Halloween

Sy @ 2021-11-07 | 6 perc |

Volt már egy Halloween-es posztunk korábban, de azóta az ismereteink és a tapasztalataink is sokat bővültek ezzel az ünneppel kapcsolatban.

Most már otthon is egyre népszerűbb, ugyanakkor sokan nem tudnak elvonatkoztatni a halottak napjától.
Nem ugyanazon a napon van és nem is zárja ki egymást a két dolog.
Leszögezném, hogy mi sosem voltunk “Halloween-fanok”, viszont abszolút nyitottak vagyunk arra, hogy megismerjünk más dolgokat, kultúrákat. Sokan gondolják azt, hogy ez csak egy őrült amerikai szokás, pedig nem. Az eredete ugyanis az ősi kelta hagyományokhoz vezethető vissza. A kelták egyik legszentebb ünnepe a Samhain, mely a pogány népek számára a betakarítás végét, az év sötét időszakának kezdetét jelentette. Elsősorban a brit szigeteken és a mai Franciaország északi részén ünnepelték. Ez a dátum október 31, amikor is a hiedelem szerint elmosódik a határ az élők és holtak világa között, így a halottak szellemei visszatérnek a Földre.
Ezért kellettek a fények, a tüzek valamint az ijesztő jelmezek, melyekkel megtévesztették a szellemeket.

Halloween - Charlotte, NC

A jelmezbe öltözött lakók házról házra jártak és énekeltek a halottakhoz. Ezért cserébe sütit vagy kalácsot kaptak. Aztán később ebből alakult ki a gyerekek körében oly népszerű Trick or Treat (csokit vagy csalunk).

Halloween - Charlotte, NC

A Halloween név az “All Hallows Even” vagyis mindenszentek előestéje névből ered.
A jelmezeken kívül a faragott töklámpás (Jack O’Lantern) is szerves részét képezi a Halloweennek. Ez korábban egyébként (tarló)répa volt, viszont Amerikában sokkal könnyebben elérhető volt az itt honos tök, így itt ezt kezdték el használni, mely igazából ma már mindenhol az ünnep jelképévé vált.
Amerikába 1840 körül nagyon sok ír telepes érkezett és ők hozták magukkal a népszokásaikat, így a Halloweent is!

Aztán persze az amerikaiak magukra szabták ezt is és a 20. században igazi közösségi ünneppé / eseménnyé vált.

Na ennyit a történetéről. Ahogy mi látjuk:
Gyakorlatilag az egész október erről szól. Először előkerülnek a tökök, ahogy erről már korábban is írtunk: minden méretben, formában, alakban és ízben. Minden is pumpkin spice ízesítést kap.

Halloween - Charlotte, NC

Elmaradhatatlan a sütőtökös pite és mindenféle vicces, tökös formájú, pókos/pókhálós díszítésű Halloween sütik is. A házakat kidekorálják. Van, ahol csak szolid őszi dekor kerül ki: szalmabálák, virágok és tökök, máshol pedig mindenféle ijesztő vagy éppen kevésbé rémisztő dekorációk: boszorkányok, pókok, farkasember, felfújható sárkány, fekete macska: gyakorlatilag minden, amit csak a fantáziátok el tud képzelni.

Halloween - Charlotte, NC

Mi úgy látjuk, hogy elsősorban a kertes házas övezetekben jellemző ez a dekoráció. Mi társasházban lakunk, itt az ajtókra kerülnek max. díszek (az már nekünk is van 😀) és a leasing office is ki van dekorálva, de alapvetően itt a lakásokat maximum narancssárga/lila fényekkel díszítik.

Halloween - Charlotte, NC

Egyébként brutális összegeket költenek az emberek Halloweenre (jelmezre, dekorációra, csokikára, üdvözlőkártyára, stb.). Belefutottam egy friss statisztikába: idén 10,1 milliárd (!) USD-t költöttek az emberek. Kb. 10 perce próbálom emészteni az összeget. Egészen elképesztő és felfoghatatlan.

Halloween - Charlotte, NC

Mi most Charlotte egyik külvárosi részére mentünk el sétálni, ahol nagyon sok feldíszített házat láttunk. Egyik este sötétedés után is visszatértünk, hogy úgy is megnézzük a hangulatot. 😀 Mivel még nem volt teljesen sötét, ezért tettünk egy kört a Freedom Parkban, mielőtt a házak közé merészkedtünk volna. Épp jött egy biciklis csapat, kb. 10-15-en voltak és kivilágított bicajokkal, jelmezben, hangos zenére, jókedvűen tettek egy kört ők is a tó körül, aztán folytatták az ünnepi kerékpározást. Mókás volt!

Van lépésszámláló óránk és mindenféle kihívást be szoktunk vállalni: a Halloweeni hétvégére is volt egy 3 mérföldes séta és pont úgy jött ki a lépés, hogy október 31-én délután mentünk el sétálni.
Ekkor már csak itt a mi környékünkön egyébként.

Halloween - Charlotte, NC

Az egyik zsákutcába tévedve láttuk, hogy valószínűleg buli készül. A kíváncsiság elvitt minket odáig és ilyen durva dekorációt még sehol sem láttunk. Az utca végén a két oldalon 6-8 ház van, nagyon úgy tűnt, hogy közös buli lesz, mert minden ház nagyon fel volt díszítve.
Ott sürögtek-forogtak, pakoltak. Számunkra persze minden újdonság, ezért megkérdeztük, hogy csinálhatnánk-e pár fotót és megnézhetjük-e közelebbről is a dekorációt. Természetesen nagyon kedvesen közölték, hogy nyugodtan, sőt ahogy nézelődtünk, többen is odajöttek és gyakorlatilag meghívtak minket, hogy menjünk vissza este is, amikor már sötét lesz.

Halloween - Charlotte, NC

Hát egy ilyet nyilván nem utasít vissza az ember. Valójában kíváncsiak voltunk, hogy néz ki ez igazából, testközelből.
Szóval sötétedés után, este 8 körül visszamentünk (ekkor már autóval). Addigra már a jelmezesek is előkerültek (nekünk nem volt jelmezünk… 😄), kicsik-nagyok egyaránt jelmezben, bármerre léptünk, a karácsonykor már (szinte) megszokott Merry Christmas-hoz hasonlóan itt most a Happy Halloween köszöntést kaptuk kisgyerekektől és felnőttektől egyaránt.

Szólt a zene, természetesen a hangulathoz passzoló zenék - melyeket a kihelyezett óriástökök “énekeltek”. Volt füstgép, tüzet okádó sárkány, váratlanul megszólaló farkasember és minden más is.

Halloween - Charlotte, NC

A szomszédok közösen sütögettek, nagyon jó volt a hangulat.
Lehet hallani sok olyat is, hogy “ez azért nem jó, mert nagyon félelmetes a gyerekek számára”. Itt most sok kisgyerek volt és volt olyan, aki elsőre valóban megijedt a dekoráció láttán, de a szülők elmagyarázták nekik, hogy nincs mitől félni. Az egyik kisgyereket például a szülei elkísérték az ajtóig, mert félt átmenni a kerten. De aztán már meg is feledkezett a félelméről. Egy másik kislány, aki batgirl-nek volt öltözve, ő is megijedt először a csontvázaktól, de a következő pillanatban már vidáman integetett a világítós tökfej-szörnynek! Mivel elmagyarázzák nekik, hogy miről van szó és ráadásul ebben nőnek fel, így szerintem számukra utána inkább jó móka, mint valami félelmetes vagy hátborzongató dolog.

Halloween - Charlotte, NC

Egyébként olyat is láttunk több helyen, ahol esetleg nem akarják a házba beengedni a gyerekeket, hogy a garázs elé kihelyezett asztalra van kirakva a sok csokika és persze mindenféle dekoráció.

Halloween - Charlotte, NC

Amúgy a gyerekeket a szülők viszik egyik village-ből a másikba autóval.

Olvastam a neten, hogy otthon az egyik énekes elküldte a hozzájuk becsengető gyerekeket…
Természetesen itt is vannak olyanok, akik nem ünneplik a Halloweent, vagy legalábbis nem örülnek az érkező gyerekek áradatának. De ennek is van eggyel kulturáltabb módja.
Mi is láttunk olyat, hogy ki volt rakva az ajtóra, hogy “Sorry, no candy”. Ebből mindenki számára egyértelmű, hogy oda felesleges bekopogni. De úgy tudjuk, hogy van egy olyan egyezményes jel is, hogy ahol ég a bejárati ajtó felett a lámpa, ott várják a lelkes gyerkőcöket, ahol pedig nem, oda kár menni.
Persze itt nagyjából egységesek a házak és az esetek többségében kerítés sincs, mint otthon, de nyilván otthon is ki lehet találni a közösségeknek valami egyezményes jelet, melyből mindenki tudja, hogy be lehet-e kopogni, vagy sem. Legyen az akár egy kihelyezett töklámpás vagy bármi más, ami kicsit kedvesebb.

Arról pedig, hogy micsoda szentségtörés, hiszen “Mindenszentek és Halottak Napja van”. Igen, a következő napokon.
Szerintem a két dolog nagyon nem zárja ki egymást és amikor olyan időket élünk, mint mostanában, akkor egyáltalán nem baj, ha mindenben próbáljuk meglátni az örömöt és vidámságot, mert mindenkire nagyon ráfér! Nem lehet örökké csak siránkozni. Keressük a szépet és a jót MINDENBEN!!! Attól, hogy október 31-ére jut egy kis vidámság, attól még mindenki tud gondolni azokra a szeretteire, akik sajnos már nem lehetnek velünk. Én az év minden napján szeretettel gondolok Rájuk, nem hiszem, hogy ez az egyetlen nap szólhat csak erről.
Ne fosszuk meg magunkat örömteli pillanatoktól, csak azért mert más vagy mert nálunk nem úgy van.

Halloween - Charlotte, NC

Na, végezetül pedig csak annyit, amit már korábban is említettem, hogy mi nem vagyunk nagy rajongói ennek az ünnepnek, DE! nyitottak vagyunk mindenre és kifejezetten tetszik nekünk, hogy mindennek megadják a módját és amit csak lehet azt megünnepelnek. Most nem csak a Halloweenre gondolok itt.
Mindenbe beleteszik magukat és átadják magukat az ünneplésnek. Számomra ez nagyon pozitív. Főleg ezekben a vészterhes időkben tényleg minden öröm jól jön.

Choose To Be Happy - Mural - Virginia Beach, VA

Most pedig már átléptünk novemberbe, így ez a hónap a Hálaadásról fog szólni. Ezt is nagyon szeretjük. Lassan előkerülnek majd a karácsonyi díszek is, addig pedig jöjjön a Hálaadás. Mi például most írunk egy listát, mi mindenért lehetünk hálásak, emellett pedig pozitív gondolatokat gyűjtünk magunknak! 😀

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő