Elnökök napja

Sy @ 2023-02-20 | 1 perc |

Elnökök napja (President's Day) avagy George Washington születésnapja.

Az elnökök napja hivatalosan Washington születésnapja, de ma már az összes amerikai elnök tiszteletére tartott ünnepnap.
George Washington 1732. február 22-én született, de az ünnepet mindig február 3. hétfőjén tartják az egységes hétfői ünnepnapról szóló törvény értelmében.

Eredetileg ez az ünnep az alapító atya, George Washington előtti tisztelgés 1879 óta. Washington vezette győzelemre a hadsereget az amerikai függetlenségi háborúban, elnökölt az 1787-es alkotmányozó gyűlésen és ő volt az Egyesült Államok első elnöke.

Washington mellett Lincoln elnök születésnapja is okot adott az ünneplésre, hiszen Lincoln vezette át az országot az amerikai polgárháborún, megőrizte az Uniót, eltörölte a rabszolgaságot, megerősítette a kormányt és modernizálta az amerikai gazdaságot.
Az Egyesült Államok elnökeinek történelmi rangsorában ők ketten szoktak az első két helyen szerepelni.
Ma már azonban az összes amerikai elnök előtti tisztelgés.

Legalább 15 elnevezése van az ünnepnek, a különböző államoktól függően.

Az ünnephez hagyományosan kapcsolódó étel a cseresznyés pite, mely azon a legendán alapul, hogy Washington fiatalon kivágott egy cseresznyefát.

Az 1980-as évek végéig a boltok általában zárva tartottak ezen a napon, de miután áthelyezték a 3. hétfőre, a legtöbb vállalkozás nyitva van ezen a napon. A szövetségi és kormányzati hivatalok zárva tartanak.

Az ünnep egyúttal tisztelgés annak a tábornoknak a tiszteletére is, aki megalkotta az első katonai érdemjelet a közkatonák számára. Washington 200. születésnapján, 1932-ben hozták létre a Bíborszív kitüntetést (The Purple Heart Medal), melyen Washington képe látható. Csatában megsérült katonáknak adományozzák.


Iratkozzatok fel a Youtube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő