Teljes napfogyatkozás 2024

Sy @ 2024-04-10 | 3 perc |

A 2024. április 8-i napfogyatkozás teljes napfogyatkozás volt, amely Mexikótól Kanadáig, az Egyesült Államokat átszelő sávban volt látható. Napfogyatkozás akkor következik be, amikor a Hold elhalad a Föld és a Nap között, és ezáltal eltakarja a Napot.
A teljesség csak korlátozott területen fordul elő a Föld felszínén, részleges napfogyatkozás nagyobb területen látható.

Kanadában ez volt az első teljes napfogyatkozás 1979 óta, Mexikóban pedig 1991 óta. Az Egyesült Államok felett 2017-ben volt utoljára. Ez azonban mindhárom országból egyaránt látható volt.
A teljesség kedvéért: az esemény a Csendes-óceántól indult, majd északkeleti irányban haladt Mexikón, az USA-n és Kanadán át, mielőtt az Atlanti-óceánban véget ért. 2044-ig ez az utolsó teljes napfogyatkozás az Egyesült Államok területén (ami nagyobb területen látható).

2024 Total Eclipse Map

Azt mondják, hogy sok szempontból kiemelkedő és emlékezetes ez a mostani. Először is a totalitás maximális időtartama bizonyos helyszíneken kifejezetten hosszú volt, 4 perc 27 másodperc. Az Egyesült Államok területén Texasból indult és Maine-ben ért véget, 14 államot érintve.
Az útvonalán több mint 30 millióan élnek, de további kb. 150 millió ember láthatta 300 km-es körzetben. És akkor arról még nem is szóltunk, hogy az USA-n belül hányan keltek útra és a világ tájáról hányan érkeztek az eseményre.

A Delta Air Lines két különleges, napfogyatkozást követő járatot indított: egyet Austinból Detroitba, egyet pedig Dallasból Detroitba. Az első meghirdetett járatra 24 órán belül elkelt az összes jegy (azt olvastam valahol, hogy több mint 1 000 USD volt a jegy ára).
A napfogyatkozás előtt azt jósolták, hogy a napfogyatkozás miatt 6 milliárd dolláros lökést kaphat az Egyesült Államok gazdasága. A napfogyatkozás útvonala közelében a szállodák és motelek árai akár 100%-kal is nőttek. Ennek ellenére a legtöbb helyen totális teltház volt. Több helyen szükségállapotot hirdettek elővigyázatosságból. Így például Arkansas államban, illetve a Niagara vízesésnél is, ahova 1 millió látogatót vártak.
Óriási számok. Láttam néhány videót különböző helyszínekről.
A texasi Dallas-ban tele volt egy stadion - rengeteg gyerekkel, fiatallal, mindenki számára óriási élmény volt.
Láttam interjút a Delta Airlines szerencsés utasaival is, akik ezt a nem mindennapi élményt 9 000 méteres magasságból élték át.
És talán ismeritek a Fixer Upper főszereplőit is, Joanna és Chip Gaines-t, akik a texasi Waco kis városát igazi turisztikai célponttá tették. Ide is kifejezetten sokan utaztak az eseményre.
Persze a negatív kommentelők sem maradhattak el (pedig annyira elmaradhatnának…), volt aki szerint ez teljesen nevetséges. Hogy pontosan mire értette, azt persze nem fejtette ki.
Én úgy gondolom, hogy minden, ami összehozza az embereket és felejthetetlen közös élménnyel gazdagítja őket, az minden, csak éppen nem nevetséges.
Bárcsak több ilyen pozitív hangulatú esemény lenne, ami jó irányba tereli az embereket.
Azt is olvastam több helyen, ahol a teljes napfogyatkozás volt látható, hogy például a tücskök elkezdtek ciripelni és egy csomó helyen a “sötétedés” után a kolibrik is elvonultak “aludni”.

És persze, sokan kérdeztétek, hogy mi mit láttunk mindebből. Hát sajnos Charlotte-tól viszonylag messzire volt az útvonala, szóval nem túl sokat.
Mi is lementünk, de sajnos felhős is volt az idő és tényleg nem láttunk sok mindent. Annyi volt más, hogy érezhetően sötétebb lett néhány percre.
Ezenkívül mást mi most ebből nem kaptunk.

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő