Árak

Sy @ 2022-04-26 | 4 perc |

Az egész világon uralkodó bizonytalanság, a két év COVID-sztori és a sajnálatosan alakuló háborús helyzet mind - mind olyan tényezők, amelyek hozzájárultak az inflációhoz.

Magyarországi látogatásunk során is szembesültünk azzal a ténnyel, hogy nagyon csúnyán elszálltak az árak.
De itt Amerikában sincs ez másképpen sajnos.

Legelőször a boltban lehetett észrevenni az árakon.
De most már kb. mindenre kiterjedt itt is.
A benzin ára soha nem látott magasságokban van. Azt talán tudjátok, hogy ha itt valami, akkor azért a benzin alapvetően jó áron van. Na de nem mostanában. Rekordokat döntöget.
Egy csomó cég, köztük például az Uber, de minden más, ami akár személyszállítást, akár étel házhozszállítást végez, extra felárat számol fel mostanában a megugró benzinárak miatt.

A repülőjegy árakon is látszik a változás. Míg pár hónappal ezelőtt 42 USD-ért lehetett New Yorkba vagy Washingtonba utazni, ez most 340 USD.

De példának említhetném, ami szintén testközelből érint minket is, a lakbért.
Mi egy két hálószobás lakást bérlünk, ami 1600 USD volt 3 évvel ezelőtt, mikor ideköltöztünk. Évente megújuló szerződések vannak és évről-évre 3%-ot nőtt az ár.
Azonban idén 10%-os a növekedés, ami azt jelenti, hogyha továbbra is szeretnénk itt lakni, akkor ez mostanra már 1900 dolláros havidíjat jelent.

Charlotte egy iszonyú gyors ütemben fejlődő város, ahol szó szerint gombamódra nőnek ki a házak és lakóparkok a földből.
Csak a mi környékünkön az elmúlt három év során legalább 10 lakópark és számtalan ház épült.
De bármerre járunk, mindenhol építkezés van és állítólag még így is problémát jelent a lakhatás, annyian jönnek a városba.
Így persze érthető, hogy könnyű felnyomni a lakás árakat, illetve a bérleti díjakat.
Sokan kérdezik, hogy ebben mi van van benne?? Gyakorlatilag semmi, hiszen külön fizetünk lakásbiztosítást, szemétdíjat, vízdíjat, villany/áramszámlát, netet, stb…
Vannak szolgáltatások: medence, közösségi helyek, fitneszterem, amit lehet használni.
De ezek értéke ugyebár nem nő egyenes arányosan a bérleti díj árával. Tehát igazából semmivel sem kapunk többet, jóval több pénzért.
Sőt, míg korábban (erről a COVID is tehet (nagyrészt az tehet) voltak ajándék reggelik vagy ingyen kaják, közös programok, most már azok sincsenek. Vagy volt egy havonta megjelenő hírlevél. Aztán már csak e-mailben jött, de most már az sincsen.
Szóval valójában semmit sem kapunk cserébe, nemhogy többet, hanem úgy egyáltalán.
Nem lesz koktél a medence partján, vagy ilyesmi… 😄

Most, hogy megújult a vízumunk és ezt követően van esélyünk a zöldkártya megszerzésére, többször felmerült, hogy majd veszünk-e házat vagy lakást. De a házak ára is teljesen az egekbe szökött. Amikor idekerültünk, 300-350 000 dollár volt egy ház/lakás ára (kb. azonos szinten vannak). Jelenleg inkább 400-450 000 USD az ár. Szóval fogalmunk sincs, hogy lesz ebből bármi is majd, ha eljön az ideje.
Persze lehet kapni olcsóbban is, nyilván, de azért itt is nagyon sok szempontot kell figyelembe venni. Külváros vagy belváros, mi van a környéken, stb… Szóval egy jó környéken még ennél is magasabb árakkal kell számolni.

Az egyik facebook-os utazó csoportban “találkoztunk” Noémivel, ők Virginia-ban laknak és az ő elmondása szerint, ott is hasonló árakkal találkozni.

De ez még csak a jövő zenéje, most még egyelőre a megdöbbentően magas albérlet árával kell megküzdenünk.
Nagyon sokat gondolkodtunk, hogy mitévők legyünk. Megnéztünk a környéken kiadó lakás árakat, és nagyjából 50-60 dollárt tudnánk spórolni, azzal meg őszintén szólva nem vagyunk beljebb.
Ahol most lakunk az mindkettőnknek szerelem volt első látásra, elsősorban a nagy ablakok miatt. Ez egy saroklakás, tehát összesen egy szomszédunk van, ez is előny.
Ráadásul jó környéken lakunk (amúgy az utóbbi 3 évben sokkal forgalmasabb lett, de még így is jó környék.)
Csak itt körülöttünk van vagy 10 étterem, gyalogosan megközelíthető bolt/gyógyszertár (aki ismeri az itteni távolságokat, az tudja, hogy ez egy nagyon fontos szempont is lehet!) Mondjuk a ház lakói közül sokan még ide is autóval járnak. 😄
Nagyon fontos szempont, hogy van járda, tehát lehet sétálni. Nagyon sok helyen ott a lakópark és kb. csak autóval tudsz bárhova is eljutni. Itt mi azért nagyon nagyokat tudunk sétálni. Van néhány tó a közelben, vannak erdei vagy csak sima sétaösvények, közel a természet. A ház közvetlen közelében láttunk már őzeket, hódot, egy csodaszép rókát, teknősöket, mormotát, a gágik itt tanyáznak a ház előtt és egy csomó cuki madarunk is van. (Többek között saját kolibri áprilistól-novemberig! 😄) Az megfizethetetlen! ❤️
A reptér is nagyon közel van, 15 perc autóval. Ez másoknak amúgy lehet zavaró tényező lenne (a zaj miatt), de mi Budaörsön is a reptér közelében laktunk, csak itt most utasszállítók repkednek az égen.
Mi imádjuk a repülőket, szóval nem zavarnak minket. Egyenesen lenyűgöznek.
Ha valahova elutazunk, mindig várjuk, hogy visszajöjjünk és akkor minden oké, ha már látjuk a repcsiket! 😄

Bocsánat, azt hiszem, kicsit elkalandoztam, de ahogy látjátok, számtalan okunk van arra, hogy ne akarjunk elköltözni innen. Ja és még egy indok, Csibi munkahelye 5 percnyire van autóval. (És bár a COVID óta kb. itthonról dolgozik, azért ez is egy jelentős szempont!)

Meglátjuk, mi lesz majd.

Most csak arról szerettem volna kicsit képet adni, hogy itt is egyre feljebb mennek az árak, ahogy bárhol máshol a világban. Csak jó lenne, ha a fizetések is követnék legalább ezt az irányt.
Úgy könnyebb lenne mindenkinek!

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő