Cinco de Mayo

Sy @ 2022-05-04 | 2 perc |

A Cinco de Mayo (május 5.) eredetileg az 1862-es pueblai csata évfordulója, mely érdekes módon az USA-ban nagyobb ünnep mint Mexikóban.
Mivel spanyolt (is) tanítok, ezért nyilván már korábban is hallottam erről az ünnepről, de az meglepett, mikor a boltokban láttuk az óriási “Cinco de Mayo-szigeteket”, a hatalmas sör kínálatot, a Cinco de Mayo-s sütiket, stb.

Cinco de Mayo cake

Mexikó 1821-ben vált függetlenné, viszont ezt követően számos konfliktus zajlott az országban, melynek következtében gazdaságilag összeomlott. III. Napóleon francia császár kihasználta, hogy az ország nem tudja visszafizetni adósságait és 1861-ben megszállta Mexikót.
1862. május 5-én volt a pueblai csata, ahol a mexikóiak ugyan kevesebben voltak, de rövid időre megállították a franciákat, majd később ki is űzték a francia sereget az országból.

Cinco de Mayo cake

A történészek szerint azért olyan nagy jelentőségű ez a csata, mert ha itt nem állították volna meg III. Napóleont, akkor akár az amerikai polgárháborúba is beavatkozhatott volna.

Mexikóban nem nemzeti ünnep és nem is ünneplik annyira, mint más országokban. Itt az USA-ban a mexikói-amerikai kultúra ünnepe.
Eredetileg a Mexikóból az USA-ba való vándorlásnak köszönhető a kialakulása. Először Kaliforniában ünnepelték a helyi mexikóiak nemzeti büszkeségük kifejezéséül. 1863 óta minden évben megünneplik.
Aztán a 40-es évektől kezdve egyre szélesebb körben elterjedt. De csak a 80-as évektől vált igazán népszerűvé és ma már igazi kulturális ünnep: mexikói táncokkal, ételekkel, italokkal, piñatákkal és mariachi zenével. A sörgyártó cégek kihasználták az ünnepi jellegét és kampányt indítottak, hogy az amerikaiak mexikói sört fogyasszanak.

Cinco de Mayo beer display

Állítólag a Super Bowl-hoz hasonló sör eladásokat generál. Emiatt viccesen vagy inkább gúnyosan Drinko de Mayo-nak is szokták becézni.

Cinco de Mayo beer display

2005-ben határozatot adtak ki, hogy megfelelő szertartásokkal legyen megünnepelve a Cinco de Mayo. Ezért aztán transzparenseket helyeznek ki és az iskolákban is különböző rendezvények keretében világosítják fel a diákokat a pueblai csata jelentőségéről.

Ahogy már az elején említettem, Mexikóban nem nemzeti ünnep, de vannak iskolák, ahol ezen a napon nincs suli.
Puebla városában mindig van megemlékezés katonai felvonulás formájában. A résztvevők beöltöznek francia és mexikói katonáknak azért, hogy újrajátsszák a csatát.

A világ többi részén is vannak ünnepségek, többek között Kanadában, de a Karib-térség bizonyos országaiban (például Jamaicán) is.
Ausztráliában is van mexikói fesztivál, de vannak ünnepségek Angliában és Új-Zélandon is. Ami esetleg meglepő, hogy a dél-afrikai Fokvárosban vagy a nigériai Lagosban és még Japánban is van latin-amerikai ünneplés.

Happy Cinco de Mayo-t mindenkinek, aki tartja, vagy aki egy kicsit is szereti a latin-amerikai kultúrát! 🇲🇽🌵🕺

Cinco de Mayo balloons

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő