Téli vihar?

Az ősz - szokás szerint - csodaszép volt időjárás tekintetében.
Aztán decemberben sem volt okunk panaszra.
Azt igazából már tudjuk, most már saját tapasztalatból is, hogy télen kb. egy nap van téli, a szó valódi értelmében téli időjárás. Mióta itt élünk nem nagyon voltak durva mínuszok.
És amikor 1-2 fok van, akkor is rendszeresen látunk rövidnadrágos, papucsos, pólós embereket. Tiszta vicces, hogy rajtunk sapka-sál, a helyiek meg nincsenek túlöltözve… 😀
Szóval az nem mérvadó, hogy kinézek az ablakon és másokon milyen ruha van… 😄

Na de visszatérve decemberre: egész decemberben nagyon szép idő, konkrétan meleg volt.
Szokatlanul meleg.
Nagyon sok helyen kirándultunk a hónap során és nagyjából sehol sem volt szükség kabátra. Még a hegyekben sem, sőt az óceánnál, ahol december 16-18-ig voltunk, rövid ujjú pólóban sétálgattunk. Sokan fürdőruhában napoztak a parton.
December 26-án a belvárosba mentünk, 27 fokos meleg volt. Szerintem egyébként ez itt sem szokványos.

Mondjuk az is igaz, hogy egy meglehetősen száraz évet tudhatunk magunk mögött.
Itt általában áprilisban van olyan sok eső, mint otthon májusban. Ehhez képest tavaly februárban esett nagyon sok eső és utána száraz idő volt.

Szilveszterkor gyakorlatilag az éjféli tűzijátékokat kivárta még az eső, aztán rákezdett.
Ezzel együtt lehűlés is érkezett. 2-4 vagy 12-13 fokok voltak eddig januárban.

Az ország nyugati részét és a környéket (a hegyeket és a szomszédos államokat) is elöntötte a hó, de Charlotte-ban továbbra is szikrázóan süt a nap.
A január 6-i hírlevélben olvastam, hogy gyakorlatilag most már rekord idő telt el ismét, mióta nem volt Charlotte-ban egy inchnél, azaz 2,54 cm-nél nagyobb hó!

Longest 1 inch snowfall droughts - Charlotte, NC
forrás: WCNC Charlotte ¹

A hóesés gyakorlatilag itt luxusnak számít! És ahogy írtam az utóbbi időben a csapadék is úgy általában.
A Queen City-ben 2015 óta először volt súlyos aszály. Mivel az éghajlat tovább melegszik, így valószínűleg nem is lesz egyhamar ebben komolyabb változás.
Viszont, képzeljétek, erre a hétvégére nagy téli vihart jósolnak a városba. Napok óta ezzel vannak tele a hírek, mindenki erről beszél. Ez itt tényleg nagy szám (lenne).
Tavalyelőtt februárban volt egy nap, amikor havazott egy kicsit… Előtte már kaptunk figyelmeztető e-mailt, hogy hogyan kell eljárni ez esetben. Pár órát havazott és kb. azonnal el is olvadt, szóval mi nem értettük, hogy mi ez a nagy felhajtás.
Az előző tél során pedig volt egy kis hóesés. Amikor megláttuk, hogy milyen szép, el akartunk menni sétálni. Szépen fel is öltöztünk, de mire leértünk, már vége is volt, el is olvadt az egész… 😄
Szóval ehhez képest nem tudjuk, mire számítsunk, mit jelent itt a városban a nagy téli vihar. De folyamatosan kapjuk a telefonunkra az időjárási figyelmeztetést, kaptunk e-mailt, hogy a vasárnapi időjárásra való tekintettel nem fogják elvinni a szemetet sem. (Itt vasárnaptól - csütörtökig úgy működik, hogy az ajtód elé ki kell tenni a kukát és este elviszik… erre vonatkozik, hogy nem fogják elvinni).

winter snow warning - Charlotte, NC
a telefonokra időjárásra vonatkozó figylemeztetések érkeznek

Most szombat van. Tegnap elmentünk a boltba és szerintem még soha nem voltak ennyien itt. Alapvetően nem szoktunk pénteken vásárolni járni, ezért egy pillanatig az is megfordult a fejünkben, hogy talán a pénteki forgalom, de aztán a pénztárban mondta a fickó, hogy ez a vasárnapi havazás miatt van, mert bepánikoltak az emberek…
Szóval, ezek után tényleg nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy mi lesz, lesz-e bármi is.
Mondjuk inkább legyen túllihegve és menjen az infó, mint aztán utólag legyen baj. Meglátjuk! Majd azt is elmeséljük!

Winter Weather Forecast - Charlotte, NC
forrás: FOX46 Charlotte ²

¹ módosítatlan kép, forrás: WCNC Charlotte
² módosítatlan kép, forrás: FOX46 Charlotte

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő