Július 4.

Sy @ 2023-07-06 | 10 perc |

Hihetetlen, de az idei már az 5. július 4-e, amit itt töltöttünk.. Nem állítom, hogy izgalmaktól mentesen zajlott. Egy ideig biztos nem megyünk majd a városba ezen a napon. De máris elmesélem.
Első évben még csak pár hónapja voltunk itt, így nyilvánvalóan óriási kíváncsisággal mentünk a városba, hogy részesei legyünk az ünneplésnek.
Akkor még autónk sem volt, szóval a tömegközlekedés jó és rossz oldalát rögtön kipróbáltuk egy tömegrendezvény keretein belül. Az első élményünk nagyon pozitív volt.
Viszonylag korán érkeztünk, órákig üldögéltünk a parkban az esti tűzijátékra várva.
Hagyományosan baseball meccs zajlik a park szomszédságában található baseball-pályán és amikor annak vége, akkor kezdődik a tűzijáték. Ez lehet 9 óra vagy fél 10, ahogy éppen a meccsen alakulnak a dolgok.

Utána jött a COVID, amikor persze minden tömeges rendezvény elmaradt, így a belvárosban tradíciónak számító Skyshow is.
Abban az évben a közeli Dallas (nem, nem a texasi 😀) városába mentünk egy levendula fesztiválra, ahol még a (nyári) Mikulás is jelen volt. Szerintem ott sem voltunk kevesen.

2021-ben már újra volt Skyshow, abban az évben elmentünk kicsit a Freedom Parkba sétálni és utána úgy döntöttünk, megnézzük, mi van a belvárosban. Addigra már mindenki eléggé ki volt éhezve valami közösségi programra, így nagyon sokan gyűltek / gyűltünk össze a Romare Bearden Parkban. Mi akkor a tömeg szélén álltunk, talán még maszk is volt rajtunk. De nagyon szuper volt a tűzijáték és a hangulat is.

Tavaly fogalmam sincs miért, de nem voltunk a városban. Nem tudom felidézni, hogy kedvünk nem volt, vagy máshol voltunk. Mindegy, kimaradt.
Ezért aztán idén ismét a városi programot választottuk.

Olyan 6 óra felé indultunk el a városba.
Nagyon fura volt, hogy alig volt forgalom az utakon. 22 perc alatt értünk a városba és nem az autópályán mentünk, hanem a reptéri “hátsó úton”. Volt olyan, hogy percekig sem előttünk, sem mögöttünk nem jött senki. A belvárosban is nagyobb forgalomra számítottunk, bár az sejthető volt, hogy a tömeget majd a Romare Bearden Parknál találjuk.

A parkoláshoz előrelátóan egy távolabbi helyet jelöltünk meg: a Marshall Park közelében van egy fizetős parkoló, ahonnan egy 5-10 perces nyílegyenes sétával a Romare Bearden Parkhoz lehet jutni.
Amikor odaértünk, kb. 18:30 volt és még alig voltak a parkolóban. Kb. 4 vagy max 5 autó. Meglepő volt, azt hittem, már hely sem lesz. A parkolás díja most 14 USD volt.
Letettük az autót, aztán elindultunk, de nem siettünk, tudtuk, hogy még tök sok idő van, gondoltuk, sétálunk egyet.
Rögtön az utcasarkon szólt a tűzriasztó, aztán jött a tűzoltóság is. Ez is jól kezdődik.

A város tök kihalt volt és most nem is volt semmi izgalmas (úgy értem, semmi városi művészet, kiállítás vagy bármi). Konkrétan “unalmas” volt a város. 😄
Kellett keresni egy mosdót, ami nem volt egyszerű, mert a július 4-e miatt sok minden vagy alapból zárva volt, vagy már bezárt.
Elmentünk egy Starbucks mellett, de Csibi mondta, hogy menjünk nézzük meg még máshol is. A parkban van egy nyilvános vécé, de általában ilyenkor azt lezárják és mobil vécékkel oldják meg a dolgot. Csibi azt mondja, hogy nagyon tiszta volt, de én nem akartam kipróbálni.

A másik kávézó, amit szeretünk sajnos 6-kor bezárt, így végül visszamentünk a Starbucks-ba. Kértünk egy jeges kávét meg a vécé kódot. Aztán mondták, hogy 5 perc múlva zárnak. Szóval éppenhogy ideértünk.
Ezt követően, kb. 7 óra körül a park felé vettük az irányt. Tudtuk, hogy még sokat kell várakozni. Ekkor már sokan piknikeztek a parkban, mindenki hozott kis széket, pokrócot, hűtőládát, stb. Mi pedig ismét realizáltuk, hogy még mindig nem vagyunk felkészülve ezekre a rendezvényekre! 😂
Körbejártuk a parkot, hogy találjunk valami jó helyet, ahol nem a fűre, hanem valami padkára tudunk legalább leülni. Az a hely, ahol első évben voltunk, jó lett volna, még hely is volt, de azóta úgy megnőttek a fák, hogy nem akartunk odaülni, nehogy ne lássunk semmit.

4th of July - Charlotte, NC

Így most “szemben” ültünk le ahhoz képest, ahonnan vártuk a tűzijátékot. Ezt a baseball stadionból lövik fel egyébként. Aki vesz jegyet a meccsre, az onnan nézheti végig, kvázi VIP-vendégként a Skyshow-t.
Leültünk, aztán egyre gyűlt a tömeg, egyre többen lettünk, minket is körbebástyáztak már székekkel, pokrócokkal.

Volt egy csomó rendőr, tűzszerészek meg minden. Lehetett kaját, üdítőt és fagyit venni. Rengeteg kisgyerek, kiskutya, családok, amerikás cuccba öltözött emberek jöttek-mentek. A meccs még mindig zajlott fél 9 körül is.
Már nagyon rossz volt ott ülni, de nem kockáztattuk meg, hogy elhagyjuk a jó kis helyünket, mert ha valaki megtette, azonnal lecsaptak a helyére.
Van egy bácsi, aki minden tömegrendezvényen megjelenik és kiabálja, hogy “Jesus Saves” és mond mindenféle dolgokat. Legelső évben nem értettük, hogy ezt most miért, kicsit ijesztő volt, ahogy ott ordibált. Mi először azt hittük, valami hajléktalan. De aztán minden évben jött, idén már biciklivel! És ahogy néztük, nagyon népszerű. Csinálja a hangulatot.

Jesus Saves - Charlotte, NC

Aztán ahogy várakoztunk, azt láttuk, hogy egy srác rohanni kezd és két motoros rendőr azonnal a nyomába ered. Egyből mindenki felugrott és kamerázott… De persze ebből sem láttunk túl sokmindent, mert a ház mögé beérve már nem látszódott, hogy mi is történt. De azt gyanítom, hogy nem jutott messzire a kispajtás.

Néha voltak fura zajok, onnan ahol mi ültünk nem láttuk, hogy mögöttünk a parkban mi zajlik pontosan. (Lehet, jobb is!) Sokan is voltak, meg a fák is kitakarták a kilátást.
Durrant néhány petárda, talán kisebb tűzijáték is, időnként ijesztő volt, akár lövésnek is tűnhetett.
Annyi rossz dolgot hallani mostanában és az ember már lehet, hogy tényleg kicsit paranoiás is ezektől a dolgoktól és biztos az sem segített, hogy éppen aznap délután olvastam, hogy Philadelphiában ismét lövöldözés volt. (Olyan tömeges…)

Aztán egyszer csak azt láttuk és hallottuk, hogy egy csomó ember kiabálja, hogy futni kell és rohan mindenki mint az őrült, majdnem pánikban. Pont arra, ahol mi ültünk… Valójában fogalmunk sem volt róla, hogy mi történik, de mivel ott ültünk, ezért mi is szaladni kezdtünk, mert amúgy meg könnyen eltaposnak, ha az emberek ész nélkül rohanni kezdenek.
Egyrészt már tök elgémberedtek a tagjaink, alig bírtunk felállni és én úgy meg is ijedtem, hogy még remegett is a lábam… Szóval gondolhatjátok.
Ahogy ott mentünk, kérdezték mások, hogy mi történt, miért futunk. Mondtuk, hogy nem tudjuk… Erre ők, hogy akkor ne fussunk tovább… Na bravó.
Egyébként nem is jutottunk messzire, szerintem ha 30 lépéssel kerültünk arrébb, akkor sokat mondok. Nem volt rémült kiabálás meg semmi, leszámítva azt a pár pillanatot, amikor megindult mindenki fejvesztve.
Így az utcasarokra kerültünk tulajdonképpen, a baseball stadion park felőli oldalán maradva.
Nem derült ki, hogy mi történt, semmit sem tudtunk. Még nézelődtünk körbe egy ideig, hogy most mégis ez mi volt, figyeltük a rendőröket, mit csinálnak, de nem volt semmi komoly dolog onnan nézve.

A meccs még mindig zajlott, az utcán viszont a rendőrség már lezárt egy részt a tűzijátékra készülve, szóval a kordon mögé már nem lehetett nézőként bemenni.

4th of July - Charlotte, NC

De ha ez még nem lett volna elég az izgalmakból, akkor néhány idióta gördeszkás hülyegyerek (és itt nem a gördeszkás tény teszi őket hülyévé 😂) úgy döntött, hogy ők aztán mit sem törődnek a szabályokkal és bemennek a kordon mögé.
Mindezt úgy, hogy ahol mi álltunk onnal is szemmel jól láthatóan rendőrök és tűzoltók sorfala állt a kordon hátsó részénél.
Szóval gondolhatjátok, hogy azonnal lerohanták őket a rendőrök. Ahogy láttuk egy vagy két srác el tudott szaladni, de a többiek kezén azonnal kattant a bilincs. Durva látvány volt.

A stadionban továbbra is zajlottak a dolgok, ekkor már igazi késésben volt a tűzijáték, mert egy órás csúszás eddig még sosem fordult elő (legalábbis mikor mi is itt voltunk).
Már eredményhirdetés meg miegymás volt, de még mindig csak húzták, húzták. Díjakat adtak át, volt valami katonai tiszteletadás is. Pontosan nem tudjuk, mert nem hallatszott ki minden és a kivetítőnek is csak egy részét láttunk onnan, ahol álltunk.
Aztán nagy nehezen és a sok izgalom után este 10 órakor elkezdődött, amit mindenki várt.
A Skyshow 22-25 percig tartott most és ismét kitettek magukért, mert fantasztikus volt. Nagyon jó helyen álltunk végül, csak a lámpák fénye volt némiképp zavaró, de a tűzijáték tényleg igazi showműsor volt.
Azt mondják, hogy a keleti part déli részén ez a legnagyobb tűzijáték.
Szuper volt, a tömeg tapsolt, éljenzett, örvendezett, az utolsó másfél perc pedig frenetikus volt. Kb. együtt dobbantál a tűzijátékkal. Még a levegő is megállt, iszonyatosan meleg volt, mindenkiről folyt a víz, de a show és főleg a vége az minden eddigin túltett. Minden évben jó volt, de ez volt a legdurvább.

Ahogy vége lett a tömeg egy emberként indult el. Mi gondoltuk, hogy akkor most egy másik utcán megyünk visszafelé, ahogy már említettük, ha nyílegyenesen haladunk, a parkolóhoz jutunk. Az úttest le volt zárva az autók elől, szóval ott is lehetett menni. Mi egy darabig ott mentünk, aztán inkább felmentünk a járdára.
Na szóval mentünk is a tömeggel, aztán megláttunk egy tök jó graffitit, amit eddig még nem láttunk és le akartuk fényképezni, de egyszercsak Csibi rámkiáltott, hogy fussak, vagy ugorjak be azonnal jobbra, vagy én már felidézni sem tudom (ő sem), hogy mit is mondott, de azonnal cselekedni kellett.
Két idióta ostoba barom hülyegyerek ott az úttesten az épületek között eldobott néhány tűzijátékot.
Pattant, robbant, olyan hangos volt, hogy majdnem meg lehetett süketülni, ők meg persze elszaladtak.
De hogy a rendőrök ilyenkor miért nem ott vannak, hogy azonnal elkapják az ilyen szar alakokat…
Na mindegy, a lényeg, hogy szerencsére nem sérültünk meg. Egy lányt láttunk kétszer is, hogy a lábát fájlalja, de mondjuk mi nem láttunk rajta szerencsére sérülést, de ettől még kaphatott belőle szegény.
Meg azt figyeltem éppen, hogy előttem babakocsiban egy nagyon pici gyereket toltak. Szegényke mennyire megijedhetett. Nagyon keservesen sírt.
Szóval azért ez elég nagy gáz volt, szerintem. Ott lett igazán elegem az estéből, azt hiszem. Ennyire ostobák és felelőtlenek hogy lehetnek emberek?

Akkor már még azon izgultam, hogy még innen 20-25 perc hazajutni és ezek az idióták mind az utakon vannak.
Szerencsére Csibi hazafelé is a nyugis reptéri utat választotta, így útközben nem volt semmi durva már.
Egészen addig, amikor már majdnem hazaértünk.
Itt van a sarkon - gyalog 1 max 2 perc - a Wendy’s, amiről már meséltük talán, hogy éjjel-nappal hosszú kocsisor áll. Most ugyan kocsisor nem volt, de egy csávó úgy kanyarodott ki elénk, hogy BIZTOSAN látta, hogy ott jövünk, de rohadtul nem érdekelte. Ha Csibi nem lassít, akkor tuti nekimegyünk, az ő hibájából…
Szóval amint láthatjátok csupa izgalom volt az idei július 4-e. De szerencsére épségben hazaértünk és amúgy a tűzijáték maga azért kárpótolt minket a többi dologért, de most egy darabig kihagyjuk majd ezt az élményt.

Azt beszéltük, hogy mióta Charlotte ennyire népszerű hely lett és boldog-boldogtalan ide költözik, azzal együtt nő a hülyék száma is, ami ezen az estén csodálatosan kirajzolódott.
Sajnos már nagyon rég elvesztette a város a kisvárosi báját, egyre több hülye él itt is, akik rosszabb hellyé teszik ezt az amúgy szuper várost.

Végezetül pedig azért elmesélem, hogy ha nem is mindenre, de egy-két dologra fény derült ma, mert figyeltem a városi híreket, hátha lesz valami infó, hogy mi is zajlott este Charlotte-ban.
Íme: 47 embert tartóztattak le vagy idéztek be, ugyanis hatalmas verekedés tört ki a parkban. Azt gondoljuk, hogy emiatt volt az a hirtelen pánikszerű rohanás. Illetve ez most már biztos, mert azt mondják, hogy néhányan maszkban szándékosan pánikot keltve rohantak a tömegbe, hogy mindenki meneküljön!

A 47 emberből 17-en (!!!!!) kiskorúak voltak. A legfiatalabb 13 éves a legidősebb 17. 15 letartóztatott gyerek szüleit is beidézték “kiskorú bűnelkövetéshez való hozzájárulás miatt.”
Számos vádat emeltek a gyanúsítottak ellen, többek között: rendbontás, rejtett fegyver viselése, közfeladatot ellátó személynek való ellenállás, hivatalos személy elleni támadás és lőfegyver birtoklása városi területen.

A rendőrök 4 fegyvert foglaltak le (azt még nem derítették ki, hogy volt-e fegyverviselési engedélyük). Állítólag két rendőrt leszámítva senki sem sérült meg, szerencsére ők is csak könnyebben.
A rendőrség egyébként tényleg azon volt, hogy minden nyugodtan és békésen menjen az este során.
A rendőrfőkapitány beszédét is láttam, elmondta, hogy ezek a fiatalok szándékosan okoztak rendbontást és számára is elfogadhatatlan ez, hogy békésen ünneplő emberek ezreinek a szórakozását sodorják veszélybe csupán szeszélyből (állítólag 10 000 ember volt a parkban).

Számomra is elfogadhatatlan ez egyébként: nagyon-nagyon sok kisgyerek, kisállat volt a parkban, óriási szerencse, hogy nem történt semmi tragédia vagy komolyabb dolog!

Na, de hogy ne ilyen tragikus legyen a poszt vége - csak hát ugye ez is az igazság része, ezt sem fogjuk letagadni vagy elhallgatni, hiszen ez is az itteni életünkhöz tartozik és a legelején is elmondtuk, hogy mi azt tudjuk hitelesen átadni, ami velünk történik. Most ez történt!

Lényeg a lényeg, hogy maga a tűzijáték tényleg szuper volt és hülyék meg mindenhol vannak!

Happy 4th of July! 🇺🇸 🎆

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő