Charlotte SHOUT!

Most egy különleges programra invitálunk Titeket! Tartsatok velünk!
Charlotte belvárosában mindig zajlik az élet!
Mi ugyebár a külvárosban lakunk, kb. 20-25 perc autóval bejutni a városba.

Van, amikor cél nélkül indulunk, csak egy kis “belvárosi hangulatra” vágyva és olyankor is belefutunk programokba, eseményekbe, érdekességekbe. De egyébként tudatosan is keresem a hírekben az infókat, mikor mi van.
Az instán és a facebook-on is követem a charlotte-i eseményeket, de feliratkoztam egy olyan hírlevélre is, amely a városban zajló programokról ír.

Nagyon mozgalmas a város élete. Rengeteg sportesemény, koncert, művészeti és zenei program van mindig.
Most a netet böngészve futottunk bele egy fesztiválba, ezért egyik hétköznap munka után úgy döntöttünk, hogy be is megyünk a városba kicsit körülnézni.

Ez a többhetes fesztivál a Charlotte SHOUT!, mely azzal a céllal jött létre, hogy egyesítse és helyreállítsa a nyüzsgő város szívverését, a covid miatt megtépázott közösségi életét.
Négy kulcsfontosságú alappillére van: művészet, zene, étel és művészet. Ezeken keresztül mutatják be nemzetközi és helyileg elismert művészek, táncosok, költők, zenészek, fotósok, szakácsok a tehetségüket és ezáltal összehozzák az embereket újra, ami lássuk be, nagyon is ráfér mindannyiunkra az elmúlt két év elszigeteltsége után.

A belváros számos pontján vannak látnivalók, élőzene, közös jógázás és egy csomó-csomó minden.
Arról mesélünk picit részletesebben, amit mi láttunk!
Az első kardinális kérdés mindig: hol parkoljunk?
Vannak amolyan fix pontok, azokból szoktunk válogatni, attól függően, hová megyünk, mi a program. Egyébként bármelyik parkolótól bejárható gyalogosan kb. minden.

A Marshall Park mellett hétvégente meg lehet állni ingyenesen. Itt a közelben van egy másik parkoló is, ami azonban mindig fizetős.
Aztán van a Romare Bearden park közelében is egy fizetős parkoló: Itt 7 USD a parkolás díja (ez esetben nincs korlátozva, hány órát maradhatsz, viszont ebben a parkolóban csak bizonyos helyeken lehet megállni, mert a többi hely a havi bérletesek parkolója. Most amúgy ezt választottuk, de a parkolás díja (is) emelkedett sajnos az utóbbi időben, így ez most már 10 USD.
És van még egy parkoló, a Fourth Ward Park közelében, ahol házak előtt lehet parkolni, ez ingyenes.

Szóval most a Romare Bearden Park mellett álltunk le, ami elég központi hely. Itt van egy baseballstadion (pont volt is valami mérkőzés, ahogy láttuk).

Itt a parkban 12 óriás tojás van most kihelyezve, melyet 12 különböző helyi művész díszített.
Van itt például egy Banana Split elnevezésű tojás, aztán van egy színes ékkövekre emlékeztető tojás is, melyek szövevényes láncok útvesztőjében vannak. Ez a tojás a létünk egymásra utaltságát és a természetes ragyogás iránti vágyunkat tükrözi.

Chromatic Zem! - Easter Eggs - Charlotte Shout! - Charlotte, NC

Az Eggball nevű tojást egy brazil származású srác készítette. A foci gyakorlatilag talán a legnépszerűbb sportág a világon és 2022-től Charlotte városának is van saját focicsapata. Ennek állít emléket ez a tojás.

Eggball - Easter Eggs - Charlotte Shout! - Charlotte, NC

Nekem az egyik kedvencem a pillangós tojás, mely a tavaszt idézi. Különlegessége, hogy a készítője különféle horgolási technikákat alkalmazva készítette el az “erdőt” a tojás alsó részére.

Easter Eggs - Charlotte Shout! - Charlotte, NC

A fő kedvencem pedig egy kolumbiai származású lány munkája, mely tipikus kolumbiai virágokat és növényeket ábrázol fekete-fehér színekkel, a tojás tetejét viszont “Igazi” növények díszítik. Azt szimbolizálja, ahogy az életből kinő az élet, de ugyanakkor önfelfedezés is, mikor megtanuljuk megkérdőjelezni a világnézetünket. Hosszú folyamat, melynek végén előbújik az igazi énünk!

Easter Eggs - Charlotte Shout! - Charlotte, NC

A Charlotte királynő húsvéti tojás igazi tavaszidéző. Charlotte királynő látható rajta tavaszi színekben, nyakában Észak-Karolina jellegzetes virágával (somfavirág - itt dogwood flowers), mely az újjászületés szimbóluma. A kalapja pedig az itt jellemző sportágakat szimbolizálja.

Easter Eggs - Charlotte Shout! - Charlotte, NC

És még egyet emelnék ki közülük, a Welcome Y’all nevű tojást: Első ránézésre kicsit kaotikusnak tűnik, vannak rajta egyértelmű dolgok, míg másokon gondolkodni kell. Charlotte rendkívül gyors növekedését mutatja, ugyanakkor pedig az is az üzenete, hogy mindenkit szeretettel (be)fogad a város, mindegy honnan jön, hogy néz ki. Mindenki hozzáteszi a saját szépségét és ez adja a Queen City esszenciáját.

Welcome Y’all - Easter Eggs - Charlotte Shout! - Charlotte, NC

Tulajdonképpen mindegyik nagyon eredeti és ötletes, jópofa kiállítás!

Még ugyanennek a parknak egy másik sarkában pedig 300 világítós csiga van elhelyezve, melyek különösen sötétedés után mutatnak jól. Mi teljes sötétben nem láttuk, mert amikor megérkeztünk, akkor még teljesen világos volt, aztán tettünk egy nagy kört a belvárosban és mire visszatértünk ide, akkor kezdett még csak sötétedni. De így is mutatósak!

Snails - Charlotte Shout! - Charlotte, NC

Innen a Wells Fargo Plaza-ig mentünk, ahol egy 9 lyukú minigolf pályát állítottak fel a helyi művészek által létrehozott akadályokkal, melyek mind Charlotte jellegzetességeit mutatják be. Többek között: Charlotte királynő, tisztelgés a falfestményeknek, és az egyik kedvencem, a Disco Chicken, de itt van a Metalmorphosis fej is, melynek az eredetije tőlünk pár percre található.
Egy játék 3 dollárba kerül fejenként és a teljes bevételt helyi jótékonysági célra fordítják.

Putt Putt - Charlotte Shout! - Charlotte, NC

Innen elsétáltunk a The Green nevű parkba, útközben láttunk egy nagyon kreatív dolgot, StrEATeries-nek nevezték el. Charlotte kávézó kultúrájának növekedéséhez és az aktív városi élet megteremtéséhez az egyik utca mentén egyedi témájú szabadtéri területet hozott létre 5 tervezőcsapat, a parkoló sávon belül. Ez azt jelenti, hogy megveszed valahol a kajádat és kiülsz ide az utcára, akár barátokkal, akár egyedül. Kiváló módja annak, hogy beszélgetésbe elegyedj másokkal! Ez nagyon tetszett nekünk.

StrEATeries - Charlotte Shout! - Charlotte, NC

Az egyik kis sikátoros utcácskában, melynek a végén egy jó kis falfestmény látható, most lámpaernyőket szereltek el. Olyan, mint a mostanában csomó helyen divatos esernyők. Csak ezek különböző lámpaernyők és nagyon hangulatos.

Charlotte Shout! - Charlotte, NC

Na ezt követően elértünk a The Green-hez, ahol pedig a Mi Casa, Your Casa elnevezésű projekt található.
Ezek gyakorlatilag hinták, valamint függőágyak. A projektet Latin-Amerika nyüzsgő utcai piacai ihlették, ahol az emberek minden nap kapcsolatba lépnek egymással.
Az installáció egy sor háromdimenziós piros keretet tartalmaz, mely otthonaink melegét, kényelmét és biztonságát szemléltetik. Mindenki könnyen felismerheti, hiszen valójában házakra emlékeztető formájuk van. Ha egy ház üres, nyugodtan beléphetsz, vagyis irány a hinta! A nyüzsgő belvárosban egy kis lazítás.

Mi Casa, Your Casa - Charlotte Shout! - Charlotte, NC

A parkkal szemben pedig igazi kis “vidámpark” vár minden szórakozni vágyót.
Itt található a Disco Chicken eredetije is.
Most pedig a Los Trompos nevet viselő játékok is. A neve spanyolból ered és a kis pörgettyűs játékok mintájára 8 darab életnagyságúnál nagyobb pörgettyűt készítettek, különbző színekben és formákban. (Hagyományos mexikói stílusban szőtt anyagból.)
Pihenés, szórakozás és társasági élet egy helyen. 😀

Los Trompos - Charlotte Shout! - Charlotte, NC

Közvetlenül emellett több múzeum is várja a látogatókat, illetve az egyik előtt akkor is éppen élőzene szólt, nagyon hangulatos volt!
Aztán itt van még az Impulzus nevet viselő installáció is, mely 15 darab libikókából áll, mozgás közben változó fénnyel és hanggal. A libikókák olyan fény- és hangegységet alkotnak, melyet gyakorlatilag a közönség aktivál és folyamatosan változik.

Charlotte Shout! - Charlotte, NC

Volt még két kicsit távolabbi pont, de gondoltuk, ha már itt vagyunk, akkor azokat sem hagyjuk ki.
Az egyik azon a téren van, ahol 4 szobor áll a 4 sarkon (Disc Plaza). Itt van az ún. Impressions nevű “játék”, melyet valóban egy gyerekkori játék inspirált. Az eredeti játék egy 4x6-os műanyag tálca, amelyre több száz kis fémtű van rögzítve és bizonyos mintákat lehet rajta kirajzolni. Na itt ugyanez a szitu, csak életnagyságban.

Impressions - Charlotte Shout! - Charlotte, NC

Ennek a térnek a túloldalán van a Temple of Change, vagyis a “Változás Temploma”. Ez egy nagyon hangulatos és nagyon elgondolkodtató hely, talán ennek volt a legigazibb mondanivalója és üzenete.

Temple of Change - Charlotte Shout! - Charlotte, NC

Az elmúlt két évnek, a változásnak állít emléket. Annak a ténynek, hogy egyetlen dolog állandó, és az maga a változás. Azt üzeni, gondoljuk át, mit is jelentett számunkra az elmúlt két év. Lehet hagyni fotókat, üzeneteket a szentélyben és fontos, hogy hálásak legyünk mindenért, amit az élet kínál.
Ott, ebben a kis szentélyben, fura, de egy pillanatra megállt az idő is.

Aztán meg ott volt még egy hatalmas Queen City jelkép is. Kiváló fotópont! 😀

Charlotte Shout! - Charlotte, NC

Az utolsó helyszínt szintén a neten láttam és annyira különlegesnek tűnt, hogy oda meg muszáj volt elmenni.
Van itt a Fourth Ward park közelében egy temető, az Old Settler’s Cemetery. Az itt található projekt neve: Craig Walsh’s Monuments. Ez pedig arról szól, hogy 3 kiválasztott személyről (afroamerikai leszármazottak) készült portrét vetítenek ki a fákra. A sötétben a fák szinte szobrászati emlékművekké változnak.

Ez az emlékmű az afroamerikai leszármazottak előtt tiszteleg, akik művészetük által képesek voltak a változtatásra.

Mivel túl világos volt még, amikor ideértünk, ezért megbeszéltük, hogy visszamegyünk az autóért, legalább még a csigákat is megnézzük, hátha már világítanak és aztán már autóval együtt megpróbálunk visszajönni, ha itt a Fourth Ward Parknál találunk egy parkolóhelyet.
Így is tettünk.
Visszajöttünk, és bár még akkor sem volt igazán sötét, de már az is izgalmas volt, ahogy egy csomó denevér repkedett felettünk. 😀 Aztán pedig, amikor elkezdtek kirajzolódni az arcok és időnként tényleg úgy tűnt, mintha a fa pislogna… Na, az nagyon érdekes élmény volt, ilyet még sehol nem láttunk.
Aztán egyre jobban kivehető lett a három arc. Teljes sötétedésig ugyan nem maradtunk, de így is különleges élmény volt.

Monuments - Charlotte Shout! - Charlotte, NC

Délután 4-5 között indultunk el otthonról és valamikor 9 körül értünk haza.

További képek


Iratkozzatok fel a Youtube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő