Lakhatási nehézségek, ingatlanárak

Sy @ 2023-02-12 | 5 perc |

A héten egyedül voltam itthon, mert Csibi egy munka miatt elutazott. Kivételesen nem tartottam Vele, mert esti műszakba volt beosztva és így nem lett volna túl sok értelme, hogy egymást váltsuk. Mire én végzek a tanítással, addigra kell indulnia, ráadásul a szállodai szobában nem is tudtam volna úgy elvonulni, hogy ne zavarjam őt az alvásban.
Északabbra is ment (Pennsylvania) egy kisvárosba, ahol nincs is túl sok minden. Volt egy másik projekt is Kaliforniában, de sajnos most itt volt szükség Csibi segítségére. Kaliforniába nyilván én is mentem volna… 😄

Most várom éppen haza, ma péntek este van (február 10). Este 9-kor száll fel a gépe, szóval még kb. 3 óra mire megérkezik. Felszállás előtt is beszéltünk és mesélte, hogy összesen 5 utas van a gépen. Nagyon érdekes. Van róla egy rövid videó a YouTube csatornánkon. Nézzétek meg, mert ilyet ritkán lehet látni. Kb. a covid idején, a tévében láttunk ilyen üres repülőket! 😄 Most még van egy kis időm, addig arra gondoltam, mesélek egy sajnos már nem is annyira újkeletű tendenciáról, ami Charlotte városát - és benne minket is érint.

Sokszor szoktuk említeni, hogy Charlotte hatalmas fejlődésen megy át. A fejlődés egyfelől nagyon jó dolog, másfelől viszont nagyon sok hátránya is van. Az egyik sajnálatos hátrány például, hogy a bűnesetek száma is nő. Sokkal több lövöldözés van, de mostanában rendszeres az autók ablakának a betörése is.
Amikor mi lassan 4 éve (de durva!) ide költöztünk, akkor a közvetlen környékünk még teljesen máshogy festett. De tisztán emlékszem, hogy mikor még nem volt autónk és sokat jártunk Uber-rel, egy csomó sofőr is mesélte, hogy nézett ki Charlotte még 5-10 éve is. Már ahhoz képest is nagyon sokat változott. Régen még mindenhol fák voltak, mostanra ez már sajnos sokkal másképp néz ki.
Csibi mostanában is többször utazott Uber-rel és most két sofőr is azt mesélte, hogy mennyivel jobb volt, amikor Charlotte még kisvárosi hangulatú nagyváros volt. Mikor ideköltöztünk még mi is annak éreztük!

2021-ben a saját fotóinkból készíttettünk naptárat és a mai napig azok vannak kint… (de gáz) Na, de ezt csak azért mondom, mert a februári kép a nappalinkból készült. Velünk szemben akkor még csak fák voltak a réten túl. Most pedig egy komplex lakópark áll ott.

Berewick - Charlotte, NC
a távoli háttérben fák vannak

De talán arról is volt szó, hogy mennyi minden épült csak a közvetlen környezetünkben: legalább 3 vadiúj szálloda, minimum 6 vagy 7 lakópark, két orvosi rendelő, van egy csomó étterem, amihez hozzájön kb. 10 újabb. Döbbenetes. De bármerre megyünk a városban, ugyanez a szituáció. Gombamód szaporodnak a lakóparkok, kertes házak, szállodák, éttermek.

Berewick - Charlotte, NC
a távoli háttérben már apartmanok vannak

A repülőtér szintén felfoghatatlan ütemben nő. Már évek óta bővítés alatt áll. Éppen az 5. kifutópályán dolgoznak és emiatt még az egyik kedvenc helyünket a reptéri kilátót is bezárták sajnos. Reméljük az új, amit 2024-re terveznek megnyitni nem csak terv marad!
Közel lakunk a repülőtérhez, az ablakunk előtt repülnek el az utasszállítók. Nincs olyan, hogy kinézel az ablakon, és nem látsz repülőt. Egyszerre 3-4-et… Esténként nagyon jól néz ki, ahogy jönnek a kis fényes pontok. Mi imádjuk ezt.
A reptér 2022-ben +10%-al több utasforgalmat bonyolított le, de a 6. helyről a 19. helyre csúszott vissza a világ legforgalmasabb repülőtereinek listáján (10. legforgalmasabb az országban).

Charlotte, NC
épülő felhőkarcoló 2019-ben

Az infláció és a vírus itt is megtette a maga hatását, ugyanis az országon belül is zajlik egy elvándorlás és Charlotte nagyon (túl) népszerű célpont lett egy jó ideje.
Ez pedig nyilván nagyon durván felnyomta/felnyomja az árakat. Irreálisan!
Az albérlet árak évről-évre tök nagy mértékben nőttek eddig is. 2019-ben több okból is, de a külváros mellett döntöttünk, akkor volt a két szobás lakásunk 1670 USD / hó. A belvárosban 2000 USD fölött indultak az árak.
Az elmúlt években 3%-kal nőtt az ár, majd tavaly hirtelen plusz 10%-os növekedés volt.
És hiába nézünk másik lakást, mert kb. mindenhol ugyanilyen árakon mozognak a bérleti díjak. Kb. 20-30 dollárt tudnánk spórolni, de ennyiért meg nem cserélnénk el ezt, mert nagyon szeretjük! Jó helyen van, jó az elosztása, szuper nagy ablakaink vannak, szóval túl sok minden szól mellette.

Charlotte, NC
a felhőkarcoló elkészült 2022-ben (bal oldalon)

A házak ára szintén brutálisan elszállt. Gondolkodtunk is rajta, hogy ha majd meglesz a zöldkártya, akkor nyilván célszerű lenne valami más otthont keresni, mert így azért ez a havi kiadás nagyon sok. De nagyjából szerintem esélyünk sincs arra, hogy egy kisebb házat vagy saját lakást vegyünk.

Ennek ellenére folyamatos probléma a lakhatás kérdése Charlotte-ban. Több okból kifolyólag is: egyrészt a rengeteg új lakó miatt nincs elég lakás (úgy hogy tényleg gombamód nőnek ki a földből!), a másik ok pedig jelenleg az elszabaduló árak.

A minap olvastunk egy cikket arról, hogy az ország leginkább túlértékelt lakáspiacainak legújabb listája szerint Charlotte az Egyesült Államok 100 metropolisza közül az első 5-ben landolt. Tavaly még a 11. helyen állt. A jelentés szerint Charlotte-ban a lakáspiaci árak 54%-kal vannak túlértékelve!!!

TOP 100 U.S. HOUSING MARKETS - Charlotte, NC
forrás: business.fau.edu¹

Az elvárt (és viszonylag (ez is csak viszonylag) normális ár 250 000 USD helyett, 2022 decemberében egy átlagos ingatlan ára 385 000 USD volt a városban.

A lakhatási költségek és az emberek fizetése között igen nagy a különbség Mecklenburg megyében (Charlotte ide tartozik).
Egyébként Észak-Karolina más városai is bekerültek a top 25-be a túlértékelt lakásárak tekintetében.

Érdekességképpen írom, hogy a floridai Cape Coral áll az első helyen, ahol 62%-kal vannak az árak elszállva.
Az olyan nagyvárosok, mint San Francisco, Los Angeles, New York vagy Washington D.C. a lista végén állnak, de a szakértők szerint ez azért van, mert bár a lakásárak itt a legmagasabbak az országban, viszont a tényleges értékükhöz közelebbi áron kerülnek eladásra.

Hát így áll most a helyzet itt Charlotte-ban.


¹ business.fau.edu kimutatása 2022-re

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő