Újévi szokások az USA-ban

Sy @ 2021-12-31 | Utoljára módosítva: 2022-01-01 | 3 perc |

A karácsonyról már sokat meséltünk, rengeteg képet és videót készítettünk tavaly és idén is a témában. Minél régebb óta vagyunk itt, annál jobban ismerjük meg az itteni szokásokat.

A szilveszterhez és újévhez kapcsolódó szokásokról viszont még nem írtunk.
Ezúttal ezekről ejtünk pár szót.

Természetesen itt is vannak tüzijátékok, kisebb-nagyobb partik, utcabálok, sípok, dudák, konfetti, pezsgő és persze újévi fogadalmak, viszont a mi tapasztalataink szerint ez sokkal kevésbé fontos ünnep számukra mint a Karácsony vagy a Hálaadás, de szerintünk tüzijáték is több van július 4-én, mint szilveszter éjjelén.

Újév napja természetesen itt is munkaszüneti nap.

Az ikonikus szilveszteri buli New Yorkban a Times Square-en zajlik, ahol normális időkben rengetegen szoktak összegyűlni, hogy együtt búcsúztassák az óévet. A covid persze szinte mindent felülírt, így sajnos ezt is. Idén azonban ismét személyes részvétellel zajlik majd az ünnepség, de persze biztonsági korlátozásokkal.
Az ünnepség fénypontját a One Times Square épületén lévő 43 méter magas rúdról való kristálygömb leeresztése jelenti.
Az utolsó 10 másodperc a közös visszaszámlálás ideje. Pontban éjfélkor megáll a gömb, kialszanak a fények és konfettiesővel köszöntik az új esztendőt!
Állítólag minden amerikai álma, hogy egyszer élőben is részt vehessen ezen a rendezvényen. (Szerintem nem csak az amerikaiak álma… 😀)

Times Square Ball, New York, NY - Wikipedia
forrás: Wikipedia¹

Ennek a hagyománynak az eredete egészen 1904-ig nyúlik vissza. A The New York Times szerkesztősége ekkor költözött ugyanis az akkor még Longacre Square névre hallgató térre és ekkor keresztelték át a teret Times Square-re.
Az újság akkori főszerkesztője, Adolph Ochs szerette volna egy szilveszter éjféli tűzijátékkal megünnepelni a nagy költözést, melyből aztán hagyomány lett. Viszont pár év múlva a város vezetése betiltotta a tűzijátékokat és onnantól kezdve a kristálygömb vette át a tűzijáték szerepét.
100 éves évfordulóján modernizálták és már LED -izzókkal működik, valamint egy atomórához igazított lézeres berendezés vezérli.

Egy másik híres szilveszteri esemény a Rózsaparádé (The Rose Parade / Tournament of Roses), mely a napfényes Kaliforniában (Pasadena) kerül megrendezésre 1890 óta. Ez tulajdonképpen egy virágfelvonulás (mindenféle dolgot készítenek rózsából és más virágokból - képek alapján nagyon látványos), zenekarokkal, lovas egységekkel 5,5 mérföldön át a Colorado Boulevard-on.

The Rose Parade - Pasadena, CA - Wikipedia
forrás: Flickr²

Az emberek többsége természetesen itt is tesz újévi fogadalmakat. Általánosságban ugyanazokat a dolgokat fogadják meg itt is, mint a világon bárhol: többet fognak mozogni, kevesebbet mobilozni, korábban kelnek, több időt töltenek a családjukkal, stb. és pont úgy, ahogy a világ minden táján, itt sem tartanak néhány hétnél tovább a nagy elhatározások.

New Year’s Kiss - a különleges újévi csók/puszi is az USA szilveszteri hagyományai közé tartozik. Úgy gondolják, hogy az éjféli csók elűzi a gonosz szellemeket és megakadályozza, hogy magányosak legyenek az új évben.
Szerintem ezt otthon is nyugodtan be lehetne vezetni. (Már ha majd újra lehet hivatalosan is puszilkodni… 😀)

Újévi ételek
Amerika nagyon nagy és nagyon sokszínű, ennek megfelelően minden itt élő nép a saját hagyományos újévi ételét fogyasztja. De a mi lencsénkhez hasonlóan itt is van azért tipikus étel.
Ez az úgynevezett Hoppin’ John: fekete szemű borsó (black eyed peas) a neve alapján, azonban ez valójában egy bab. Főleg a déli államokban fogyasztják. Itt ez jelképezi a szerencsét és boldogságot. Van egy déli mondás:

Peas for pennies, greens for dollars and cornbread for gold.

Így aztán szívesen esznek zöld színű ételeket is, mert ezek a dollárra emlékeztetnek. A kukorica arany színe pedig az aranyra utal.

Szilveszterkor az emberek Robert Burns költő népszerű Auld Lang Syne című számát hallgatják / énekelik. Kétszáz éve íródott de még mindig nagyon népszerű hagyomány.


Auld Lang Syne - Frank C. Stanley előadásában (1910)
(forrás: Wikipedia³)

Az éjféli visszaszámlálás persze nem csak amerikai szokás, hanem mindenhol a világon újévi hagyomány. Ezt követően pedig jöhet a koccintás, ölelés, puszi és a hajnalig tartó mulatozás.

Nekünk van még egy saját kis szokásunk is, ami ugyan nem amerikai, de jópofa.
Egyszer olvastam valahol és azóta minden évben csináljuk mi is, mivel imádunk utazni. A bőrönddel kell tenni néhány kört a lakásban, ha szeretnétek sokat utazni a következő évben! 😀

Home
🧳 Utazásra fel! ✈️

Egészségben gazdag, sikeres és nagyon Boldog Új Évet Mindenkinek! 🥂
Happy New Year! 🎉 🎆 🍀


¹ módosítatlan; fénykép: Priwo; licenc: közkincs
² módosítatlan; fénykép: prayitnophotography; licenc: CC BY 2.0
³ módosítatlan; hanganyag: wikipedia.org; licenc: amerikai közkincs PD-US

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő