Húsvét 🐰

Sy @ 2022-04-15 | 4 perc |

Úgy emlékszem, hogy a legtöbb ünnepről már meséltünk Nektek. A Húsvétról viszont még nem volt szó.
Talán azért, mert nem is nagyon van róla mit mesélni.
Itt kizárólag vasárnap van ünnepnap. De sem a Nagypéntek, sem a Húsvéthétfő nem ünnep, sima mezei munkanap mindkettő.

A Nagypéntek egyébként néhány államban ünnepnek számít, a listán szerepel Észak-Karolina is, de Csibinek nem munkaszüneti nap. (Vannak olyan ünnepek, amelyek bizonyos államokban ünnepnapok és aztán a cég dönt róla, hogy akkor minden dolgozójára vonatkozik-e.)

A húshagyókedd a farsangi szezon utolsó napja, a böjt kezdete. Húsvétvasárnap előtti 47. nap. Ezt sok helyen karnevállal vagy felvonulásokkal ünneplik. Amerika-szerte a leghíresebb a New Orleans-i karnevál, melyet Mardi Gras-felvonulásnak neveznek. Mardi Gras amúgy a húshagyó kedd francia elnevezése. Több helyen is szerveznek hasonló karneválokat.
Az itt élő húsvéti hagyományok a tavasz beköszöntét és Jézus újjászületését ünneplik.

Nagyjából ezzel indul a szezon.

A Valentin napot követően az üzletekben sorra jelennek meg a tavaszi és húsvéti csomagolású termékek.
Minden virágos, nyuszis, csibés. De minden. Tele vannak a boltok friss virágokkal. 🌷

Easter flowers

Sok amerikai jár templomba húsvét vasárnapján. Reggel összegyűlnek a családok, szépen felöltözve együtt indulnak a templomba, ahol különleges húsvéti istentiszteletek zajlanak, például felolvassák a gyerekek húsvéti verseit.

A húsvéti nyuszi a hagyományok része Amerikában is. Állítólag a Pennsylvania-ban élő holland (német) bevándorlók hozták magukkal az 1700-as években az “Osterhase” hagyományát és ezzel együtt a színes tojásokét is.

A húsvéti tojással kapcsolatban két hagyomány ismert: a tojásvadászat (Egg Hunt) és a tojásgurító verseny (Easter Egg Roll). A tojásvadászat manapság már otthon is elterjedt dolog és jó móka a gyerekek számára.
A tojásgurító verseny során pedig a gyerekek egy fakanállal kell hogy végig vezessék a tojást egy pályán.
A tojásgurító verseny leghíresebb verziója a Fehér Házban zajlik egyébként. White House Easter Egg Roll a becsületes neve és általában Húsvéthétfőn tartják.
Az elsőre 1878. április 22-én került sor, miután Rutherford B. Hayes elnök beleegyezett, hogy Húsvéthétfőn megnyitja a Fehér Ház területét. Korábban a Capitol Hill területén játszottak a gyerekek, de ennek korlátozásáról döntöttek korábban, ezért aztán a Fehér Ház pázsitján gyűlnek össze évről-évre a gyerekek, hogy egy kis húsvéti mókában legyen részük.

Minden elnök hozzátette a magáét a hagyományhoz. Persze voltak évek, amikor sajnos elmaradt az esemény. Ilyenek voltak a világháborús évek, vagy amikor éppen felújították a Fehér Házat, de zord időjárási körülmények miatt is törölték már. És hát ugye 2020-2021-ben pedig a covid miatt nem lehetett megrendezni.
De idén végre visszatér! Ja, és a zöldkártya-lottóhoz hasonlóan, itt is sorsolással választják ki, hogy kik vehetnek részt rajta!

Szórakoztató lehet. Én egy olyan videót láttam, amikor éppen Obama elnök vezényelte a versenyt! 😀 Jópofa!

A legtöbb amerikai szülő a húsvéti héten fest tojást (vagy készen veszi… 😄) - és aztán jöhet a húsvéti tojásvadászat. Ehhez rendkívül sokféle színű, formájú, fajtájú kosárka kapható a boltban!

Easter Egg Basket

Itt is van tojásfa - az egyik séta során, itt a közelben is láttunk két helyen! Meg lehet kapni olyan felfújhatós nyuszikat (és más húsvéti szimbólumokat), de ezek nem annyira elterjedtek, mint a halloweeni vagy karácsonyi díszek. Legalábbis a mi környékünkön tutira nem.

Ahogy már említettem a boltokat ilyenkor elönti a csoki - cukorka. Állítólag a húsvét a második legnépszerűbb “édességünnep” a Halloween után. Tojás, csibe, nyuszi alakú csoki, cukorka, gumicukor, zselé, pillecukor, sütemény, cupcake, minden, amit csak el tudtok képzelni. 🍫

Grocery Shelf Easter

New Yorkban - hol máshol? 😄 - húsvéti felvonulás is van, melynek hagyománya az 1800-as évek közepéig nyúlik vissza, amikor is a társadalom felső rétege a húsvéti istentisztelet után kisétált a szabadba, hogy megmutassa az új tavaszi ruháját és kalapját.
Easter Parade & Easter Bonnet Festival a rendezvény neve manapság is! 😀
De persze más városokban is vannak húsvéti felvonulások.

A sült bárány hagyományos húsvéti étel alapjáraton, de itt ennél sokkal inkább elérhetőbb a sonka valamilyen krumplis körettel. Aztán vannak ugyebár a már korábban említett húsvéti sütik, kenyerek és húsvéti kalácsok.
Ami tipikus az a Hot Cross Buns - ez általában szárított gyümölcsökkel készített édes “zsemle”, melynek tetején kereszt látható, mintegy utalásként arra a napra, mikor Jézust keresztre feszítették.

Hot Cross Buns

A másik hagyományos süti pedig a Simnel cake - mely tulajdonképpen egy gyümölcstorta.
Miután mindezt leírtam, voltunk a boltban vásárolni és így aztán saját szemünkkel is láttuk ezeket a tipikus desszerteket, szóval le is fotóztam őket Nektek. Venni nem vettünk, így az ízükről sajnos nem tudunk beszámolni, viszont az tény, hogy ez a Simnel cake nagyon csinosan néz ki! 😀

Simnel cake

A fehér húsvéti liliomok Krisztus tisztaságát szimbolizálják a keresztények számára és gyakori díszei a templomoknak és otthonoknak húsvét idején. Manapság a húsvéti ünnepségek nem hivatalos virágává váltak szerte az USA-ban.

White Lily

Na, kb. ennyit sikerült összeszedni az itteni szokásokat illetően.

Kellemes Húsvéti Ünnepeket és boldog tavaszt kívánunk Mindenkinek! 🐇 🐣 🌼 🥚 🐑

Képek

előző következő