Óraátállítás

Sy @ 2022-11-06 | 2 perc |

Egy rövid kis szösszenet az óraátállítással kapcsolatban. Azért érdekes, mert itt más időpontokban zajlik, mint otthon.

Most már évek óta megy a vita, hogy legyen-e vagy sem, melyik legyen, miért legyen. De még mindig nem sikerült megállapodniuk a nagyokosoknak.

Van ugyebár az eredeti (téli) időszámítás. A nyári időszámítást (daylight saving time) a 20. század elején vezették be és gyakorlatilag azóta folyamatos vita zajlik az előnyeiről és hátrányairól.
Nem tudom, ti tudtátok-e de ez a probléma a Föld lakosságának mindössze egynegyedét érinti. Találtunk egy jó térképet, ahol remekül látszik, hogy egy csomó országban soha nem is volt, vagy már nincs állítgatás.

A nyári időszámítás használata a Föld országaiban
forrás: timeanddate.com¹

A nyári időszámítás használata a Föld országaiban:

  • __ Jelenleg van (zöld)
  • __ Jelenleg nincs, de korábban volt (kék)
  • __ Nincs és soha nem is volt (fehér)

Kezdetben talán még volt értelme, amikor a napfényes órák számát próbálták kihasználni, de manapság szerintem ezzel valójában nem spórolunk túl sokat. Hiszen amúgy is, ha hamarabb van sötét, akkor előbb kell lámpát kapcsolni… Állítólag az egészségre nézve sem éppen jótékony a hatása. Szóval számomra érthetetlen, hogy miért is játszunk ezzel évente kétszer.

Európában a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapján ér véget.

Itt Amerikában pedig a nyári időszámítás március második vasárnapján kezdődik, tehát 2 vagy 3 héttel korábban, mint Magyarországon, illetve november első vasárnapján ér véget. Tehát egy héttel később, mint otthon.

Ez alapján tehát nálunk még csak most hétvégén kellett visszaállítani az órát. Múlt hét vasárnap óta csak -5 óra volt az eltérés. Nekem valahogy szimpatikus ez az 5 órás különbség, mert így könnyebb kapcsolatot tartani az otthoniakkal. Például korábban tudom felhívni Anyukámat.
Én elsősorban magyarországi tanulókat tanítok, szóval a magyar időt is kijelzi a laptopom. De ezen a héten azért kellett számolgatnom, hogy ki hánykor van, hogy is van az időbeosztásom. Ráadásul még fogorvoshoz is kellett menni a héten, ami csak még jobban összezavart.

De ma újra visszaállt a rend!

Végezetül még egy érdekesség: jelenleg két állam van Amerikában, ahol nincs óraátállítás: Arizona és Hawaii.


¹ timeanddate.com eredeti, módosítatlan képe.

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő