Zöldkártya - 1. rész

Cs @ 2023-10-26 | 5 perc |

Még mielőtt 2019-ben Amerikába költöztünk volna, tudtuk, hogy lesz lehetőségünk a zöldkártya megszerzésére. Ez azért volt érdekes, mert fontosnak tartottuk, hogy legyen lehetőségünk továbbra is az országban maradni, miután a vízum lejárt ill. ha a meló is vállalható és jól érezzük magunkat.
Akkor arról tájékoztattak, hogy a vízumot 3 évre kapjuk meg, ami egyszer 2 évre hosszabbítható. Utána vagy vissza Magyarországra, vagy zöldkártya. Ezért tavaly, amikor a vízumot hosszabbítottuk, meglepően olvastuk, hogy újabb 3 évig érvényes.

De mi is az a zöldkártya?
A zöldkártya (hivatalos nevén állandó lakcímkártya) lehetővé teszi, hogy tartósan az Egyesült Államokban éljünk és dolgozzunk. Ez a két legfontosabb velejárója, ha valaki megkapja. Ezen kívül további jogokra is szert tesz, mint pl. a törvények ugyanúgy védik a zöldkártyával rendelkezőket, mint az állampolgárokat, vagy pl. az országba való újbóli belépés leegyszerűsödik. A nevét magáról a fizikai kártyáról kapta, ami zöldes színű.

Nem tudom pontosan hányféleképpen lehet hozzájutni, de kettőről tudok írni:

 • zöldkártya lottó / vízumlottó,
 • munkáltatói szponzorálás.

A zöldkártya lottó az 1990-es évek óta létezik. A program keretében évi 50 000 jelentkezőt sorsolnak ki hivatalosan. Megadjuk a személyes adatokat, majd később ellenőrizzük, hogy kisorsoltak-e.
A 2025-ös zöldkártya lottó esetében 14 pontban kell megválaszolni a kérdéseket:

 1. név
 2. nem
 3. születési dátum
 4. születési hely - város
 5. születési hely - ország
 6. mely ország állampolgára a jelentkező (nem minden ország állampolgárai jogosultak a lottózásra)
 7. igazolványkép feltöltése
 8. levelezési cím
 9. jelenlegi tartózkodási hely - ország
 10. telefonszám
 11. e-mail cím
 12. iskolai végzettség
 13. családi állapot
 14. gyermekek száma

Ha ezeket az adatokat megadjuk, kapunk egy sorszámot, amivel nekünk magunknak kell ellenőrizni a sorsolást követően, hogy nyertünk-e, mert a hatóság nem tájékoztat.

A részvétel ingyenes és minden esetben a dvprogram.state.gov weboldalon történik. Sok kamu weblapot lehet találni, ahol pénzért cserébe lehet részt venni. Nem szabad ezeknek bedőlni.

A 2025-ös programra még november 7-ig lehet jelentkezni, és 2024. május 4-től lehet ellenőrizni a státuszt (szeptemberig, amíg el nem indul a következő évi program).

Mi is jelentkeztünk, többször is, de nem jártunk sikerrel. Így marad a munkáltatói szponzorálású zöldkártya lehetőség. Ehhez mi kell? Kölcsönös munkáltatói és munkavállalói szándék. Ha ez megvan, akkor jöhet a hosszadalmas eljárás, amit majd dokumentálok menet közben.

A vízumunk 2025 februárjáig érvényes, ami azt jelenti, hogy a munkavállalói “engedélyem” is addig jó. Ha a cég nem akarja megigényelni a zöldkártyát, akkor addig dolgozhatok itt, ill. még további 6 hónapig tartózkodhatunk az országban az aktuális vízumunkkal.
Mivel a meló alapvetően jó (és remélhetőleg jövőre jobb lesz, erről talán egy másik posztban írok részletesebben) és szeretünk itt élni, mi nyitottak voltunk a zöldkártyára. Ezért miután megvolt az egyszeri vízum hosszabbítás én érdeklődtem, hogy a közvetlen felettesem ill. a cég miként áll a zöldkártyához. Szerencsére hamar kiderült, hogy a feletteseim szeretnék, ha továbbra is csinálnám azt, amit csinálok, mert meg vannak elégedve a munkámmal.
Papíron ezt elfogadtatni minden személlyel, akinek az aláírása kell, már nem volt ilyen egyszerű. Fél évig húzódott, de most megvan; végre mindenki aláírta a szándéknyilatkozatot. Így indult el a munkáltatói szponzorálás a zöldkártyához.

Két héttel ezelőtt az anyagomat átadták annak a cégnek aki a vízumkérelmünket is intézte. Mivel a magyarországi pozícióm és az itteni pozícióm is menedzseri beosztáshoz köthető, ezért a cég az I-140-es formanyomtatványon nyújtja be a petíciót/kérelmet.
Ez elvileg nekem azért jó, mert a többihez képest rövidebb, de hogy hetekben, vagy hónapokban mit takar, azt nem tudom.
Az elmondások szerint menedzseri pozícióból érkezni bevett szokás multiknál és célszerű ugyanabban a pozícióban maradni, amivel az első vízumot sikerült megszerezni. A zöldkártya igénylésekor problémamentes eljárásra lehet számítani.

Az eljárásnak jelenleg két költsége van:

 • A cég díja, költsége, aki a bevándorlási folyamatot intézi - jogi képviselet. Ennek költsége nagyságrendileg 10 000.- USD és a munkáltatóm fizeti*.
 • Az eljárás díja 3 000.- USD + 300.- USD minden további hozzátartozó részére, tehát 3 300.- USD. Ezt vagy egyben befizetem, vagy a munkáltatón keresztül lehet meghiteleztetni. Utóbbi esetben a fizetésből vonják le 12 hónap alatt.

* Amennyiben az eljárás sikeres és megvan a zöldkártya és 1 éven belül felmondok vagy felmondanak, akkor ezt az összeget a jelenlegi munkáltatómnak vissza kell fizetnem. Ha két éven belül, akkor a 75%-át, ha 3 éven belül, akkor az 50%-át kell visszafizetni. 3 év utáni munkaszerződés felbontás esetén már nem kell hozzájárulni ehhez a költséghez.

Az utóbbi két hétben egy jó hosszú formanyomtatványhoz gyűjtöttem az adatokat. Hasonló volt, mint ami a vízumeljáráshoz kellett, de egy kicsit részletesebb, még több adat kellett.
A teljesség igénye nélkül:

 • személyes adatok (kb. mindaz, ami a zöldkártya lottóhoz is kell)
 • iskolák gimitől
 • iskolai papírok a végzettségekről
 • vízum másolat
 • útlevél másolat (összes oldal)
 • születési anyakönyvi kivonat
 • házassági anyakönyvi kivonat
 • jelenlegi organigramm
 • 2019 márciusi (!), magyarországi organigramm
 • 2 havi bérpapír
 • önéletrajz: ami érdekes, hogy kell a betöltött beosztásról pár szót írni, amolyan rövid összefoglalót, részletesen felsorolni a feladatokat, továbbá leírni az abban az időszakban kiemelt sikereket vagy munkákat, pl. projektmunká(ka)t.
 • utólag azt is elkérték, hogy a legutolsó és a mostani pozíciómban mi a legfőbb 4-5 feladat és az időm hány százalékát fordítom ezekre…

Szilvinek is meg kellett adni a személyes adatait, ill. még pár kérdés volt, de közel sem volt olyan részletes, mint az enyém.

Október 20-án sikerült mindent leadni. Kíváncsian várjuk mi lesz a következő lépés. Elméletileg valamikor orvosi vizsgálatra is kell menni, amit nem annyira értünk, de várhatóan csak az időnk és pénzünk megy el vele.

Bár mondani nem mondták (még), de hallottuk, olvastuk, hogy a zöldkártya kérelem beadása után nem szabad elhagyni az országot. Erre vonatkozóan volt is egy kérdés, miszerint tervezzük-e az országot elhagyni a következő 6 hónapban, ha igen, akkor mikor és mennyi időre.

Ez az egész eljárás szerintünk nagyon fura. Az első körben leadott adatok 80-85%-át már korábban le kellett adni. Az orvosi vizsgálat is mire lesz jó, nem tudjuk… Ez kb. amolyan végső tesztnek tűnik, hogy mindenki tényleg komolyan gondolja, hogy itt akar tartani, ill. hogy mi itt akarunk maradni és mindenki hajlandó végigrágni magát ezen a folyamaton.

Innen folytatjuk majd, amint lesz változás az ügymenetben.

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő