Zöldkártya - 2. rész

Cs @ 2024-05-12 | 6 perc |

Tavaly októberben leadtunk minden adatot és dokumentumot, amit kért a jogi képviselet, aki intézi az ügyünket.

A folyamat papíron:

 • a jogi képviselet portálján található űrlapokat ki kell töltenünk,
 • a jogi képviselet a korábban leadott papírokból és a mostani űrlapokból előállítja a kérelmet (I-485, I-765, I-131 és mindegyikhez G-28-as pluszban),
 • 3 kérelemhez csatolni kell igazolványképet (3x2 fotó),
 • el kell végezni az orvosi vizsgálatot,
 • a jogi képviselet benyújtja a zöldkártya kérelmet a bevándorlási hivatalnak.

Ahogy ez a gyakorlatban zajlik:
Februárig nem történt semmi igazából, max. annyi, hogy az itteni HR oszály felvette a kapcsolatot a magyarországi HR osztállyal, hogy leellenőrizzék az önéletrajzomban lévő dolgokat.

Miután ez megvolt, kaptam egy újabb remek feladatot, ahol ismét meg kellett adni egy csomó adatot. Nem mondanám, hogy új dolgokat kértek. Inkább csak azt, hogy másképp. Most néhány témát részletesebben kértek, de alapvetően egy kaptafára megy az egész. Ki vagy, hol születtél, állampolgárságod, mikor léptél be Amerikába, hol tanultál, hol dolgoztál, stb. Nincs új kérdés igazából. 2019 óta mindenhol ugyanazt ismételgetjük más-más formában, sorrendben. Max. az önéletrajz és az országba való belépések száma hosszabbodik. Minden más adatot már régóta tud mindenki. A jogi képviselet és az Amerikai Egyesült Államok is. De hát ez a bürokrácia már csak ilyen. Azt mondjuk nem értem, hogy jogi cég mit csinál a leadott dokumentumokkal, mert vannak olyan dokumentumok, amiket már vagy háromszor adtunk át az évek során.
Hát ez van.

Szóval minden megvan hozzá; Szilvi adatait és az én adataimat is pár este alatt bevertem a gépbe.

Aztán ismét várni kellett. Eltelt pár hét, a cég feldolgozta az adatokat, amiből készítettek kb. 10 különböző kitöltött formanyomtatványt, amit majd be kell adni. Ezek a kérelmek a teljes csomag 1/3-át teszik ki.

A formanyomtatványok mellé kell még 6 db igazolványkép is személyenként, ami most valamiért nyomtatott formában kellett.
Párszor már készítettünk, meg vittünk magunkkal, de sosem kellett. Az online leadott kép végül mindig célba ért. Úgyhogy elmentünk a közeli UPS boltba, ahol lehet igazolványképet készíttetni. Mondtam a srácnak mennyi kell, meg volt lepődve rajta. Mondta, hogy az 1 db az 2 db. Itt így csinálják. Jó, akkor legyen 3 szett, de még mindig sokallta, mert 1 szett 20 USD, ami kettőnknek 120 USD. Mondtam neki, hogy ez van, különböző kérelmekhez kell csatolni.
A végén viszont csak 4 szettet számolt fel; így spórolt meg nekünk kb. 40 USD-t. Innen is köszönjük. Ha meglesz a zöldkártya, viszünk egy tucat fánkot a srácoknak.
Az igazolványképek a "csomag" másik 1/3-a.

A "legjobb" rész csak most jön.

Az orvosi vizsgálat alapvetően két részből áll:

 • fizikai vizsgálat
 • oltottság

A fizikai vizsgálat egy egyszerű látásvizsgálatból, súly- és vérnyomásmérésből áll, megkérdezik, milyen gyógyszereket szedünk, milyen műtéteink voltak, meghallgatják a tüdőnket. Semmi extra. Erre miért van szükség, ha minden évben elmegyünk az orvosunkhoz ill. szemészetre (mert különben kontaktlencséhez sem jutnánk)??? Miért nem kérik el az adatainkat, eredményeinket a hozzájárulásunkkal?

Az oltottság meg úgy néz ki, hogy van egy szép lista, hogy az embernek milyen oltottsággal kell rendelkeznie. Ha van korábbi bizonyíték az oltottságra, pl. COVID oltásról papír, az jó lehet. Azonban vannak olyan oltások, melyeket gyerekkorunkban kaptunk, de nincs róla papír, vagy van, de olyan régen volt, hogy érvényét veszíti.

Part 10. Vaccination Record - I-693

Egy szuper tetanusz oltás is kell, mert annak pl. 10 év a "lejárati ideje". Akkor is kell, ha semmi nem indokolja orvosilag. A bevándorlási hivatalnak kell. Pont.
Van egy vérvétel, ami alapján megmondják, milyen oltásokra van szükség.
A COVID oltás a járvány óta kötelező, a tetanuszt elfogadják, ha van róla 10 évnél nem régebbi (angol nyelvű) dokumentum, vagy van hivatalos fordítás.

Április elején mentünk, ezért a sima influenza oltás nem szükséges. Ha pár nappal korábban megyünk, akkor meg kell. Mi van?! Ennek mi értelme?

Szilvnek nem kell szifiliszt nézni a vérvizsgálat során, nekem kell, mert picit fiatalabb vagyok. Nem mondom, hogy értem.

Számomra ez az egész agyrém. Már csak azért is, mert ha TBC-s vagyok, vagy más kórokozóm van, akkor az elmúlt 5 év alatt elég sok embert megfertőztem már. A bevándorlásiak ezzel 5 évet késtek, ugyanis a mi vízumunkhoz nem kellett orvosi vizsgálat. A főnököm argentín állampolgár, neki kellett csináltatnia. A kórokozók úgy tűnik figyelik az állampolgárságot.

Értem, hogy kellenek szabályok, meg eljárások, de így? A kínálat és megoldás itt aztán tényleg sokszínű, legyen az bolti kínálat, vagy különbőző szolgáltatások. Vízumból is van egy pár, de az orvosi vizsgálat egy kaptafára megy. Ugyanaz vonatkozik arra, aki még sosem járt az országban, vagy aki már évek óta itt él és rendszeresen jár orvoshoz.

A vérvétel eredményét az orvosi vizsgálat után egy héttel kaptuk meg, miután ráírtunk a doktorra. Szilvinek hepatitis-B kellett a tetanusz oltás mellett. Nekem is, valamint még kellett pluszban a varicella (himlő) elleni oltás is.
Viszont a doki mindkettőnknek elrendelte a COVID elleni oltást is, amit nem értettünk, mert annak az oltásnak az igazolásáról ott a helyszínen másolatot is készítettek. Kb. egy újabb hét elteltével (írtunk emailt, telefonáltunk és SMS-t is küldtünk) kaptunk választ, miszerint az nem szükséges.
Az értetlenséget az egész orvosi vizsgálattal kapcsolatban tovább bonyolítja, hogy a hepatitis és bárányhimlő oltásokat az első oltás után 1 hónappal meg kell ismételni. A zöldkártya kérelemhez viszont annak az igazolása már nem kell. A bevándorlási hivatal mindenkit arra buzdít, hogy ilyen oltás esetén a második oltást is intézze el.
És ha nem intézem el? Akkor miért is kellett ez az egész?

Tehát április 11-én voltunk a dokinál a vizsgálaton, ami 350 USD/fő volt. Két hétre rá megkaptuk az oltásokat (kettőt), én pedig április 29-én elmentem a harmadikért. Az oltásokért nem kell a dokihoz menni, itt a gyógyszertárakban el lehet intézni.
Még aznap elküldtük az oltásról kapott dokumentumokat és másnap fel is vehettük a végleges formanyomtatványokat. Ez volt a csomag utolsó ⅓-a, így aztán még aznap fel is adtuk a jogi képviseletnek az összes papírt, mielőtt május 1-én elutaztunk volna.

A csomag május 2-án célba ért és a jogi képviselet május 7-én beadta a zöldkártya kérelmünket.

A továbbiakban ez várható:

 • Egy hónapon belül kapunk a bevándorlási hivataltól egy visszaigazolást, amiben lesz egy azonosító, melynek segítségével online tudjuk követni az ügyünk státuszát.
 • Amint a bevándorlási hivatal megkapta a papírokat és lekönyvelték a befizetett díjat (ami nekünk 3 300 USD volt) adnak egy időpontot egy hozzánk közeli kirendeltségre, hogy biometrikus adatokat vegyenek. (Nagyjából kétévente, amikor a határt átlépjük, ujjlenyomatot vesznek és fényképet is készítenek. Továbbá már kétszer készítettek képet a helyi igazolványokhoz és most küldtünk fejenként 6 db képet. Erre miért is van megint szükség???)
  Ez a beadástól számított 1-3 hónapon belül történik meg.
 • Miután feldolgozzák a papírokat és megvannak az ujjlenyomatok valamint a fényképek, az ügyet átadják a Nemzeti Ellátási Központnak (National Benefits Center - nem tudom mi lehet a pontos magyar neve).
 • Ez a hivatal molyol kb. 6-10 hónapot az üggyel. Sor kerülhet egy interjúra, ha úgy döntenek, és az ügymenet ott záródik le. A legtöbb ilyen kérvény esetén azonban nem kerül sor interjúra és a zöldkártya kérelmet elfogadják. Mostantól az országot nem szabad elhagyni és ha elköltöznénk egy bármilyen másik amerikai címre, mind a bevándorlási hivatalt, mind a jogi képviseletünket tájékoztatni kell.

A teljes feldolgozási idő körülbelül 8-15 hónap a kérelem benyújtásától számítva (2025 január - 2025 augusztus).
A vízumunk 2025 februárjáig jó és még nem tudom, mi a teendő, amennyiben a folyamat addigra nem zárul le.

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő