Függetlenség napja

Sy @ 2023-07-05 | 4 perc |

A függetlenség napján (Independence Day) avagy július 4-én (4th of July) az amerikaiak a függetlenségi nyilatkozat 1776-os kihirdetését ünneplik, melyben a 13 gyarmat Nagy-Britanniától való függetlenségét nyilvánították ki. A 13 aláíró gyarmat: Delaware, Pennsylvania, New Jersey, Georgia, Connecticut, Massachusetts, Maryland, Dél-Karolina, New Hampshire, Rhode Island, New York, Virginia és Észak-Karolina. Az aláírásra Philadelphiában került sor.

Ahogy már korábban írtunk erről, ezen a napon a családok piknikeznek vagy grillpartikat tartanak. Országszerte katonai parádék, felvonulások zajlanak, délután baseball-mérkőzéseket tartanak, az este pedig tűzijátékkal vagy egyéb mulatságokkal zárul. A tűzijáték 1777 óta fontos része a megemlékezésnek.

Nagyon röviden tekintsük át az ünnep történetét:
Amerika (akkor még Új-Anglia) már 1775 áprilisa óta harcban állt a britekkel. Az első függetlenségre vonatkozó indítványt június 7-én terjesztették be. Hosszas vita után, július 2-án a kongresszus egyhangúlag, egy titkos szavazás keretein belül a Nagy-Britanniától való függetlenség mellett voksolt.

John Adams azt írta feleségének július 3-án: “1776. július második napja lesz Amerika történelmének legemlékezetesebb napja. Kétségkívül úgy gondolom, hogy még a következő nemzedékek is jelentőségteljes évfordulóként fogják ünnepelni. Az isteni kinyilatkoztatás ünnepeként kell megemlékeznünk róla, s méltóságteljes ünnepélyen köszönni meg a Mindenható Istennek jótéteményét. A kontinens egyik végétől a másikig, a mai naptól mindörökké, pompázatos ünnepeken bemutatókat, játékokat, sporteseményeket kell szervezni, ágyúdörrenéssel, harangokkal, tűzijátékkal adjuk meg az esemény pompáját.”

Adams két napot tévedett. Vagyis nem, hiszen a július 2-ai szavazás volt a döntő. A függetlenségi nyilatkozaton azonban a július 4-ei dátum szerepel, így ez lett a hivatalos ünnepnap is.
Tehát idén immár 247. éve ünneplik a függetlenség napját!

Szeretnék mesélni még egy kicsit egy az ünnephez kapcsolódó színes eseményről, végül pedig néhány érdekes statisztikai adatot is hoztam Nektek.

Tehát a függetlenség napjához köthető az évente megrendezésre kerülő Nathan hot dog-evő versenye (Nathan’s Famous International Hot Dog Eating Contest), amelyre New York City Coney Island (Brooklyn) területén kerül sor.
A legenda szerint a hagyomány 1916. július 4-én kezdődött, amikor 4 bevándorló így próbálta eldönteni, ki a legnagyobb hazafi. Azóta kiderült, hogy ez csupán egy reklámfogás volt az étteremnek, nincsen semmi bizonyíték arra nézve, hogy valóban így történt.
Az esemény azonban így is töretlen népszerűségnek örvend, igazi látványosságá nőtte ki magát. Extravagáns színpadon mutatkoznak be a versenyzők, előtte való napon hivatalos mérlegelés zajlik New York polgármesterének jelenlétében. Július 4-én a versenyzők a “bajnokok buszán” érkeznek a helyszínre. Nagyon sok nézőt vonz és világméretű sajtóvisszhang kíséri.
2004-ben felállítottak egy 3 méteres Hot Dog Eating Wall of Fame-t (hot dog evők hírességének fala), mely a korábbi győztesek nevét őrzi, valamint egy digitális óra számolja vissza az időt. (10 perc alatt kell minél több hot dogot elfogyasztani.)

2012-ben a Sandy nevű hurrikán megrongálta a helyszínt, de 2013-ban sikerült újranyitni.
2020-ban a COVID miatt nézők nélkül, fedett helyszínen zajlott a verseny (a brooklyni Williamsburg-ben) és nem 15 hanem csak 5 evő vett részt minden kategóriában.
Idén egy vihar miatt majdnem elmaradt a férfiak versenye, de két órával később végül meg tudták tartani.

A győztes korábban a nemzetközi mustársárga övet nyerte a végén, de 2007-től pénzdíjat is kapnak a nyertesek.
Egyébként a női címvédő: Miki Sudo, aki idén 39,5 hot dogot evett meg.
Férfiaknál pedig Joey Chestnut, 16-szoros bajnok (2007-2014, 2016-2023). 2021-ben 76 hot doggal rekordot döntött. Idén azonban “csak” 62 darabot tudott megenni.

Na ennyit erről a mókás eseményről.

És akkor most jöjjön néhány statisztikai adat:

Tehát ez a 247. független év!

  • Minden évben 14 000 tűzijátékot szerveznek országszerte. A New York-i Macy’s tűzijátékára állítólag 4,5 millió nézőt vártak.
  • Az emberek kb. 2,7 milliárd USD-t költenek a július 4-ei ünnep során.
  • Átlagosan 150 millió hot dog fogy és kb. 340 millió kg csirkehúst fogyasztanak az emberek. (OMG!!!!)
  • Erre a sok kajára muszáj inni egy jó sört, ugyebár?? Na, az amerikaiak 2,3 milliárd USD-t költenek sörre ezidőtájt.

Ami a július 4-ei hétvégét érintő tevékenységeket illeti (a számokból is látjátok ez nem a 100% elosztva, hanem hogy melyek a legnépszerűbb programok):

  • a megkérdezettek 65%-a tuti szervez valami sütögetést vagy grillpartit,
  • 42% néz meg egy-egy helyi tűzijátékot és
  • 14%-ban választják az utazást.

Sajnálatos módon a tűzoltók számára is ez az év legforgalmasabb napja. Csak itt a városban, a charlotte-i tűzoltóság 386 hívást kapott, amely egyébként kevesebb, a tavalyi 500 híváshoz képest!
Ami viszont országos adat:

  • 2021-ben 12 264 tűzeset keletkezett a tűzijátékok nyomán.
  • 2022-ben pedig 11 tűzijáték vezetett halálos sérüléshez és több mint 10 000 sérülést kellett kórházban ellátni.

A következő posztban pedig azt meséljük el, hogy nekünk idén mi volt a személyes “élményünk”…


Iratkozzatok fel a Youtube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő