Wing Haven

Egyszer korábban a térképet böngészve találtam rá a Wing Haven nevű helyre, mely egy kert és tetszett a képek alapján. Gondoltuk, jó lenne megnézni, aztán szépen feledésbe is merült.
Nemrég viszont újra szembejött velem és akkor már egyértelmű volt, hogy elmegyünk ide.
Jól ki is találtuk, hogy szuper kis program lesz egyik hétvégén. Vasárnap készültünk oda, de szerencsére megnéztük a honlapot és így kiderült, hogy szerdától-szombatig van nyitva 10-17 óráig.
Hétköznap teljesen esélytelen, hogy eljussunk, így maradt egy szombati nap.
Aztán a következő szombaton úgy ahogy volt, elfelejtettük. 😄
Legközelebbi szombaton aztán már szépen felöltözve indulásra készen álltunk, amikor Csibi közli velem, hogy nem megyünk sehova, ugyanis valami rendezvény miatt zárva van a kert.
Előtte való nap néztem meg én is és nem rémlett, hogy zárva lenne… Mert nem is volt. Valóban volt egy rendezvény gyerekeknek, de csak a gyerekkert volt zárva…

Na de mivel azért nem voltunk 100%-ig biztosak a dologban, úgy találtuk ki, hogy elmegyünk a Freedom Parkba (ez a Wing Haven nevű hely ugyanis attól kb. 5 percnyire van (autóval)).

Freedom Park - Charlotte, NC

A Freedom Park a belvárostól 5 kilométernyire található csodás park. Korábban már írtunk róla egy program említése kapcsán.
Ide minden évszakban el szoktunk menni egyszer vagy többször is, mert nagyon szuper hely. Ez a mi kis Central Parkunk.
Sajnos tőlünk elég messze van - 20-25 perc autóval -, de mindig megéri elmenni odáig.
Nagyon népszerű park, szép időben mindig tele van piknikezőkkel, szülinapot ünneplőkkel, fotózkodó párokkal, családokkal, végzősökkel, futókkal és sétálókkal. Mindig nagyon szép. Mellette halad a Little Sugar Creek Greenway, mely egy kb. 4 mérföldes gyalogos ösvény.
A Freedom Park pedig most éppen tavaszi köntösben mutatta meg csupazöld arcát.

Freedom Park - Charlotte, NC

Tettünk egy nagy kört, aztán úgy gondoltuk teszünk egy próbát a Wing Haven-nél. Ha más nem, legalább felmérjük a terepet, hogy lehet parkolni, van-e hely, stb.
Tényleg kb. 4-5 percnyi autózás után - akár el is sétálhattunk volna odáig - már meg is érkeztünk és parkolóhely is volt, szóval el is dőlt, hogy maradunk.

A Freedom Park környéke szerintünk az egyik legszebb környék a városban, hatalmas és csinos házakkal. Ez is ezen a környéken található és tulajdonképpen az egyik ház hátsó kertje, amely nyilvánosan is látogatható.
Évente több mint 40 rendezvénynek ad otthont és nagyon sok kertbarát látogat el ide. Fejenként 10 dollár a belépőjegy ára.
Három kertet lehet megtekinteni. Az egyik az Elizabeth Lawrence ház és kert, a másik a Wing Haven Garden és Bird Sanctuary, mely madarak és vadon élő állatok élőhelye. A harmadik pedig egy új SEED (Student Environmental Education and Discovery rövidítése) Wildlife & Children’s Gardens, mely gyakorlati felfedező tanulást tesz lehetővé, a helyi vadon élő állatok tanulmányozásával.

Elizabeth Lawrence (1904-1985) egy világhírű kertészeti író és tájépítész volt, aki minden idők 25 legjobb kertésze között is szerepel.
1948-ban költözött Charlotte-ba, ahol a ház felépítése előtt kezdett bele kertje tervezésébe, mely olyan volt számára, mint egy élő laboratórium. Több könyvet és számos cikket is írt kertészeti témában.

2008-ban az ingatlant megvásárolta a Wing Haven Alapítvány Mary Lindeman Wilsontól, aki közel 23 éven keresztül birtokolta és gondozta a kertet. Neki köszönhetően a tervezés és elrendezés nagy része úgy maradt, ahogy anno Elizabeth Lawrence megálmodta.

Ez az egyharmad hektáron elterülő kis városi telek még mindig rengeteg növény otthona, ahol az év minden napján virágzik valami.
A Kert Charlotte-Mecklenburg Historic Landmarks Commission által elismert történelmi nevezetesség.

A házba lépve lehet megvenni a belépőjegyet, ahol nagyon kedvesen fogadtak minket. Itt tudtuk meg, hogy nagyon sok kertbarát jár ide. Mi csak azért mentünk, mert szeretünk felfedezni ilyen helyeket.
A nappaliban megy egy tévé, ahol a kert létrejöttéről és Elizabeth Lawrence-ről lehet látni egy kis filmet.

Wing Haven - Charlotte, NC

Mi a kertbe mentünk azonnal, ahol nyilakkal jelölik a haladási irányt.
Illetve volt egy csomó különböző madáretető, amihez kaptunk egy papírt és ceruzát, hogy a végén a 3 kedvencünkre szavazhassunk. Volt közte néhány elég kreatív megoldás!

Wing Haven - Charlotte, NC

A kert tele van szép kis szobrokkal, csodás növényekkel, egy csomó madár repked és fürdik a csobogóban boldogan, láttunk teknőst és egy pár mókust is.
Vannak kis medencék, ebi- és aranyhalakkal, sőt van egy nagy medence is, amelyben virágszirmok úszkálnak, az nagyon szép.
A kiállított madáretetőkön kívül is vannak még további etetők/itatók, ott gyakran lehetett nagyon szép kis piros madarakat rajtakapni.
Sőt, kolibrit is láttunk!
A rózsakert külön említést érdemel. Még csak most nyílnak a rózsák, csomó bimbós volt még, az nagyon szép lehet, amikor minden ki van nyílva.

Wing Haven - Charlotte, NC

Szóval igazából egy tök szuper kis program volt, amolyan kis eldugott kertvárosi ékszerdoboznak nevezném ezt a helyet. Maga az utca is nagyon szép, jó hogy vannak ilyen helyek.

Innen még a reptéri kilátóba is szerettünk volna elmenni, de úgy elfáradtunk, hogy aztán már csak a boltba mentünk.

További képek


Map - Wing Haven - Charlotte, NC

Iratkozzatok fel a Youtube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő