Mormota nap

Sy @ 2023-02-03 | 2 perc |

A Mormota nap vagy Groundhog Day / Murmeltiertag egy népszerű észak-amerikai hagyomány, melyet az USA-ban és Kanadában február 2-án tartanak.
Abból a babonából ered, miszerint ha a mormota ezen a napon előbújik az odújából és a tiszta időjárás miatt meglátja az árnyékát, akkor visszahúzódik és a tél további hat hétig fog tartani, ha azonban a felhők miatt nem látja az árnyékát, akkor korán érkezik a tavasz.

Bár a hagyomány még ma is létezik, igazából nem találtak semmi összefüggést az árnyékát meglátó mormota és a később érkező tavasz között.

Ez a monda egyébként német nyelvterületről származik, ahol a borz jelzi előre az időjárást. Állítólag annak a mondának a továbbfejlesztett változata, mely szerint a keresztény Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén a tiszta időjárás a tél elhúzódását jelenti.

A nyugat-pennsylvaniai Punxsutawneyban tartott mormota napi ünnepség a leggyakrabban látogatott ünnepséggé vált. Középpontjában a Punxsutawney Phil nevű félig mitikus mormota áll.
Az időjárást megjósoló állat Németországban (akárcsak Magyarországon) eredetileg a medve volt, mint téli álmot alvó emlős.

A mormota napját az Egyesült Államokban először Pennsylvania német közösségeiben tartották meg. A mormota napjának legkorábbi említése egy 1840. február 2-i bejegyzésből származik.
De az első hivatalosnak tekintett mormota napot 1887-ben tartották meg, amikor egy csoport kirándulást tett, hogy konzultáljon a mormotával. Azóta évente összegyűlnek az emberek.

A mormota csak 1961-ben kapta a Phil nevet.
Évek óta élőben is közvetítik a mormota érkezését.
2021-ben a COVID miatt zárt ajtók mögött tartották a ceremóniát, nem lehetett rajta részt venni.

Idén meglátta az árnyékát, ezzel pedig további hat hét telet jósolt.

Itt Észak-Karolinában remélhetőleg hamarabb érkezik a tavasz! 😀 A következő kép tanúsága szerint mindenképpen!

Groundhog Day Meme

Egyébként talán sokan vannak köztetek is, akik látták Bill Murray és Andie MacDowell főszereplésével az Idétlen időkig (angol címe: Groundhog Day) című vígjátékot, ami pont erről szól. 1993-ban több mint 70 millió dollárt hozott és azóta igazi klasszikussá vált. A film jelentősen növelte a mormota napi rendezvények ismertségét és látogatottságát.
Jópofa film, érdemes megnézni!

Kedves kis szokás ez!
Punxsutawney Phil, állatmeteorológus jóslatainak pontosságát egyébként 35 és 41% közé teszik. Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de mi személy szerint már nyitottak vagyunk a tavasz érkezésére! 🌸🌷🌼

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő