon megadják a módját, természeti szempontból is van minden: hó és hegyek, óceán, kagyló, homokos part, varázslatos nemzeti parkok és botanikus kertek, interaktív múzeumok… stb. Úgy hiszem, hogy aki rendszeresen olvassa a bejegyzéseinket, azoknak ez átjött.

Alapvetően próbáljuk a blogunkat is teljesen pozitív (ennek a szónak is eléggé megváltozott az utóbbi időben a jelentése, de most úgy értem, ahogy JÓ értelemben értjük…) szinten tartani, a COVID-ról is igyekeztünk csak minimális mértékben írni. De nyilván van egy csomó olyan dolog, ami itt sem jó és mivel az élet része ez is, muszáj róluk beszélni.

Szerintem Amerika pont annyira jó vagy rossz ország, mint bármelyik másik. Minden országnak van jó és rossz oldala is.
Itt sincs kolbászból a kerítés és keményen kell dolgozni, ha szeretne az ember fennmaradni. Mi “idegenként” soha nem éreztük magunkat itt kívülállónak, szóval nem ilyesmire gondolok.
Az emberek alapvetően nagyon kedvesek (erről sokat szoktatok kérdezni, úgyhogy erről is írok egy külön posztot), de itt is vannak hülyék, idióták, drogosok, eszetlenek, alkoholisták, stb. Pont, mint máshol!

Az, hogy Amerika mindenbe beleüti az orrát, az igaz. Az is, hogy talán nem kéne. Ugyanakkor meg mégiscsak a világ vezető hatalma.
Én úgy vagyok ezzel őszintén szólva, hogy még mindig inkább Amerika legyen ebben a pozícióban mint Kína vagy Oroszország.
Nagyon sok kommentet olvasok, hogy Amerika mekkora szar, meg miért üti bele az orrát mindenbe, meg az indiánokat is, hogy kiirtották. És ilyenkor amúgy muszáj “megvédenem” Amerikát (noha nyilván baromira nincs szüksége az én védelmemre). Csak nem szeretem, ha az emberek nem gondolkodnak és úgy mondanak dolgokat. Az indiánokat az Európából ideérkező kalandorok és hódítók gyilkolászták le elsősorban. Ugyanis szerintem az indiánok az őshonos amerikaiak. Mindenki más a világ egyéb tájáról idejött bevándorló, vagy annak leszármazottja.
Szerintem sajnos ez úgy helyes, hogy a felsőbbrendű fehérek tették mindezt.

És akkor itt rákanyarodhatnánk a rasszizmus kérdésére is, mely napjainkig egy létező probléma. És bizony annak idején az Afrikából elhurcolt rabszolgákat is az európai hódítók hozták ide.
De ennyire nem akarok történelmi szálakba belemenni, holott nagyon érdekes ez a téma számomra, de ez most nem erről szól.
Szóval mi magunk szerencsére semmi még csak hasonlóval sem találkoztunk, de nyilván a tévében látni és hallani dolgokat.
Tehát az egyik nagy dolog, ami nem tetszik nekünk és nem tudunk ezzel azonosulni.
A 21. században nagyon szomorú, hogy ez még egyáltalán téma kell, hogy legyen.

És ezzel el is érkeztünk a következő nagyon súlyos dologhoz, hiszen éppen idén volt egy kifejezetten feketék ellen irányuló lövöldözés a New York állambeli Buffalo városában.
Ahol az elkövető 200 mérföldet autózott azért, hogy feketéket lőjön le. Mekkora szintű gyűlölet kell, hogy legyen egy ilyen emberben?! Vagy a texasi lövöldözés, amely szó szerint letaglózta Amerikát. Tudom, hogy otthon is lehetett olvasni a hírekben, de az történt, hogy egy 18 éves gyerek, először lelőtte a nagymamáját, majd elment egy általános iskolába és közel 20 embert megölt. 10 éves gyerekeket!!!!
Ez egész egyszerűen felfoghatatlan és borzalmas! 😢
Ahogy a törvényeket is nevetségesnek találjuk, hogy 18 évesen vehetsz magadnak fegyvert, de 21 éves korodig nem vehetsz alkoholt.
Azt mondják, hogy azért tette, mert sokat csúfolták őt a suliban. A mi időnkben is volt csúfolódás, gyanítom, hogy most is van az iskolákban. De hogy 18 évesen úgy gondolja valaki, hogy ez a megoldás az őt ért sérelmekre és konkrétan legálisan hozzájuthat fegyverekhez számomra ez teljességgel elfogadhatatlan.
Észak-Karolinában is elszaporodtak az utóbbi időben az ilyen jellegű lövöldözések, és én egyszerűen nem értem, hogy ezek az emberek amúgy honnan veszik a bátorságot ahhoz, hogy ha nem tetszik nekik valami, akkor szó nélkül fegyvert rántsanak és le/meglőjenek valakit.
Értem én, hogy a fegyver nagy biznisz (undorító biznisz), de hány ártatlan embernek és kisgyereknek kell meghalnia még, hogy ne a pénz legyen a fontosabb????
Belegondolni is szörnyű, hogy elengeded a gyerekedet reggel az iskolába és aztán lehet hogy többé nem jön haza????
Vagy ugye hányszor történik ilyesmi iskolában, bevásárlóközpontban, néhány éve koncerten. Meddig még???? Néhány héttel ezelőtt itt a közelünkben lévő bolt parkolójában is volt. Összekoccant két autó, majd verekedés lett belőle és az egyik gondolkodás nélkül fegyvert rántott. Lássuk be, totálisan pitiáner dolog miatt. Számomra ez elfogadhatatlan! Most van némi mozgolódás, hogy szigorítani kéne a törvényeket, de nem tudom, hogy lesz-e bármi eredménye a dolognak…

Tudom, hogy mi nagyon más kultúrából jövünk, ahol ez nem alap, hanem szörnyű volt, ha a tévében bármi hasonlót hallottunk (bár sajnos lassan már otthon is mindennapos, csak nem tömeges). És valószínűleg sosem fogjuk tudni megszokni még a látványát sem, ha valakinél ilyet látunk..

Ehhez képest a nagy szabad Amerikában is az abortusz törvénnyel bezzeg tudnak foglalkozni. Most éppen Oklahomában tiltották be, de itt Észak-Amerikában is tüntetések zajlottak emiatt.
Mondjuk, itt legalább még lehet tüntetni.
Na szóval ez egy olyan téma, ami nagyon érzékeny és nem lehet elmenni mellette szó nélkül.

Aztán még egy nagy falat: a mobilozás autóvezetés közben. Ez szintén olyan dolog, ami kiveri nálam a biztosítékot!!
Így is nagyon bénán vezetnek és akkor még mobiloznak is vezetés közben.
Nem csak magát, hanem másokat is veszélyeztetve.
A covid óta egyébként szerintem az emberek amúgyis (nem csak itt - az egész világon) tök frusztráltak és kettyósok.
Megspékelve ezekkel a problémákkal, hát nem túl jók a kilátások!
Azt vettük észre, hogy az utóbbi időben látványosan rengeteg közlekedési kihágást látunk: piros lámpán át, egyirányú utcában, szembe a forgalommal, minden 2. mobilozik, stb… 😟
Bár a piros lámpán való áthajtást azt most Magyarországon is többször tapasztaltuk.
És azért nem / sem értem, mert itt, ahol aztán tényleg minden van és rohadtul nem tétel egy headset, ott miért kell vezetés közben mobilozni!!!!

Végül de nem utolsó sorban pedig az egészségügy, ami nagyon nem tetszik nekünk. Ennyi idő után is úgy gondoljuk, hogy átláthatatlan és túlságosan bonyolult. De annyira, hogy időnként még azok sem értik, akik már sokkal hosszabb ideje élnek itt, mint mi.
Erről a témáról nagyon sokat lehet hallani máshonnan is, szóval itt is igaz, hogy mi csak a saját tapasztalatainkról tudunk beszámolni.
Akinek nincs biztosítása, az nagyon komoly adósságokba tud keveredni. Akinek van, annak is rohadt sokat kell fizetnie mindenféle orvosi ellátásért. Itt az egészségügy nagy része magánkézben van.
A biztosítást a tárgyévet megelőzően kell kiválasztani és utána nincs lehetőség módosításra. Nekünk, akik nem is ismertük/ismerjük a rendszert, ez alapvetően problematikus. A díjat befizeted és a biztosító (részben) téríti a kezelési költségeket.
Aki nagyobb cégnél dolgozik, az kicsit könnyebb helyzetben van, mert a munkahelyük általában több egészségügyi szolgáltatóval is kapcsolatban áll, melyek különböző biztosítási csomagokat állítanak össze és abból kell/lehet választani. Az árakról jobb nem is szólni.
A probléma pedig pontosan abból (is) adódik, hogy egy csomó esetben nem lehet tudni, hogy mennyi lesz a végösszeg.
Van egy éves keret, ezért sokan azt a módszert választják, hogy vagy előrébb hoznak egy-egy kezelést vagy éppenséggel átviszik a következő évre.
Teljességgel követhetetlen a rendszer. Azért is, mert az önrészről a biztosító IS kiküldi a számlát, miközben Te már akkor kifizetted, mikor megjelentél az orvosnál.
Mi zöldfülüként többször jártunk úgy, hogy duplán fizettük be emiatt a számlákat… A pénzt pedig utána nehéz visszaszerezni. Mondjuk, hogy egy pozitívumot is mondjak ehhez, legalább “levásárolható” a túlfizetett összeg. A fogorvosnál jártunk így először, hogy mivel nem tudtuk, hogy nem kell még egyszer kifizetni, ezért mi befizettük a biztosítótól érkezett számla alapján is. Aztán szerencsére ott elmagyarázták nagyjából, hogy ez hogy működik és így volt + 750 USD befizetésünk, amiből vonogatták le az épp aktuális kezelések díját.
A másik problémás rész, hogy kiválasztasz egy gyógyszertárat és kötve vagy hozzá. Az például nem olyan régen derült ki számunkra, hogy a gyógyszertárak is teljesen eltérő árakkal dolgoznak.
Csibi talált valami összehasonlító oldalt, ahol kiderült, hogy a Harris gyógyszertára (nekünk ez a választott gyógyszertárunk) ráadásul az egyik legdrágább.
És akkor például itt jön képbe a saját sztorink: emlékeztek, év elején az oltás mellékhatásaként izomgyulladást kaptunk, ami miatt orvoshoz is kellett mennünk. Ez 160 vagy 180 (nem emlékszem pontosan már) USD-be került. Na, és ezt az összeget kétszer vonták le. Emiatt az éves keretünk nagyon hamar elfogyott és így történt meg az, hogy 300 USD-t kellett fizetni az asztmás inhalálóért. Ezen rágtam be annyira, hogy aztán Csibi elkezdett nézelődni. Szóval ha mindez nem így történik, akkor rá se jövünk - mert ezt persze nem mondja ám el senki!!!, hogy egyes gyógyszertárakban teljesen eltérő árakon lehet kapni a gyógyszert.
Most egyébként is gyógyszertárat kell váltanunk, épp tegnap jött levél, hogy a mi biztosítónk, jövőre már nem fog kapcsolatban állni a Harris-szel. Ez volt hozzánk a legközelebb, nekünk ez volt logikus választás az elején. Itt van még a Walgreens is, ahol direkt megkérdeztük a napokban, hogy ott például mennyibe kerül az az inhaláló biztosítás nélkül. 380 USD - majdnem elájultam! De tényleg. Hogy a fenébe kerülhet ennyibe????
De most múlt héten pont a fogászaton is volt egy hölgy, aki ott számolgatta, hogy mire elég még idén a biztosítása. Nevetséges!!
Időpontot itt sem feltétlen kap hamar az ember. A vizsgálatokkal nekünk eddig negatív tapasztalatunk nincs (az előbb felsoroltakon kívül).
Amint láthatjátok szövevényes, bonyolult, átláthatatlan és rohadt drága az egészségügy. Ez konkrétan olyasmi, ami nagyon nem tetszik. Szerintem ez otthon sem jó (ott tudjuk, hogy más miatt sajnos) - de itt sem az!!

Ezen felül van még egy pár - mondjuk ezekhez képest apró - bosszantó dolog, ami nem tetszik nekünk.
Ezek közül most csak egyet említek: itt az autósok az esetek többségében piros lámpa esetén is kikanyarodhatnak jobbra. Ami egyfelől tök jó dolog (autósként) - gyalogosként viszont nagyon-nagyon kell figyelni, mert az autósok nagyjából semennyire se figyelnek. Egyrészt szerintünk szokatlan számukra, hogy valaki gyalog közlekedik (tudom, hogy viccesen hangzik, de tényleg így van).
A másik “vicces” (inkább elgondolkodtató) dolog ezzel kapcsolatban, hogy tök sokszor fordul elő olyan, hogy piros a lámpa nekünk, gyalogosként, viszont nagylelkűen át akar engedni minket a jobbra kanyarodó… Aztán utána még ő mérges, mert nem látja, hogy nekünk piros a lámpa.
Zebrán is vagy nagyon előzékenyen átengednek, vagy örülsz, ha élve átjutsz, mert bizonyos kanyarodó sávoknál eszükbe nem jut, hogy a gyalogost átengedjék.
Szóval ez például egy apróbb, de azért bosszantó dolog.

Most hirtelen ennyi jutott eszünkbe. Biztos lehetne még találni, számunkra az elmúlt 3,5 év során ezek voltak a kiugróan nem tetsző dolgok. Szerencsére csak ennyi. A többivel meg tudunk barátkozni és el tudjuk fogadni, úgy gondolom.

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő