Hálaadás

Sy @ 2021-11-21 | 3 perc |

A Hálaadás (Thanksgiving) egy nemzeti ünnep, melyet elsősorban az USA-ban és Kanadában ünnepelnek, de egyre több helyen fordul elő világszerte.
Ahogy a neve is mutatja, az őszi betakarítás után adnak hálát a termésért.
Az USA-ban a karácsony mellett ez az egyik legfontosabb ünnep, november hónap 4. csütörtökén ünneplik, Kanadában október 2. hétfőjén.

A története egészen az 1600-as évekig nyúlik vissza, egész pontosan 1621-ben ünnepelték először. A hagyomány szerint 1620-ban az Angliában zajló vallásüldözés elől a Mayflower nevű hajó fedélzetén Plymouth városába (mai Massachusetts területén) protestáns puritán menekültek érkeztek.
Viszont az ideérkezők fele a hideg tél és az éhezés következtében meghalt.
A telepesek ekkor a wampanoag indián törzs segítségét kérték, akik sok dologra tanították meg őket. Ennek köszönhetően 51 angol telepes életben maradt és vezetőjük William Bradford ennek örömére Istennek hálát adva egy nagy ünnepséget rendezett, ahová az indiánokat is meghívta.

Gyakorlatilag ez volt az első Hálaadás.
Országosan azonban az első elnök, George Washington utasítására ünnepelték 1789-től és végül Abraham Lincoln elnök 1863-as proklamációja után vált rendszeres ünneppé.

Thanksgiving magazine

Mára ez az egyik legfontosabb családi ünnep, az összetartozás jelképe. Ilyenkor gyakran a pénteket is kiveszik az emberek, hogy egy hosszú hétvége keretein belül az egymástól távol élő családtagok is együtt ünnepelhessenek.
A hálaadásnapi vacsora kötelező része az ünnepnek. Ennek legfőbb eleme a pulyka, olyannyira, hogy időnként pulyka napnak (Turkey Day vagy T-Day) is nevezik. Ilyenkor november elejétől kezdve a boltok tele vannak óriási pulykákkal és minden szükséges kellékkel.

Thanksgiving turkey

A pulyka mellett hagyományosan krumplipüré, áfonyaszósz és az elmaradhatatlan sütőtöktorta/pite jellemzi az ünnepi menüt.

Rengeteg városban tartanak hálaadásnapi parádét is, de a leghíresebb talán a New York-ban megrendezésre kerülő Macy’s Thanksgiving Day Parade.
2020-ban személyes részvétel nélkül zajlott, idén azonban megtartják normálisan.
Charlotte-ban is lesz, megpróbáljuk megnézni és majd beszámolunk róla, ha sikerül.

Van még egy érdekes hagyomány:
A mindenkori elnöknek 1947 óta ezen a napon egy (vagy több) pulykát adományoznak. 1989-től kezdve azonban a ceremónia szerves részeként megkegyelmeznek egy pulykának, aki utána egy farmra kerül.

Azt is érdemes azért elmondani, hogy az utóbbi időben, hasonlóan a Kolumbusz naphoz, sokan úgy gondolják, hogy ez a nap is a gyarmatosítók hódításaihoz illetve az őslakosok felett aratott győzelmükhöz köthető.
Ezért az 1970-es évektől kezdve minden évben tartanak egy úgynevezett Nemzeti Gyásznapot (National Day of Mourning).

Nálunk itt a házban, most november 20-án úgynevezett Friendsgiving Brunch volt. Ez annyit jelent, hogy a klubházban (közösségi tér) kaptunk egy kis ebédet. Előre összekészített meleg ételt, le lehetett ülni, ott megenni, de mivel mi éppen úton voltunk, ezért indulás előtt beugrottunk érte és végül vásárlás után itthon ettük meg. Időnként szokott lenni ilyen alkalom, mármint olyan is, hogy valamit ajándékba kapunk, meg olyan is, hogy jön valami Food Truck és akkor lehet venni ételt, vagy az első 10-20 lakó (mikor mennyi), aki jelentkezik, ingyen kapja, a többieknek meg fizetni kell.

Thanksgiving platter

Korábban (még a covid előtt) többször volt ilyen, hogy például hétvégi reggeliért le lehetett menni és akkor volt fánk, gyümölcs meg ilyesmi. Ezek jópofa dolgok, de ez most csak a “Friendsgiving” miatt került ide a posztba.

A Thanksgiving utáni napon van a Black Friday (a következő posztunk erről szól majd), mely egyúttal a karácsonyi szezon kezdetét is jelenti.

A Hálaadás ugyan nem magyar ünnep, de szerintem jó indok arra, hogy mindenki átgondolja, hogy mi mindenért lehet hálás az életében. Legyünk hálásak a Szeretteinkért, minden apró csodáért, mert ami ma jelentéktelennek tűnik, holnap nagyon is fontossá válhat.
Még jobb lenne, ha minden nap a szeretetről és az egymás iránti tiszteletről szólna. Ez ma talán fontosabb, mint valaha.

Thanksgiving cake

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő