Billy Graham Library

Tavaly január végén jártunk a közelben található Billy Graham Könyvtárban. Akkor azt beszéltük, hogy tavasszal majd visszatérünk. Igaz, hogy egy év késéssel, de most tavasszal sikerült a visszatérés.

Billy Graham életéről, jelentőségéről a tavalyi posztban már írtunk, így ezeket most átugranám. Észak-Karolina egyik legfontosabb szülötte, de érdemes elolvasni az előző bejegyzést is róla, mert nagyon érdekes az életműve.
Tavaly még éppen felújítás zajlott a múzeumban, így nem jutottunk be túl sok helyre.
Akkor még a kis étterem sem volt megnyitva.

Valamikor délelőtt mentünk, de már akkor is nagyon sok parkolóhely foglalt volt. A hely még mindig ingyenesen látogatható!

Billy Graham Library - Charlotte, NC

A bejáratnál ismét kedvesen fogadtak minket az önkéntesek, de mondtuk, hogy már jártunk itt, ismerjük a járást, így aztán hamar elengedtek minket.
Először a kerti részt néztük meg, de amikor láttuk, hogy több busz is érkezett a helyszínre, akkor úgy gondoltuk, hogy inkább bemegyünk, nehogy nagy tumultus legyen aztán.
Az infós pultnál is nagyon kedvesen érdeklődtek, hogy jártunk-e már itt, kaptunk szórólapot és egy kérdőívet, amit, ha kitöltesz, akkor a végén kapsz egy szatyrot kis ajándékokkal.

Billy Graham Library - Charlotte, NC

A hölgy is mondta, hogy jött egy csomó busz, szóval próbáljuk ki az éttermet, mielőtt elözönlik a népek.
És mivel reggeliztünk otthon, ezért csak egy epres shake-t, egy kávét és egy sütit kértünk. A kávé és a shake nagyon finomak voltak, a süti viszont nagyon édes volt, így aztán Csibi nagy duzzogva (haha) bevállalta, hogy megeszi az egészet… 🙂

Billy Graham Library - Charlotte, NC

Az étterem nagyon helyesen van megcsinálva. Amíg ott üldögéltünk, jöttek persze mások is és egyszer csak arra lettünk figyelmesek, hogy a pultnál egy nő álldogál a 3 kislányával és a biztonsági őr valami rögtönzött koncertet ad nekik (a büfé dolgozóival együtt…) Nagyon hangulatos volt.

Az étterem/büfé mellett van a könyvesbolt, de mi úgy gondoltuk, hogy először a múzeum részt néznénk meg.
A múzeum tulajdonképpen a beszélő tehéntől indul, aki Billy Graham itt töltött gyermekéveiről mesél.
Itt kell várakozni az első vetítésre. Kisebb csoportokra bontva halad a tömeg, hogy ne legyen egyszerre nagyon sok ember egy-egy helyszínen.

Billy Graham Library - Charlotte, NC

Szerintem felidézni sem tudjuk, hány helyszín is volt, mindenhol vetítésekkel, fotókkal, sztorikkal, interaktív megoldásokkal. Itt tavaly nem jártunk és kb. tényleg csodálkozva jártuk végig az összes termet, mert szokás szerint ez is nagyon igényesen van megcsinálva. Nagyon informatív. Billy Graham pedig iszonyúan karizmatikus személyiség volt.
Korábban nem sokat tudtunk róla, az életéről vagy a munkásságáról, de még így a videófelvételeket visszanézve is átjön az “ereje”.

Billy Graham Library - Charlotte, NC

Ő ugye a 20. század legnagyobb evangélistája, vagy ahogy sokszor nevezik a “világ evangélistája”. Erősen antikommunista beállítottságú, bibliahű és elkötelezett keresztény ember. A kommunista hatóságok féltek tőle, mert az a hír járta, hogy amerre csak jár, ott erősen megújul a keresztény élet. Ezt azért mesélem el, mert arra gondoltam, hogy most elsősorban a magyarországi vonatkozását fogom bemutatni.
Billy Graham összesen 4x járt Magyarországon. 1972-ben járt egy egyházi küldöttség Amerikában. Akkoriban a legnagyobb magyar közösség Cleveland városában élt. Billy Graham éppen ott prédikált. A magyar lelkipásztor, Haraszti Sándor pedig gyakorlatilag meghívta őt az akkor még javában kommunista Magyarországra.

Billy Graham Library - Charlotte, NC

Aztán eltelt 5 év és nem történt semmi, hiszen a magyarországi vezetők bajban voltak, mert nagy valószínűség szerint csak Moszkvától kaphattak engedélyt arra, hogy egy ilyen prominens személyt beengedjenek az országba. Kitalálták, hogy ennek ára lesz. Ami végülis az lett, hogy oké, jöhet, de el kell érnie, hogy a magyar korona hazatérjen. (Erről is esett szó az előző posztban, de röviden: Billy Graham nagyon sok (amerikai) elnökkel baráti viszonyt ápolt és sikerült elérnie, hogy fél éven belül hazatérjen a korona. Billy Graham több városban is prédikált, ahol rengeteg ember hallgatta őt. (Ekkor első alkalommal látogatott el egy kommunista országba.)

Billy Graham Library - Charlotte, NC

1982-ben egy díszdoktori kitüntetést kapott, akkor csupán ezért érkezett Magyarországra.
Egyébként a fentebb említett Haraszti Sándor a 70-es évektől kezdve 20 éven át dolgozott Billy Graham kelet-európai nagyköveteként, a látogatásai során pedig ő maga fordított Graham-nek.

Talán legjelentősebb látogatása 1989 nyarán (közvetlenül a rendszerváltás előtt) volt. Állítólag rengeteg ember volt kíváncsi rá, azt mondják, soha annyi ember nem jelent meg semmilyen sporteseményen vagy politikai eseményen, mint ott akkor.
Lehet, hogy ott történt meg az igazi rendszerváltás, szellemi és lelki síkon legalábbis.
Három hónappal később a vasfüggöny átszakadt, a berlini fal ledőlt, a magyar köztársaságot pedig kikiáltották.

Billy Graham Library - Charlotte, NC

Romániában fél évvel később eltűnt a román diktátor (Ceaușescu) és még a Szovjetunióba is meghívták őt 1992-ben. Ami aztán később szintén széthullott…

Én nem tudom, hogy közületek hányan ismerték ezt a sztorit. Mi őszintén szólva nem, viszont nagyszerű dolog tudni, hogy ezek szerint elég nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a mi kis Magyaroszágunkon is megszűnjön a kommunizmus.
(Ha még élne, talán most is ráférne egy látogatás hazánkra… )

Korának legbefolyásosabb prédikátora volt. Ő volt az első olyan igehirdető, aki a rádiót és a tévét is használta. 2008-tól haláláig kb. 2,2 milliárdra becsülik a hallgatóságát. Igen tiszteletreméltó szám.

Billy Graham Library - Charlotte, NC

A múzeumot végigjárva többször is eszünkbe jutott (a legvégén hoztuk szóba mindketten), hogy ez az egész tök ingyenesen látogatható. Személy szerint nagyon örülök annak, hogy vannak még olyan helyek/dolgok, ahol nem a pénz az első!

A könyvesboltot is megnéztük: könyvek, idézetek, anyák napi ajándékok, mindenféle cuccokat lehet kapni. A legvégén pedig a kis ajándék táskát is megkaptuk.

Nagyon érdekes látogatás volt. Tanulságos és elgondolkodtató.

Billy Graham Library - Charlotte, NC

A múlt hétvégén egyébként elég aktívan töltöttük az időt, mert innen elmentünk a botanikus kertbe egy körre, aztán még a Home Depot-ban is jártunk, hogy virágokat vegyünk a kolibri barátainknak.

Este pedig az erkélyt is megcsináltuk: van új virágállvány, új itatók, szóval lett igazi kis “humminbird cottage”-unk!

És már kolibrik is vannak, idén április elsején érkezett az első. Még nincsenek túl sokan, de azért már jövögetnek!

Vasárnap pedig kosarazni voltunk a közeli sportpályán. Tudjuk, hogy otthon is, de most itt is már nyarat idéző hőmérsékletek voltak, 25-30 fokkal. Ezt már szeretjük! 🙂

További képek


Map - Billy Graham Library - Charlotte, NC

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő