Háziorvos - vérvétel

Mostanra már ebbe a témába is belekóstoltunk.
De kezdjük az elején, sőt egy picit vissza is kell ugranunk az időben.
Mint tudjátok, sajnos asztmás vagyok. Gyerekkoromban is az voltam, aztán szerencsére kinőttem, viszont 2017 végén egyszer beteg voltam, állítólag légcsőgyulladásom volt. Tudom, hogy akkor még nem volt hivatalosan COVID, de pontosan ugyanolyan tüneteim voltak, mint amit most COVID néven ismerünk. Lehet már akkor átestem rajta? Na de mindegy is, mert a legnagyobb probléma az volt, hogy kiújult tőle az asztmám.

2018-ban az esküvőnk után egy karibi hajóúton voltunk és ott jött elő nagyon komolyan, annyira hogy muszáj volt orvoshoz fordulni, ahol ki is mondták egyértelműen, hogy ez bizony visszatért.
Ezt követően otthon is elmentem orvoshoz, ahol kaptam inhaláló fújót.
Aztán rendben is voltam, általában télen jött ki erősebben, azon kívül elvoltam.
Mielőtt 2019-ben kiköltöztünk a doktornő felírt receptre fújót, amennyit csak lehetett (ez kb. egy féléves - éves adagot jelent). Kétféle fújóm van: egy amolyan “megelőzés” céljából és egy roham esetére.
Senki nem számított arra azonban, hogy jön a COVID és mi 3 évig haza sem tudunk menni.
Így aztán a fújók szépen lassan kifújtak, hogy ezzel a vicces szójátékkal éljek.
Volt egy több hónapig tartó időszak, amikor szinte minden nap kellett használnom sajnos.

Ekkor jött a 2020-as fülészeti “program”, ahol az volt a szerencse, hogy allergiát feltételezve az ottani doktornő rákérdezett erre és akkor így sikerült két újabb fújót már itt kint intézni.

De aztán mikor az is fogyóban volt és egyértelművé kezdett válni, hogy a COVID-hisztéria sajnos még mindig nem fog lecsengeni, akkor jött el az ideje, hogy keressünk egy itteni “háziorvost”.
Azért így írom, mert valójában nem tudom, hogy ezt itt annak lehet-e nevezni. Ez a rendszer (is) nagyon másképp működik, mint otthon.

A neten keresgéltünk - mindig a biztosító oldalán kell kezdeni a dolgot. Álljon kapcsolatban a biztosítóval, ne legyen nagyon messze, legyen szimpatikus, stb, stb.
Két viszonylag közeli helyet találtunk (autóval 20 perc), az egyik helyről választ sem kaptunk (de aztán persze hirdetést próbáltak küldeni…) A másik helyen pedig nagyon sok orvosból lehet választani, itt már arra szűkítettük a keresgélést, hogy kinél van minél előbb időpont. (Kicsit aggódtam, hogy nehogy teljesen elfogyjon a fújó).
Aki szimpatikus volt, ott csak nagyon sokára volt időpont, így aztán valaki mellett kellett dönteni. Egy indiai származású doktornő lett végül.
Na, megvolt az időpont - azt hiszem talán július végén jártunk ott.
Ez a rendelőintézet olyan - mint nálunk egy kórház. Na nem minőségileg értem, mert úgy sajnos óriási a különbség.
Hanem hogy egy kb. 8 emeletes épület, nem egy mezei kis rendelő, mint otthon általában a háziorvosi rendelők.

Az első különbség, hogy a mosdók tiszták, van wc-papír és szappan is…

Charlotte, NC

Ezúttal talán a 7. emeletre kellett mennünk: van egy recepció és váróterem középen. Ott az első látogatás során ki kell tölteni egy csomó papírt, bekerülsz a rendszerbe, aztán várakozol.
Túl sokat nem kellett várni, sőt az volt, hogy még ki sem töltöttük a papírt, már jött is értünk az asszisztensnő. Aki mindig más, egyébként. Mivel én nem beszélek túl jól angolul, ezért ugye mindig együtt megyünk az orvosokhoz is, mert Csibi a tolmács… 😀 Itt az asszisztensnő el akart vinni egyedül, de mondtam, hogy én ugyan nem megyek a férjem nélkül sehová… 😄
Szóval a félig-meddig kitöltött papírral és végül együtt mentünk be.
Ez úgy néz ki, hogy a recepciótól jobbra és balra is egy zárt ajtón túl vannak a rendelők.
Behívnak, ott áll egy óriási mérleg, az első feladat, arra ráállni, hogy megmérjenek. Aztán ott is vannak külön “recepciós” pultok, majd ezek mellett elhaladva bekísérnek egy szobába, ami maga a rendelő. Mindenki laptoppal felszerelkezve jár-kel. Az asszisztensnő bejön veled a rendelőbe és mindenféle dolgokat kérdez, amiket bepötyög a gépbe (van-e allergiád, szedsz-e bármilyen gyógyszert, esetleges korábbi betegségek, még a vitaminokat is felírja). Egyébként a kérdések 90%-a egybecseng azzal, ami a félig kitöltött papíron van. Szóval azt nem is értem, minek kell kitölteni.

Charlotte, NC

Ami viszont vicces volt így a nagy (szinte már kötelező, de mégsem) oltási láz közepén, hogy rajta volt a papíron, hogy mindenről, ami az egészségedet érinti, TE döntesz és ezt az aláírásoddal is igazolod… Ugyanakkor az oltásról meg rohadtul nem lehetett dönteni. Na mindegy, ez akkor nagyon zavarta a szememet (is), szóval csak ezért említem meg.
Miután mindenről kikérdeznek, megmérik a pulzust és vérnyomást.
Utána pedig a laptopjával együtt távozik az asszisztensnő és várni kell az orvost.
Pár perc elteltével kopognak az ajtón (ezt már máshol is megfigyeltük, mert minden orvosnál ugyanez történik.) Te vársz a szobában és az orvos/asszisztens is csak kopogás után nyit be!!! Ezt el tudjátok képzelni otthon??
Jött is a doktornő, ő is tett fel további kérdéseket és hogy miért vagyunk ott.
Elmondtuk, hogy alapvetően most mi azért jöttünk, mert szükség lenne a fújóra.
Kaptunk is receptet - erről talán már szintén meséltünk, hogy ez úgy néz ki, hogy megkérdezik a gyógyszertárad nevét és címét és egyből oda megy a recept. Te nem látsz semmilyen receptet. A gyógyszertár pedig küld sms-t, amikor lehet menni a cuccért és azt is megírják, hogy mindez várhatóan mennyibe fog kerülni…. A doktornő amúgy nem feltétlenül csak receptet ad, hanem ha van bármiféle gondod, amit elmondasz neki, arra is javasol valamit, teszem azt fáj a sarkad, csak hogy egy példát mondjak… Akkor után kinyomtatva kapsz hozzá segítséget, egy tornát például.

Viszont a doktornő javasolta, hogy menjünk el egy ilyen éves kivizsgálás-félére, hiszen mióta kijöttünk, nem voltunk gyakorlatilag orvosnál. Hozzáteszem, hogy az asztmát leszámítva, gyakorlatilag még náthásak sem voltunk szerencsére, mióta itt élünk.
Az éves szűrés ingyenes - és a magyartól eltérően alapvetően pl. a nőgyógyászati vizsgálatot is magába foglalja. A háziorvos végzi. (Kivéve, ha nem kéred, mert mondjuk van saját nőgyógyászod.)

Lehet előre időpontot kérni: november végére pont a Hálaadás előtti napra kaptunk. (Úgy emlékszem, hogy úgy kértük, hogy valahogy november legyen.)
Ja, és még valami eszembe jutott: amikor a doktornő kérdezi, hogy még egyéb, bármi probléma, akkor ugye elmondtunk mindent, ami fontos volt. Többek között nekem a lábamon van egy seb (!?) magam sem tudom minek nevezzem, több mint 15 éve ott van és tök viszket. Magyarországon 7 (!) orvosnál voltam vele és nem sikerült senkinek megszüntetnie a problémát. A legutolsó diagnózis szerint ekcéma.. Mindegy, ezt is megemlítettük, a doktornő megnézte, és mondta, hogy írhatna fel rá valamit, de van itt az épületben nagyon jó bőrgyógyász is, inkább jó lenne, ha ő nézné meg és mondana szakvéleményt. Feljegyezte és mondta, hogy majd ők keresnek minket! És nem fogjátok elhinni, de ténylegesen ez történt! Telefonáltak időpont egyeztetés céljából! Az is valamikor november lett, egy-két héttel az általános vizsgálat előtt.

De ezt majd inkább egy másik posztban mesélem el.

Szóval eljött a november és a vizsgálat. Én utálok orvoshoz járni, bár gondolom senki sem élvezi. 😀 Utálom a vérvételt (alapvetően a tűt) is.
Szóval utáltam ezt az egészet is.

A menetrend a szokásos. Recepción jelzed, hogy megjöttél, annyit kérdeznek, hogy nincs-e változás az adataidban. Utána ismét várakozol, jön az asszisztensnő a laptopjával. Ugyanúgy megy a kikérdezés: gyógyszerek, változás, be vagy-e oltva, milyen vitamint szedsz, stb.)
Vérnyomás mérés: az enyém tök magas volt (felspanoltam magam azt hiszem…), mert egyébként mindig normális szokott lenni.

Utána az van, hogy ő kimegy, Te vetkőzz le - kapsz valami “hálóinget”, azt kell felvenni Magadra. Közben jön a doktornő, kopog, kérdez, majd indul a vizsgálat.
Megnézi a szemedet, benéz a füledbe, meghallgatja a tüdődet, szívedet, de még a hasadat is. Aztán megnézi a nyaki nyirokcsomókat, megtapogatja a hasadat és még egy reflex vizsgálat is van.
Aztán kb ennyi. Illetve, ahogy már említettem, aki szeretné azoknak a nőgyógyászati vizsgálat is letudható. (Én ezt itt most nem kértem). Ezt követően pedig átkísérnek a laborba a vérvételre. Itt ugyanazon az emeleten van, nem kell máskor, máshova menni. És úgy van a szabály, hogy 6 órával a vizsgálat előtt nem szabad enni.
Én vérvételnél sajnos hajlamos vagyok elájulni, ezt jeleztük itt is, de én nem tudom, hogy vett vért a nővérke, mert konkrétan SEMMIT sem éreztem.
Itt leragasztják utána a helyét, 20 percig nem szabad levenni a ragacsot.

Az eredményt pedig e-mailben kapod meg. Ez úgy működik, hogy van ennek a rendelőnek egy saját levelezős rendszere, ahova be kell regisztrálni és akkor ezen a felületen keresztül “levelezhetsz” a dokival. Az újratölthető recepteket is itt tudod kérni tőle.
Mivel jött a hálaadás hétvégéje ezért következő hét közepén kaptuk meg az eredményt.
Nekem szokás szerint kiderült, hogy a pajzsmirigy alulműködik még mindig (vagyis hát nem csoda, mert abból is elfogyott a még otthonról hozott gyógyszer és volt egy kis időszak, amíg ugye semmit sem szedtem). Szóval ez az eredmény várható volt. A többi rendben volt, Csibinek meg minden rendben volt. Vagyis több olivaolajat kell fogyasztania, azt hiszem, ő ezt a tanácsot kapta!
Nekem pedig felírt gyógyszert és három hónap múlva visszarendelt újabb vérvételre, hogy oké-e a gyógyszer. Aki nem tudja, azok kedvéért mondom, hogy a pajzsmirigy értéket be kell állítani és lehet hogy a gyógyszer adagját módosítani kell, amíg nem lesz normális az érték.

Charlotte, NC

Közben úgy alakult, hogy kiderült, hogy a vízum miatt muszáj lesz hazautazni és emiatt gyakorlatilag sarokba szorultunk és kénytelenek voltunk beoltatni magunkat. (Mert az USA-ba való belépés feltételeként akkor ez volt még megjelölve.) Nagyon őszintén ez számunkra óriási dilemma volt, mert mi nem akartunk oltást kapni, de mivel hazaköltözni sem, ezért ezt választottuk.
December 28-án kaptuk az elsőt és már annak következményeként is állandó fejfájás jelentkezett mellékhatásként.
A másodikat alig akarták beadni, mert a patikus szerint sem normális, hogy egy hónapon át tartó masszív fejfájásra beadják a másodikat. De mivel sajnos nem volt más választásunk, ezért muszáj volt beadatnunk. A doktornő szerint tök rendben van ez így…
Szerintünk nem.
Aztán a második után sem lett jobb, sőt még rosszabb lett a helyzet. Olyan mértékű fejfájás gyötört minket, hogy mondtam, hogy én így lehet repülőre sem merek ülni.
Szóval írtunk a dokinőnek, hogy akkor most mi a teendő szerinte.. Kértük, hogy adjanak időpontot még az utazás előtt. A doktornőnél csak egy hely lett volna, de felajánlották, hogy menjünk el egy másik doktornőhöz, akinek van még két szabad időpontja.
El is mentünk, meglepően alaposan átvizsgált minket a doktornő, aztán az lett a következtetés, hogy mindketten izomgyulladást kaptunk az oltástól és ez okozza fejfájást is. Kaptunk gyógyszert - egyikünknek sem hatott semennyire sem, sajnos.
Abban reménykedtünk, hogy majd az utazással járó stressz ha megszűnik, akkor a fejfájás is talán el fog múlni…
Egyébként éppen akkor érkezett meg a számla, amikor Magyarországon voltunk. A levelezőfelület olyan, hogy Magyarországról elvileg nem lehet megnyitni… Bravó! Szerencsére Csibi talált rá módot, bár amúgy jobb lett volna, ha nem talál, mert attól még jobban elkezdett fájni a fejem, hogy 185 USD volt fejenként a vizsgálat ára…
Nesze neked “ingyen oltás”… Na mindegy is.
A fej- és nyakfájás azonban sajnos azóta sem tágít mellőlünk… (Mondjuk, talán nem annyira állandó.)

Na, viszont a vérvétel időpontja pont akkor lett volna, mikor otthon voltunk, szóval új időpontot kellett kérni (ja, a bőrgyógyászatra is amúgy, mert oda meg egy beígért havazás miatt nem mentünk el - itt nincs (legalábbis nekünk tutira) téli gumink, hanem “all year” kerekek vannak, de a kis Mustanggal nem mertünk volna havas időben nekiindulni.
Szóval mindkét helyre új időpontunk volt.

Még egy érdekes dolog: ahogy már említettem ebben a rendszerben tudsz kérni újratöltést a gyógyszereidből, viszont a rendszer jelzi, hogy ez “még túl korai”, és akkor nem engedi, hogy kérj újat. Így mázli volt, hogy pont kellett menni az orvoshoz a fejfájás miatt, mert a doktornő viszont át tudta írni a rendszerben és így megkaphattuk, amire szükség volt. Mondjuk mi a gyógyszertárban is rákérdeztünk, hogy mi van akkor, ha ugyebár elutazunk és pont elfogyna a gyógyszer, tehát kell az új adag, de a rendszer nem engedi. Ilyen esetben kiadják / vagy felhívod az orvosodat, aki a rendszerben átírja, hogy megkaphasd.
Nagyon furán működik.

Amúgy ami a biztosítást illeti, mi igazából még nem jöttünk rá arra, hogy pontosan hogy is működik, meg ezeket az árakat sem feltétlen értjünk.
Sokszor szoktunk kérdezni, hogy kicsit érthetőbbé váljon az egész.

Na és akkor vérvétel: március 15-én kellett menni, ezt sem tudtuk pontosan, hogy is néz ki. Már csak abban reménykedtem, hogy egy vérvétel legalább nem 185 dollár lesz…
Ugyanúgy várakozni kellett, a doktornő ugyanúgy megvizsgált és csak utána mehettünk a vérvételre.
Kiderült, hogy a gyógyszer “túl lett adagolva”, mert most meg nagyon leestek az értékeim, szóval módosítani kellett a gyógyszeren is és 8 hét múlva újra kell menni vérvételre.
Viszont most megkérdeztük, hogy legközelebb is ugyanígy kell-e majd ezt intézni.
De nem. Sőt időpontot sem kell kérni. 8 hét múlva bármikor odamegyek, mondom, hogy vérvételre jöttem (labwork-nek hívják itt) és ennyi az egész. Utána meg a doktornő levélben tájékoztat majd az eredményről.
Csibi azt mondta, hogy ez a látogatás 40 USD volt amúgy…
Ha átszámoljuk, az sem igazán olcsó, de legalább nem 185 USD.

Most pedig kellett kiváltani dolgokat, így a gyógyszertári felületen beírtuk, hogy miből kérünk újratöltést: 3 féle gyógyszer volt, illetve az egyik az asztma elleni (megelőzést szolgáló) fújó. Amikor megrendeltem, azt írta ki a rendszer, hogy várhatóan 26 USD lesz a fizetendő összeg. Aztán amikor jött az értesítés, hogy át lehet venni, akkor 336 USD (!!!!) szerepelt a levélben.
Nagyon nem értettük, hogy ez most hogy lehet. Ezúttal a teljes árat kellett kifizetnünk, biztosítás ide vagy oda… (kiderült az is, hogy a 186 USD-s vizsgálat árát kétszer számolták fel mindkettőnknek.) Itt van összefüggés, de erről majd inkább írunk egy külön posztot, mert így elég zavaros, még mi sem értjük teljesen ezt.
Ja, és a 336 USD-ból kb. 300 USD csak a fújó!!! 300 dollár! Majdnem 100 000 forint! Most direkt rákerestem, otthon 3600 Ft ugyanez a fújó! Szóval én ezen most nagyon kiakadtam. De még a gyógyszertárban is rákérdeztek, hogy tudjuk-e, hogy mennyi az annyi??? Én ki sem akartam váltani, őszintén szólva.

Na hát kb. így néz ki a dolgok menete, legalábbis ami a mi tapasztalatainkat illeti, mert ugyebár mi mindig csak azt tudjuk elmondani hitelesen, ami velünk történik.

Lényeg a lényeg: jobb ha nem kell orvoshoz menni! 😀 Csak egészség legyen, minden más csak ráadás!

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő