Anyák napja az USA-ban

Sy @ 2022-05-08 | 2 perc |

Az anyák napja az anyaság tiszteletére létrejött ünnep, amelyet a világon mindenhol megünnepelnek különböző formában.

Mother's Day Weather
(forrás:wcnc.com¹)

Az Egyesült Államokban május második vasárnapja.
Az első hivatalos anyák napját 1908. május 10-én tartották és Anna Jarvis alapította.

Az Anyák napján kívül itt van Apák napja (június 3. vasárnapja), Testvérek napja (április 10.) és Nagyszülők napja (munka ünnepét követő első vasárnap) is. A munka ünnepe egyébként itt mindig szeptember első hétfője! Világszerte a legtöbb országban május 1-je, itt ez is máskor van! 😀

Mother's Day cake

De mi is az anyák napja eredete?
A 19. században női békecsoportok jöttek létre és próbáltak ünnepeket és rendszeres tevékenységeket folytatni a háború ellen és a béke érdekében.
Sokszor gyűltek össze az amerikai polgárháborúban harcoló fiúk anyukái.
1868-ban Ann Jarvis, Anna Jarvis édesanyja egy bizottságot hozott létre abból a célból, hogy újraegyesítse a polgárháború alatt megosztott családokat.
Mielőtt azonban sikerült volna elérnie, hogy hivatalos ünnepnappá váljon, 1905-ben meghalt. Lánya folytatta az édesanyja erőfeszítéseit.
Később, 1914. május 8-án törvény született arról, hogy május második vasárnapja hivatalosan is anyák napja.

Mother's Day balloon

Állítólag ezen a napon több telefonhívás zajlik, mint az év bármely másik napján.
Anyák napján hagyomány még a templomba járás, a szegfűosztás és a családi vacsorák.
A (fehér) szegfű azért lett a jelkép, mert Anna édesanyjának az volt a kedvenc virága.

Mother's Day flowers

Érdekes még megemlíteni, hogy az ünnep nagyon gyorsan lett nagyon népszerű és emiatt persze nagyon hamar el is üzletiesedett. Ezért aztán, aki a legjobban küzdött azért, hogy ez hivatalos ünnep legyen, abszolút az anyák napi ünnepség ellen fordult. Anna Jarvist dühítette, hogy az emberek lusták személyesen levelet írni és ezért mindenki üdvözlőlapot vásárol, meg persze az ünnep üzleties jellege is zavarta.

Mother's Day greeting cards

Igaz, ami igaz, csak itt Amerikában az egyik legnépszerűbb alkalom arra, hogy étterembe menjenek a családok. Emlékszem egyszer éppen május elején voltunk nyaralni Floridában, és Miami-ban mi is bementünk egy tipikus amerikai étterembe (Denny’s), ami tele volt, mondták is, hogy csak a pultnál tudunk leülni, mert nincs hely az anyák napja miatt…
A boltok tele vannak lufikkal (a lufik itt nagyon divatosak, mindenféle alkalomra ezerféle színű, formájú, fajtájú lufit lehet kapni). De a képeslap, a virágok és az édességek is nagyon kelendő ajándékok.

Mother's Day balloons

Ezen kívül az ékszeripar is igen jelentős bevételre tesz szert ilyenkor, ugyanis nagy divat a “mothers ring” ajándékozása.
Virágokra kb. 2,6 milliárd dollárt költenek, további 1,5 milliárdot különböző kényeztető ajándékokra és 68 millió dollárt üdvözlőlapokra…
Lehet, hogy Ann és Anna Jarvis nem pont erre gondoltak, mikor szorgalmazták az ünnep létrehozását…

Mother's Day cheese

Viszont, ami szerintünk kedves dolog, az az, hogy például az időjárás előrejelzésben is külön megemlítik és jelölik az éppen aktuálisan speciális ünnepnapot, így most az anyák napját. (De a Valentin napot is láttuk már így.)

Mother's Day Weather
(forrás:wcnc.com²)

Ajándékkal vagy szimplán csak szeretettel minden napra boldog anyák napját minden Édesanyának! 👩🥰👩‍👧‍👧💞


¹ módosítatlan kép, forrás: wcnc.com
² módosítatlan kép, forrás: wcnc.com


Iratkozzatok fel a Youtube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő