Észak-Karolina

Sy @ 2022-01-10 | 7 perc |

Az Egyesült Államok szerintem úgy önmagában is az egyik legsokszínűbb ország a világon. A legtöbb turista tipikusan New Yorkba, Floridába vagy Kaliforniába érkezik.
A többi államról jellemzően nem sokat tudunk.
Ezzel mi is így voltunk, bár én mostanra már megtanultam az 50 államot fővárossal együtt. 😄

De most nem is ez a lényeg. Észak-Karolinát szeretném Nektek bemutatni az eddigi tapasztalataink alapján. Ez az állam is nagyon sokszínű, rengeteg felfedeznivaló akad itt is.

Az állam területe 139 390 km², 10,4 millió lakosa van ¹. Északon Virginia, keleten az Atlanti-óceán, délen Georgia és Dél-Karolina, nyugaton pedig Tennessee határolja. Az állam fővárosa Raleigh 1788 óta, Charlotte pedig a legnagyobb és legnépesebb városa, kb. 874 000 lakossal ².
New York után Charlotte a második legnagyobb bankközpont.

Észak-Karolinát az európaiak érkezése előtt indián törzsek lakták. A Mississippitől keletre ma itt van a legnagyobb számú indián lakosság, 8 elismert indián törzs él a területén.

Museum of the Cherokee - Cherokee, NC
fénykép a Cherokee Múzeumból

1729-ben alapították és egyike volt a 13 eredeti angol gyarmatnak. I. Károly angol király tiszteletére nevezték el. Itt volt az első spanyol gyarmati település, illetve az első angol kolónia, Roanoke is.

A Wright fivérek 1903 december 17-én az emberiség történetében először sikeres repülést hajtottak végre az államban található Kitty Hawk-ban, az észak-karolinai Outer Banks-en. Az állami rendszámtáblákon található felirat “First in Flight” erre az eseményre utal.

Wright Brothers National Monument - Kill Devil Hills, NC
Wright fivérek emlékmű

Domborzatát tekintve az állam nagyon változatos: Nyugaton az Appalache hegység határolja, középen található a piemonti fennsík míg keleten az Atlanti-óceán határozza meg a látképet.
Az észak-karolinai Mount Mitchell (2037 méter magas) Észak-Amerika legmagasabb pontja a Mississippi folyótól keletre. Alapvetően nedves szubtrópusi éghajlat jellemzi, a hegyekben azonban szubtrópusi hegyvidéki éghajlat a meghatározó.

A turizmus a gazdaság fellendülését jelentette az állam számára, ugyanis az Atlanti-óceán partján található Outer Banks tengerpartja, valamint az Asheville környékén található Blue Ridge hegység nagyon vonzó a turisták számára.

Az Atlanti-óceánon található Hatteras foknál annyi hajó veszett el, hogy Atlanti Temető néven ismerik. 1526 óta vannak feljegyzések, melyek szerint több mint 1000 hajó süllyedt el ezeken a vizeken.
Észak-Karolina a vénusz légycsapda szülőhelye és a hosszúlevelű fenyők hazája is.

North Carolina Botanical Garden - Chapell Hill, NC
vénusz légycsapda

Az állam nyugati része az Appalache-hegység Blue Ridge hegységének a része.
Két nagyon fontos hegy: Great Smoky Mountains és a Black Mountains.
17 nagyobb folyó halad át az államon.

Éghajlat
Nyáron hurrikánok, trópusi viharok, heves esők fordulhatnak elő.
Az Észak-Karolinát sújtó pusztító hurrikánok közé tartozik a Fran, a Florence, a Hugo (ez még Charlotte-ot is érintette) és a Hazel, mely 1954-ben pusztított és az egyik legerősebb volt, mely az államot érintette. És a frissebbek közül 2019-ben a hírhedt Dorian ért partot Észak-Karolinában.
Évente átlagosan kevesebb mint 20 tornádó fordul elő, leggyakrabban az állam keleti részén fordulnak elő. A Piemont régiót védik a nyugati oldalon található hegyek.

Földrajzilag Észak-Karolina a legegyedibb állam délkeleten, mivel szubtrópusi, mérsékelt és boreális (szubarktikus) éghajlati elemek is jellemzik. Az állam maga a mérsékelt szélességi körön található, de az Appalache-hegység és a Golf-áramlat is befolyásolja éghajlatát, ezáltal a növény- és állatvilágát egyaránt.

Stormy clouds - Charlotte, NC
viharfelhők Charlotte felett

A tengerparti régió sokkal melegebb és párásabb, míg a hegyvidéki éghajlat nedves, kontinentális.

Szabadidős tevékenységek széles palettája érhető el: tengerparti élményektől kezdve a hegyekben való síelésig van itt minden: horgászat, vadászat, madárles, sziklamászás, kerékpározás, túrázás, vitorlázás, botanikus kertek és arborétumok, vidámparkok, akváriumok, múzeumok, történelmi helyek, világítótornyok és még lehetne sorolni.
34 állami park és 14 nemzeti park is található az állam területén.

Észak-Karolina gazdasága változatos a kellemes klíma, a sokféle talaj és a vízenergia nagy rendelkezésre állása miatt. Dohány- és édesburgonya termelésben az élen áll az országban. Karácsonyfa termelésben pedig 2. helyen áll (Oregon után) egy 2020-as felmérés szerint. Ezen kívül pedig a tudomány, technológia, mérnöki és matematikai iparágak is folyamatosan fejlődnek.
Észak-Karolinának 15 nagyvárosi területe van. A vidéki területek folyamatosan veszítenek a lakosságukból, miközben a városi területek lakossága egyre nő.

Ezt Charlotte-ban egyébként nagyon erősen lehet érezni.
Rendkívül gyors ütemben fejlődő város. Ez szemmel is jól látható. Mi a külvárosban élünk egy 2017-ben épült lakóparkban, tehát ez is viszonylag újnak számít. 2019 május óta élünk itt és csak itt a környékünkön azóta 5 másik lakópark, (és továbbiak vannak folyamatban), 2 szálloda, boltok, orvosi rendelők épültek fel a szemünk láttára.
A lakóparkokat még be sem fejezik, már laknak bennük, szóval iszonyú gyors ütemben nő. A belvárosba nem megyünk nagyon gyakran, de ha igen, ott is folyamatosan újabb felhőkarcolókat és lakóparkokat lehet látni.
A repülőtér szintén felfoghatatlan ütemben fejlődik.

Na de most ez a poszt nem Charlotte-ról szól, csak gondoltam, akkor már ezt is megemlítem.

Innentől a tényeken túl arról szeretnék írni, ami számunkra vagy szerintünk nagyon különleges.
Már sok helyen jártunk, még több helyen meg nem… De azért szerintem a legfontosabb vagy legkülönlegesebb helyeket már érintettük mi is.

Outer Banks (OBX): egy szűk, 320 km hosszú szigetcsoport az Atlanti-óceánon, Észak-Karolina és Virginia partjainál.
Lenyűgöző hely szabadon élő vadlovakkal, óriási homokdűnékkel, varázslatos tengerpartokkal, 6 csodás világítótoronnyal és a történelmi jelentőségű Kitty Hawk-kal, mely a Wright fivéreknek köszönhetően lehetővé tette az azóta szintén nem keveset fejlődött repülés csodáját.
Az egyik legkülönlegesebb utazás volt az életünkben az itt töltött vakáció.

Mustang Wild Horse - Shackleford Banks, NC
vadló Outer Banks-en

Blue Ridge Parkway: ez egy 469 mérföld (755 km) hosszú panorámaút Észak-Karolina és Virginia területén. Az egyik legkedveltebb kirándulóhely, sokak számára bakancslistás hely. Nemzeti parkokon átívelő út pazar kilátókkal, túraútvonalakkal, kempingekkel. Ősszel igazi zarándokhellyé válik, mindenki is ide szeretne menni (és megy is).
Mi is többször voltunk már és dacára annak, hogy mi sokkal inkább a tengert szeretjük, azért minket sem hagy hidegen a csodálatos hegyek látványa, főleg őszi köntösben. Varázslatos élmény.

Overlook - Blue Ridge Parkway, NC
kilátás a Blue Ridge Parkway-ről

Great Smoky Mountains Nemzeti Park: ez az USA leglátogatottabb nemzeti parkja. Évente több mint 12 millió látogatóval. Tudom, tudom, mindenkinek az a kérdése, hogy dehát a Yellowstone… Igen, a Yellowstone csak a 2. helyen áll 3,8 millió látogatóval!
A Great Smoky Észak-Karolina és Tennessee állam határán található. Hegyek, vízesések, fenyőerdők és történelmi jelentőségű helyek jellemzik. A park közel 95%-át erdők borítják és nagyon komoly fekete medve populáció él itt (számukat 1500-ra becslik). De szerencsések (mi azok voltunk) jávorszarvasokkal is találkozhatnak.

Biltmore kastély, Asheville: Amerika legnagyobb magánkézben lévő kastélya.
Itt kétszer jártunk, a kastély mérete, fekvése, sztorija, maga a birtok már önmagában is lenyűgöző, karácsonyi pompába öltöztetve meg még inkább. Valahányszor ott jártunk, mindig az jut eszünkbe, hogy a Schönbrunni kastély is csodálatos, de…
Szóval nem lehet összehasonlítani.

Biltmore Estate - Asheville, NC
Biltmore kastély

Botanikus kertek: soha annyi botanikus kertben nem jártunk, mint itt Amerikában. Mindegyik más és más, a közös nevező viszont mindig az, hogy csodálatosak. Gondozott, rendezett, sokszor ingyen látogatható. Bármelyik fantasztikus élmény.
Most ha csak Észak-Karolinára szorítkozunk itt is jártunk már jónéhány ilyen helyen:

  • Észak-Karolina Arborétum - Asheville-ben található a hegyekben, gyönyörűszép
  • Daniel Stowe Botanical Garden, a szomszédos kisvárosban Belmontban található. Ide bérletünk van, gyakran megyünk, mert minden évszakban más és más arcát mutatja, felüdülés ott sétálgatni.
  • UNC Charlotte Botanical Gardens - az észak-karolinai egyetem része, mely ingyenesen látogatható. Tök jó hétvégi kirándulás. Itt láttunk először kígyót… Ez nem volt kellemes élmény. 😄
  • Airlie Gardens, Wilmington - Éppen a 2019-es Dorian hurrikán érkezése előtt jártunk a tengerparton és ebben a csodás botanikus kertben, így tanúi lehettünk, hogy milyen óvintézkedéseket tesznek a kertben. A botanikus kert egyébként itt is gyönyörű.
  • North Carolina Botanical Garden, Chapel Hill - A kertben Észak-Karolina jellegzetes növényvilágát lehet megtalálni, vidékekre felosztva.
  • Sarah P. Duke Gardens, Durham - itt pedig 2021 nyarán jártunk egy újabb körutazás egyik állomásaként. Ez szintén egy egyetemi (Duke Egyetem) botanikus kert, mely ingyenesen látogatható. És tényleg nagyon sok botanikus kertben jártunk már, de szerintem ez az egyik legszebb.
Sarah P. Duke Gardens - Durham, NC
Sarah P. Duke Gardens

North Carolina Zoo - Asheboro: az állatkertet azért emelném ki, mert ez a világon a legnagyobb természetes élőhelyet biztosító állatkert. És ez tényleg így van. Amire kifejezetten jól emlékszem, hogy az elefántok olyan hatalmas területet birtokoltak, mintha tényleg a természetes közegükben lennének. De persze a többi állatra is ez jellemző, csak az elefántokat így most is látom magam előtt.

North Carolina Zoo - Asheboro, NC
North Carolina Zoo - Asheboro

Szóval amint láthatjátok a napfényes Floridán és New Yorkon túl is bőven van látnivaló még akár Észak-Karolinában is!

Mi örülünk, hogy ide sodort minket az élet.


¹ ² www.census.gov


Iratkozzatok fel a Youtube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő