Billy Graham

Szeretném Nektek Charlotte egy híres szülöttét bemutatni.

Billy Graham amerikai evangélista és felszentelt déli baptista lelkész volt, aki az 1940-es évek végén vált nemzetközileg is ismertté. 1918. november 7-én született Charlotte-ban. Graham a családi tejgazdaságban nevelkedett két fiatalabb nővérével.
Már korán elkezdett könyveket olvasni, és nagyon szerette a fiúregényeket, különösen a Tarzant. Mint Tarzan, ő is a fákon lógott, és a népszerű Tarzan-üvöltést adta elő. Apja szerint ez a kiabálás vezetett oda, hogy lelkész legyen.
15 éves volt, amikor 1933-ban véget ért a szesztilalom, és apja arra kényszerítette őt és nővérét, Katherine-t, hogy sört igyanak, amíg meg nem betegedtek. Ez olyan ellenszenvet keltett bennük, hogy Graham és nővére egész hátralévő életükben kerülték az alkoholt és a drogokat.
Egy életrajzírója szerint a 20. század legbefolyásosabb keresztény vezetői közé tartozott.
Aki esetleg nézte “A korona” című sorozatot, abban is találkozhatott a nevével (S02E06).

Billy Graham Library - Charlotte, NC

Nagy beltéri és kültéri gyűléseket tartott prédikációkkal, amelyeket a rádióban és a tévében is közvetítettek.
Elutasította a faji szegregációt. 1955-ben meghívta Martin Luther Kinget, hogy együtt hirdessenek az ébredésről New York-ban és letette érte az óvadékot, amikor az 1960-as években letartóztatták. Több helyre jutott el, mint kora bármelyik más prédikátora.
Személyesen ismert 11 elnököt, közülük tíznek barátja és hétnek közeli bizalmasa volt. Különösen közeli kapcsolatban volt Dwight D. Eisenhowerrel, Lyndon Johnsonnal (legközelebbi barátjának is tartották), Richard Nixonnal, de a Bush családdal is. 2008-tól a haláláig 2,2 milliárdra becsülik a hallgatóságát.
Többször felkerült a leginkább csodált férfiak listájára. 1955 óta 61 alkalommal szerepelt a listán (ebből 49 egymást követő évben), többször mint bárki más a világon!
Vallási céljain túlmenően rengeteg, különböző hátterű ember világnézetének formálásában segített, és rávezette őket, hogy megtalálják a kapcsolatot a Biblia és a korabeli világnézetek között.
Több mint 185 országban 210 millió ember előtt prédikált.

Billy Graham Library - Charlotte, NC

1989. október 15-én Graham csillagot kapott a Hollywood Walk of Fame-en. Ő volt az egyetlen lelkészként működő személy, aki ebben a minőségében csillagot kapott.

Hollywood Walk of Fame - Los Angeles, CA

1991. szeptember 22-én Graham megtartotta legnagyobb észak-amerikai rendezvényét a manhattani Central Park nagy gyepén. A városi tisztviselők becslése szerint több mint 250 ezren vettek részt rajta.

2001. szeptember 14-én (mindössze három nappal a World Trade Center elleni támadások után) Grahamet meghívták, hogy vezesse az istentiszteletet a washingtoni Nemzeti Katedrálisban; az istentiszteleten részt vett George W. Bush elnök.

Családján belül vita volt Graham javasolt temetkezési helye körül. 2007 júniusában bejelentette, hogy őt és feleségét egymás mellé temetik a Billy Graham Könyvtárban, szülővárosában, Charlotte-ban.

Graham baráti kapcsolatot ápolt II. Erzsébet királynővel és a királyi család gyakran meghívta őt különleges eseményekre.

Billy Graham Library - Charlotte, NC

1977 szeptemberében járt először Magyarországon. Haraszti Sándor és Almási Mihály közbenjárására hazatérése után egyeztetett Jimmy Carter akkori elnökkel, aki 3 nappal később aláírta a Szent Korona visszaadásáról szóló rendeletet. A korona 3 hónappal később, 1978. január 6-án érkezett vissza Magyarországra.

1983-ban Ronald Reagan elnök a civileknek adható legmagasabb kitüntetést, a Szabadság Elnöki Érdemrendet adományozta neki. 2001-ben II. Erzsébet királynő tiszteletbeli lovaggá ütötte.

2007. május 31-én Charlotte-ban hivatalosan is felavatták a 27 millió dolláros Billy Graham Könyvtárat. Jimmy Carter, George H. W. Bush és Bill Clinton korábbi elnökök jelentek meg, hogy együtt ünnepeljenek Grahammel. Charlotte-ban egy autópálya is Graham nevét viseli, akárcsak az I-240-es út Graham asheville-i otthona közelében.

Számtalan egyéb kitüntetést kapott élete során.

1992-ben Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála. 100. születésnapját már nem érhette meg, 2018. február 21-én hunyt el otthonában.

Próbáltam a legjelentősebb vagy legismertebb momentumokat összeszedni az életéből.

És az egész apropója az, hogy ma végre eljutottunk a tőlünk kb. negyedórányira található Billy Graham Könyvtárba.
New York óta nem voltunk sehol, mert vagy fáradtak voltunk, vagy az idő volt rossz. Ma egy kicsit kimozdultunk.
Már korábban is szerettünk volna ide elmenni, de akkor jött a covid, utána pedig éppen felújítás alatt állt a könyvtár.
Sajnos ma meg csak félig-meddig volt nyitva. De február elején minden megnyit újra, szóval visszatérünk majd tavasszal még egy körre.

A Könyvtárról azt érdemes tudni, hogy ez egy nyilvános múzeum és könyvtár, mely Billy Graham életét és munkásságát mutatja be. 2007. június 5-én nyitották meg.
Egy nagyon szép kis területen található az a ház, ahova 9 éves korában költözött a család, illetve itt van maga a könyvtár, egy kis imakert és itt található Billy és felesége Ruth Graham síremléke is, illetve a zenei igazgatójának és egy gospel énekesnek is a sírja.

Billy Graham Library - Charlotte, NC

A hely ingyenesen látogatható. A “bejáratnál” nagyon kedvesen fogadtak minket: pár szót mondtak arról, mi merre van és hogy jelenleg mit lehet meglátogatni.
Utána pedig magunk próbáltuk felfedezni a helyet: először a külső helyszíneket (a síremlékeket) látogattuk meg. Aztán bementünk a könyvtárba, ami szerintem nagyon jól néz ki kívülről. Egy hatalmas üvegkereszt tövében lévő ajtón lehet belépni. Itt most csak az infós pultig lehetett jutni, ahol kaptunk egy kis ajándékkönyvet, szórólapokat.
A könyvtár stílusa egy tejcsűrre hasonlít, hogy tükrözze Graham farmon töltött gyermekkorát. A bejárat mellett található egy “beszélő tehén”, aki mesél Billy itt töltött gyerekéveiről.

Billy Graham Library - Charlotte, NC

Az egyik terem teljes egészében feleségének Ruth-nak van szentelve, illetve van itt tejbár kávézó és a “Ruth padlása” névre hallgató könyvesbolt is.
Ezeket sajnos most nem tudtuk megnézni.

Ezt követően átmentünk a házba, ami nagyon csinosan van berendezve. A ház fel lett újítva, de a saját korabeli bútorokkal van berendezve. Nagyon tetszett nekünk!

Jelenleg ennyit tudtunk felfedezni, de olyan szép környezetben van az egész hely, hogy megbeszéltük, hogy tavasszal majd, amikor már minden újra zöld, akkor fogunk visszatérni és az összes többi most kimaradó részt is megnézzük!

További képek

Dcim\100gopro\Gopr8591.Jpg

Map - Billy Graham Library - Charlotte, NC

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő