Black Friday

Sy @ 2023-12-17 | 4 perc |

A Black Friday ugyan elmúlt már és van egy korábbi posztunk is róla, de nemrég az egyik kedves olvasónk azt kérdezte, hogy még mindig akkora esemény-e a boltokban, mint jó pár éve? Vagy az online piac már lenyomja-e?

Ezért arra gondoltunk, hogy megválaszoljuk a kérdést egy poszt formájában.

A Black Friday rövid története:

  • 1869 - A spekulánsok megpróbálják sarokba szorítani az aranypiacot, ami a részvények zuhanását és a piac összeomlását okozza.
  • 1924 - A Macy's első hálaadási felvonulása a hálaadást követő pénteket jelöli meg az ünnepi vásárlás kezdeteként.
  • 1960-as évek - A rendőrség Philadelphia-ban a Black Friday kifejezést használja, mivel az emberek a hálaadás utáni pénteken beveszik az utcákat akciós ajánlatokat keresve.
  • 1980-es évek - Az üzletek úgy látják, hogy a nap a "pirosból" (veszteség) a “feketébe” (profit) megy át.
  • 1990-es évektől kezdve: Az emberek az üzletek előtt táboroznak a legjobb ajánlatokra várva.
  • Napjainkban: még mindig az év egyik legnagyobb vásárlási napja, de egyre inkább online formában.
Black Friday

A kiskereskedők rájöttek, hogy a nagy engedményekkel nagy tömegeket tudnak vonzani, és aztán persze gyorsan ki is használták ezt. Így lett a Black Friday a vásárlás napja.

A legtöbbet vásárolt termékek az elektronikai cikkek és a játékok, de tulajdonképpen szinte mindenre van akció!
Akik nem akarnak sorba állni, azoknak pedig ott vannak az online ajánlatok.
Az online vásárlás 2020-ban erősödött fel nagyon jelentős mértékben, amikor is a járvány miatt ez lett a domináns vásárlási mód. A legtöbb kereskedő zárva maradt ugyanis. Egyes kiskereskedők egész hónapon át kínáltak bolti és online akciókat.

2021-ben még mindig tartott a világjárvány, a kiskereskedők, a vásárlók és a szakértők azonban nehezen tudták megjósolni, hogy is fog alakulni az év legnagyobb vásárlási napja. A járvány további gondokat is hozott magával: az ellátási lánc problémáit, valamint az inflációt.

Ami aztán 2022-ben csúcsosodott ki leginkább. Egyre több üzlet maradt zárva hálaadáskor. Az infláció miatt alapból magasabb árak voltak, és bár a Black Friday költései rekordot döntöttek, de ebben azért benne volt az is, hogy az árak (még akciósan is) magasabbak voltak.

Próbáltam keresni számadatokat, de sajnos ahány helyen néztem, kb. annyiféle verziót találtam. Egy csomó helyen beleveszik a hálaadás napi költéseket is, van ahol a Cyber Monday adatait is, sőt valahol az egész karácsonyi szezonra egybe vannak az árak.
Így aztán ezt utólagos engedelmetekkel, de elengedtem. Maradjunk annyiban, hogy röviden szólva is rohadt sokat költenek! 😀

Mi ha szeretnénk venni valami nagyobb dolgot, akkor a fekete pénteket megelőző hetekben szoktunk elmenni vásárolni, hiszen jellemzően már akkor is vannak akciók. Vagy online figyeljük az árakat és egy jó pillanatban megvesszük.
Fekete pénteken igyekszünk távol maradni a helyektől, épp elég amit a neten látok. Kígyózó sorok, hajnal óta várakozó tömegek, óriási dugó, stb.

Black Friday

A legkedveltebb helyek közé tartoznak az outlet boltok és mint azt már tudjátok, mi 5 percnyi sétatávolságra lakunk az itteni outlettől.
Így az olvasónk - Fanni 😀 - kedvéért kimerészkedtünk “anyagot gyűjteni”, hogy legalább ilyen formában meg tudjuk mutatni, hogy is kell ezt elképzelni.

Az outletnek hatalmas parkolója van. Ez ilyenkor dugig van - most is így volt. Szó szerint vadászni kell a helyeket.
Tavaly az út szélén is mindenhova felálltak az autók, ebből okulva, ez idén már azonnali elvontatással fenyegetett. A közeli éttermek parkolóját is lezárták, hogy ne oda álljanak be az emberek.
Tavaly óta felépült még vagy 10 étterem, kajálda, bolt, az outlettől nem messze, és ahogy láttuk, sokan ott parkoltak le és onnan sétáltak át. Gyanítom, jövőre onnan is kitiltják majd ezeket az autókat! 🙂

Black Friday

A boltok közé is bemerészkedtünk, néhány bolt előtt (jellemzően a sportboltok előtt) idén is kint állt a sor. Csibi kérdezte is, hogy “beállnál a sorba?” Mondtam neki, hogy nem hiszem, hogy tudnak nekem olyan dolgot kínálni ezekben a boltokban, amiért beállnék a sorba… 😂

Black Friday

Csináltak egy kis riportot is a vevőkkel éppen itt az egyik boltban (Michael Kors)… Hajnal óta álltak sorban, hogy bejussanak. Egy anya a lányával például azt mondta, hogy ők most órát keresnek és családi tradíció, hogy minden évben eljönnek vásárolni, mert szerintük verhetetlen árak vannak…
Bizonyára így van.
Egyébként összességében azt tudom mondani, hogy itt is biztos trükköznek az árakkal valamilyen szinten, de azt már mi is el tudjuk mondani, hogy van olyan akció, ami tényleg nagyon jó akció és ki lehet fogni nagyon jó árakat!

Black Friday

Úgyhogy most ennyit sikerült ez ügyben kideríteni.
Ha van kérdésetek, vagy bármi, amiről szívesen olvasnátok, írjatok nekünk bátran! 🙂Iratkozzatok fel a Youtube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő