Día de los Muertos

Sy @ 2022-11-01 | 3 perc |

A Halloween-es posztban már esett szó arról, hogy a katolikus amerikaiak ünneplik az általunk is ismert és ünnepelt Mindenszenteket és Halottak Napját. De mivel ők a lakosságnak csak kb. 20%-át teszik ki, ezért nem annyira hangsúlyos ez az ünnep.

Azonban a Halloween-t követő november 1-je és 2-a itt is ünnep, de nem munkaszüneti nap.
Ekkor ünneplik Amerikában a Mexikói Halottak Napját, a Día de los Muertos-t. (Az Egyesült Államokban több mint 37 millió mexikói felmenőkkel rendelkező ember él, ezért ekkora a népszerűsége.)

Día de los Muertos

A Halottak Napja több mint 3000 éves múltra tekint vissza, így magán viseli az őslakosok szemléletét, hagyományait is. Már az aztékok is ünnepelték, (bár akkor még augusztusban volt az időpontja).
A hagyomány szerint október 31-én éjfélkor megnyílik a mennyország kapuja és a gyermekek lelke 24 órára újra kapcsolódhat a családjához. A felnőtteké pedig november 2-án.
Az élő családtagok díszvendégként kezelik az elhunytat, kedvenc ételeit készítik, oltárt állítanak, gyertyákkal és virágokkal díszítve.
A mexikói kultúrában tehát az élet folytonosságát ünneplik. Ők nem a szomorúságot látják a halottak napjában, hanem lehetőséget az ünnepre.
Ezért aztán a Día de los Muertos egy vidám, hangos, színes ünnep, helyi szokásokkal, felvonulásokkal.

A halottak napjához kapcsolódó legjelentősebb szimbólumok a csontvázak és a koponyák.
Központi alakja La Catrina, aki eredetileg egy mexikói karikatúra-művész, José Guadalupe Posada alkotása. Ez egy díszes női népviseletbe öltöztetett csontváz. Azóta nagy divat, hogy ilyen sminket hordanak az emberek a felvonulásokon. La Catrina a Día de los Muertos legismertebb ikonja.

Día de los Muertos

Az emberek általában színesre festett koponya álarcot viselnek és koponya formájú édességeket készítenek / esznek.
A családok házi oltárokat állítanak (La Ofrenda) az elhunytaknak. Ezek nagyon színesek. Elhelyezik rajta az elhunyt fényképét, kedvenc ételeit-italait, gyertyát gyújtanak és narancssárga bársonyvirággal díszítik - ez a holtak virága (Flor de muerto).
A temetők ilyenkor vidám családi piknik benyomását keltik, ugyanis a hagyomány elengedhetetlen része az elhunytakkal való közös vacsora.

Általában az ünnepeknek jellegzetes ételük is van. A mexikói halottak napjához a halál kenyere (pan de muerto) tartozik. Ez egy édes pékáru, talán a brióshoz hasonlít leginkább, melyet általában narancshéjjal ízesítenek, ami az elhunyttal töltött édes emlékekre utal.

Az ünnepség fontosságát az is jól szimbolizálja, hogy 2003-ban az UNESCO kulturális világörökségének része lett.

Nem tudom, láttátok-e a Disney 2017-es animációs filmjét, a Coco-t?! Szerintem ez egy nagyon szuper mese, ami egy halottak napi ünnepségen játszódik. Számos díjat nyert, 2018-ban például megkapta a legjobb animációs filmért járó Oscar-díjat is. A film néhány hét alatt Mexikó történetének legnézettebb filmje lett.
Szerintem is érdemes megnézni. Látványos, megható és nagyon szépen mutatja be, amit a mexikó emberek gondolnak a halállal kapcsolatban.

Mi egyébként itt Charlotte-ban, főleg a boltok polcain találkozunk egyre gyakrabban ezekkel a mexikói motívumokkal, a koponyákkal, dekor elemekkel. De úgy gondoltuk, hogy mégiscsak érdekes lehet megemlékezni erről az ünnepről is.

Día de los Muertos

És bár a halottak napja ünneplésének a szokásai folyamatosan változnak, az ünnep lényege azonban évezredek óta változatlan. Alkalom arra, hogy emlékezzünk azon szeretteinkre, akik már nem lehetnek velünk. Ami számomra szimpatikus, hogy ezt a nehéz témát (szerintem mindenki számára az…), a halált sokkal pozitívabb színben ábrázolja. 🌺💀🌹


Köszönjük, hogy velünk tartotok!
Iratkozzatok fel YouTube csatornánkra is! 🙏🏻
Illetve egy új, friss és ropogós hírünk is van: most már az Instagramon (@WayOfClouds) is megtaláltok minket! A sztorik persze továbbra is itt lesznek olvashatók, ott pedig főleg további képekkel várunk Titeket!


Día de los Muertos

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő