Black Friday

Sy @ 2021-11-23 | 4 perc |

A Black Friday, vagyis fekete péntek a hálaadást követő péntek elnevezése, mely a karácsonyi bevásárlási szezon kezdetét jelenti. (A hálaadás az USA-ban mindig november negyedik csütörtökére esik.)

A fekete péntek kifejezést több eseményre is használták a 19. század óta, de valójában Philadelphiából ered a megnevezés, melyet az 1960-as évek óta használnak.
Sokan szabadnapot szoktak kivenni ezen a napon és ez megnöveli a vásárlók számát. Így aztán a rendőrség adta ezt a nevet, a hatalmas dugók és a boltokba igyekvő vásárlók által okozott közlekedési káosz miatt.
Ugyanakkor kereskedelmi szempontból fekete színnel jelölték a nyereséget, míg pirossal a veszteséget, így az ezen a napon jelentkező óriási nyereségre is utal a kifejezés.

Magyarországon 2014 óta van jelen, ahol az emberek 80-90%-ban online vásárolnak.
Ez a tendencia most már az USA-ban is megfigyelhető, “köszönhetően” a világjárványnak, 2020-ban itt is kevesebben vásároltak személyesen. A statisztikák szerint az online értékesítés ebben az évben 9 milliárd dollár volt, mely 22%-kal magasabb, mint 2019-ben volt.
Elsősorban a játékok és elektronikai cikkek a legnépszerűbbek. A vásárlás azonban elég macerás: órák hosszat várakozó vásárlók, akik amint bejutnak lerohannak mindent és visznek, amit csak tudnak. Ez gyakran sérülésekhez is vezet, de sajnálatos módon volt már lövöldözés is a nagy vásárlás hevében.

Visszatérve ahhoz, hogy a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete.
Ez a Mikulás-felvonulásokhoz köthető. A hálaadás napi felvonulások végén gyakran megjelenik a Mikulás: “Santa is just around the corner” címszóval (már itt van a sarkon). Ez arra utal, hogy a hálaadást követően a következő nagy ünnep a Karácsony és itt ugyebár a Mikulás hozza az ajándékot.
A 19. század végén és a 20. század elején ezeket a felvonulásokat nagy áruházak támogatták és persze reklámozás céljára használták ezen eseményeket. Ezek közé tartozik tartozik például a mai napig megrendezésre kerülő Macy’s Thanksgiving Day Parade. Évente kerül megrendezésre New Yorkban és a világ legnagyobb felvonulásaként tartják számon. A 2. világháború során 1942-44-ig felfüggesztették.
2020-ban megrendezték, de nem lehetett rajta személyesen részt venni.

Ami pedig a Black Fridayt illeti még: Korábban volt egy hallgatólagos megállapodás, mely szerint a felvonulás vége előtt senki sem dobja be az akciós ajánlatait.
Ez azóta megdőlni látszik, hiszen 2015-ben például az Amazon nyáron is bedobott egy ilyen napot, Prime Day néven, mely még jobb ajánlatokat ígért, mint a Black Friday.

Nekünk ugye nincs túl sok tapasztalatunk, de azt a keveset szívesen megosztjuk Veletek is.
Memorial Day, Labor Day és a Black Friday - ezen napokon illetve ezen napok környékén vannak a legextrább ajánlatok.
Nyilván itt is trükköznek az árakkal, de azért az akciók itt tényleg akciók. (Persze mindig érdemes figyelni az árakat és az akciókat.)

Itt van mellettünk 5-7 perc sétára az Outlet. Volt itt egy Lindt csokibolt - az elég veszélyes terep volt, de sajnos/szerencsére végleg bezárt. 😄 Szívesen mentünk egy konyhai termékek boltjába is, de az is bezárt. Ahova mi még “szoktunk járni” (erős túlzás, nem megyünk túl gyakran): Nike, Skechers, GAP, Columbia. Kb. ennyi. Néha benézünk.
Tavaly november elején kisétáltunk és már akkor ki volt írva, hogy Black Friday előakció van. 50%-os kedvezmény mindenre. Az outlet ár alapból alacsonyabb mint a bolti ár és mindenből lejött 50%. Nagyon sokmindent nem vettünk, de amit igen, azt elég jó áron. (Kabátot vettem, Csibi nadrágokat és zoknit vettünk mindkettőnknek. Illetve egy pihe-puha takarót.)

De most november elejét írunk és már lépten-nyomon Black Friday akciókba lehet botlani.
A tavalyiból tanulva idén is időben kimentünk az Outletbe.

Black Friday Columbia
Black Friday akció a Columbia USA oldalán - bal oldalt (forrás: columbia.com és columbia.hu)

Ami ennél is érdekesebb sztori: vettünk valamit online, ami azonban nem volt jó. Egy teafilter tartót, amibe a teafilter nem fér bele… 😄 Szóval visszáruzni kellett (ez is egy jó téma, szerintem erről is készítünk majd egy blogbejegyzést, mert a tapasztalatunk nagyon más az otthoniakhoz képest!).
Na ez termékenként eltérő amúgy, van amit ingyen vissza lehet küldeni, ennél 5 USD lett volna, de Csibi talált egy boltot, ami viszonylag közel van hozzánk és ott le lehet adni a visszárus termékeket, ingyen.
Gondoltuk, hogy ebben a boltban még úgysem jártunk, ráadásul ott is van akció, akkor legalább körülnézünk.

Ez a bolt a Kohl’s, mely egy amerikai kiskereskedelmi áruházlánc, állítólag a legnagyobb. 1158 telephelye van és Hawaii-n kívül az összes államban vannak boltjai.
Ahogy említettem, mi még sosem jártunk itt: elsősorban ruhákat, cipőket és dekor cuccokat lehet kapni.

Na, tehát visszavittük a visszárut, ahol úgy indult, hogy a srác elmondta, hogy 5 USD jár azért, hogy oda viszed vissza a visszárut. Ezt az 5 USD-t le lehet vásárolni a boltban (kivéve bizonyos termékekre). A mi esetünkben most egy 25%-os kupont adott a gép. Körülnéztünk és végül 9 db termékeket választottunk (ilyen tök egyszerű, hosszú ujjú felsőket főleg). A Black Friday akció miatt: 86 dolcsi lett a végösszeg, amiből még lejött a 25%-os kupon. Így a legvégén 65 dollárt fizettünk. És 120 dollárt spóroltunk összesen a vásárlással.
Szóval ez egy jó akció volt.

Most még laptop vásárláson gondolkodunk, mert azok is nagyon le vannak akciózva. 😀

Black Friday nélkül is ki lehet fogni nagyon jó akciókat, de ilyenkor azért tényleg verhetetlen árak vannak.

Ja, és nem mellesleg már a karácsonyi szezon is elkezdődött a Black Friday előtt, ugyanis nagyon sok helyen már most is vannak karácsonyi programok, dekorációk. A szemben lakó szomszédnál például már áll a karácsonyfa. (De már több helyen is láttunk.)

Mi most írtunk egy listát a karácsonyos programokból és azokból válogatunk. Szóval lesz témánk bőven… Hamarosan érkezik is az idei első karácsonyos poszt! 😀
Semmiképp se maradjatok le róla!


Iratkozzatok fel a Youtube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő