Élet a járvány idején

Sy @ 2020-08-22 | 8 perc |

A vírus témával kapcsolatban ebben a posztban próbáljuk meg összeszedni, mi minden és hogyan történt itt.

Szerintünk itt később léptek, mint ahogy kellett volna. Meglepő módon csak aztán történtek lépések, miután Európa “bezárt”.
Ez számunkra azért meglepő, mert amikor januárban Kaliforniában voltunk, ott már akkor volt tudomásunk betegekről. Folyton ez ment a tévében, a hírekben. Ehhez képest csak március közepén történtek meg az első lépések.

A boltokban is csak akkoriban vettük észre, hogy hirtelen elfogytak bizonyos termékek, elsősorban a fertőtlenítőszerek, a wc-papír, a papírtörlő, a hús és a víz.
Hosszú heteken keresztül nem lehetett kapni egy csomó mindent.

Az Európa és Amerika közötti légi járatokat felfüggesztették, bezártak a bevásárlóközpontok, az éttermek, nagyjából minden.

Charlotte, NC - empty street
üresek az utcák

Itt nagyon szeretnek az emberek étteremben enni ill. onnan rendelni. Ezért a drive-thru részek is nagyon népszerűek. Így az éttermek nagy része nyitva maradt, de csak a drive-thru. Ezen felül a kiszállítások is üzemeltek. Akinek nem volt drive-thru megoldása, az a curbside pickup-ot vezette be: A rendelésedet az étteremnél tudod felvenni, úgy, hogy az étterem dolgozója hozza ki a megrendelt ételt, italt.
Itt mellettünk van egy Wendy’s, kb. megállás nélkül sorban állnak az autók…

Elrendelték a stay at home rendeletet, mindenki home office-ba került és otthonról dolgozott. Lezárták a medencét, a közösségi tereket.

Charlotte, NC - restaurant
tipikus éttermi látvány a járvány idején 😔

Tavaly tök sokat poénkodtunk azon, hogy rajtunk kívül senki nem sétál az utcán. Na most a bezártságnak köszönhetően rengetegen elkezdtek sétálni. Az elmúlt egy évben összesen nem találkoztunk annyi emberrel, mint ahogy beütött ez a dolog.

A tengerpartokat is lezárták.

Minket két konkrét dologban érintettek ezek a korlátozások: szerettünk volna áprilisban hazautazni, ez így nem sikerült és március végére volt egy washingtoni tervünk is, ami emiatt szintén elmaradt. 😔

Itt szerencsére nem voltak olyan drasztikus számok, mint mondjuk New Yorkban vagy a többi népszerű államban…
De elég szigorúan be is volt tartva minden. Például az utcán még autók is alig jártak hosszú ideig.

Charlotte, NC - empty street
üres utca

Mi a boltba járást is szüneteltettük és átálltunk az online rendelésre.

waze screenshot
Waze figyelmeztetés

Három helyről rendeltünk:
A Harris Teeter itt van tőlünk öt percre. Ez a többihez képest valamivel drágább bolt, de mivel ez van legközelebb, ide sokat jártunk korábban. Itt alapvetően főleg élelmiszereket árulnak (ruhák nincsenek például). Az otthoni Intersparhoz hasonlítanánk.
Itt úgy néz ki a rendelés, hogy megrendeled, ha valami nincs / vagy Te kifelejtetted, akkor telefonon tudod jelezni feléjük.
Ha kész a rendelésed, üzenetet kapsz és mehetsz érte.
Autóval beállsz a megfelelő helyre, csengetsz és hozzák a cuccokat. Az autóból sem kell kiszállni, a csomagtartót kinyitod és ők pakolnak be (ez nem csak a vírus idején van így, hanem amúgy is így működik).

A Walmart árfekvésében, árukészletében a Tesco-hoz hasonlít leginkább.
Itt úgy néz ki a dolog, hogy leadod a rendelést, de ez nem volt mindig egyszerű. Az átvételi napok csak két napra előre voltak elérhetőek, amit persze hamar befoglaltak. Ha reggel időben adtál le rendelést akkor szerencséd lehetett. De nem mindig. Később aztán már lehetett hetekre előre is időpontot megadni. Mi itt is érte mentünk.
Itt még módosíthatsz a rendelésen addig, míg el nem kezdik kigyűjteni az árut.
A felvétel menete más mint a Harrisnél, vagy az otthoni Tesconál: a bolt alkalmazásában lehet értesíteni a boltot, hogy elindultál az árudért. Az üzlet értesítést kap a várható érkezésed időpontjáról. Amikor megérkezel, az alkalmazásában megadod, hogy hányas számú helyen vagy. Kis idő elteltével egy alkalmazott kihozza a rendelést és beteszi a csomagtartóba.

Az Aldit nem olyan rég fedeztük fel. Van egy kb. 10 percnyi autóútra és aztán egész rákaptunk, hogy ott vásároljunk. Lettek kedvenc termékeink, amiket ott veszünk meg. Sokkal olcsóbb, mint a Harris. Viszont az áruválaszték kisebb (európai termékek nem nagyon vannak itt sem, hiába Aldi).
Na, nekik viszont van házhozszállításuk és igazából ők voltak a legrugalmasabbak, ezért innen rendeltünk a legtöbbet. Elmentünk volna a rendelésünkért, de átvételi lehetőséget nem kínáltak kezdetben. Azóta már azt is megoldották.
Itt úgy működik, hogy amikor az emberke (aki a futár is egyben) - elkezdi összegyűjteni a termékeket, kvázi csetel veled menet közben és szól, hogy ez nincs, vagy van, vagy mire cserélje.
Olyan futár is volt, aki jelezte, hogy szerinte nem szép valamelyik termék, így ezért nem kértük…
Ráadásul itt meg lehet adni az online felületen azt is, hogy kérsz-e helyettesítő terméket, sőt ki is választhatod, hogy mi legyen az.
A csomagokat szó szerint az ajtóban teszik le. Arra is van lehetőség, hogy engedélyt adj a futárnak, hogy hagyja az ajtódnál a termékeket, ha nem talál otthon.
Ez a rugalmasság nagyon szimpatikus volt, így tényleg ezt használtuk legtöbbet.
Volt olyan, hogy reggel rendeltünk és 4 órán belül itt volt a cucc.

WC-papírt csak nagyon ritkán sikerült rendelni, fertőtlenítő például azóta sem kapható a boltokban.

Egy csomó helyen ki van írva, hogy a gyártótól nem érkezik termék, azért nincs.
Valószínűleg nem indult meg azóta még a termelés.

Szóval gyakorlatilag itt is leállt az élet több hónapra.

Charlotte, NC - bear scavenger hunt
plüssmaci vadászat

Az amerikai kormány március végére, április elejére egy anyagi mentőcsomaggal állt elő, hogy segítsék a lakosokat. Néhány hírrel ellentétben nem csak amerikai állampolgároknak jár, hanem azoknak is, akik 2018-ban vagy 2019-ben adtak be adóbevallást és egyéni vagy családi jövedelmük (attól függően hogy egyénileg vagy közösen nyújtották be az adóbevallást) nem haladja meg az évi 99 000 USD-t, illetve azoknak is, akik azért nem adtak be adóbevallást, mert éves bevételük nem érte el a bevallási szintet.
Így nagyon sokan megkapják a fejenkénti 1200 USD támogatást. Igazából jobban is szét lehetett volna osztani ezt a pénzt, hogy főleg azokhoz kerüljön, akik jobban rászorulnak, mert például elvesztették a munkájukat a járvány miatt. A jelen megoldás viszont nem kivételez. Emiatt bonyolult eljárás sincs, ami további adminisztrációval járna. Így gyorsan kiküldésre kerültek a segélyek. Más témában is találkoztunk már olyan megoldással, amely nem feltétlenül ideális mindenki számára, ugyanakkor pont az egyszerűsége miatt átlátható és könnyebben megérthető.
(Érdemes egy kicsit elgondolkodni ennek a világgazdasági hatásain is. Az, hogy az USA segít a polgárainak, a világ sok más országára is - akiknek USD-ben van tartaléka - hatással van. A segélyhez nagy valószínűséggel nem csak úgy termett a pénz, hanem elő kellett állítani, ami viszont inflációhoz vezet. Vajon hosszú távon milyen hatása lesz a világban ennek a mentőcsomagnak, melynek már a második verzióját is tervezik?)

Charlotte, NC - bus - covid
a busz üléseit megritkították

Aztán mikor az egész világon mindenhol, kb. akkor kezdték itt is lassan feloldani a korlátozásokat.
Hosszú hónapok után megnyitottak újra a bevásárlóközpontok.
Itt mellettünk például az outlet is. De persze még nem minden bolt. Van ahova csak x. számú embert engednek be, van ahol kötelező felvenni a maszkot. Azóta már mindenhol kötelező állami rendelet alapján.
Itt a legtöbb helyen alapból is vannak ilyen utcai kézfertőtlenítők, de most még több helyre raktak ki ilyeneket.

hand sanitizer in the park - covid
kézfertőtlenítő a park bejáratánál

Lassan megnyitottak az éttermek, kávézók.
Ami szimpatikus, hogy szinte mindenhol voltak ilyen “Welcome back” táblák kirakva.
Viszont persze sok helyen még csak úgy működik a dolog, hogy bemész, rendelsz és egy másik ajtón mész ki, kvázi egyirányúsították a haladást még a Starbucks-ban is.
Mindenhova felkerültek az “ide állj” matricák, hogy tartsd be a távolságot, viselj maszkot és minden, ami ezzel jár.
Az emberek szívesen mennek be éttermekbe rendelni, mert ahogy mondtuk, ez itt hozzátartozott (hozzátartozik) az emberek életéhez, de most sajnos a legtöbb hely üresen pang, mert még nem nagyon ülnek be az emberek enni.
Az asztalok egymástól távolabb lettek elhelyezve, így próbálnak reagálni a dologra.

welcome back message - covid

Szerintem egyébként szörnyű, hogy mennyire megváltoztatta az emberek életét ez a sz*r. Bocsánat a csúnya kifejezésért, de ez a véleményem. Döbbenetes, hogy 2020-ban ez megtörténhet és egy vírus megjelenése gyakorlatilag térdre kényszeríti az egész világot.
Bezárt a Disneyland, a tengerpartok, minden múzeum, botanikus kert…

Charlotte, NC - outlet
lezárták az outletet is

Az a benyomásunk, hogy itt az emberek eléggé vallásosak, nagyon sok templom van, mindenfelé.
Itt is láttunk érdekes megoldásokat…
A templom előtti kertben bizonyos távolságokra voltak elhelyezve a székek, ott ültek a hívők és úgy hallgatták a misét.
Aztán egy másik templomnál pedig olyan volt, mint egy “autósmozi”: az autóban ültek a hívek és a pap mikrofonba mondta a mondókáját. Nagyon érdekes volt.

highway inforboard

Aztán az óvatos nyitás után is, a zárt helyek, például múzeumok, továbbra sem látogathatóak. Ez nagyon sok mindennek levon az értékéből.
Persze, óvatosnak kell lennünk, csak jó lenne tudni, hogy meddig lesz ez így??

#We love our community
bátorító üzenetek

Azt hiszem, hogy mi emberek sajnos valamit nagyon rosszul csinálunk. Tény, hogy a Földnek valószínűleg jót tett, hogy mi egy kis időre le lettünk kapcsolva és legalább egy kicsit erőre kaphatott, ugyanakkor az is kiderült, hogy mennyire kiszolgáltatottak vagyunk és milyen picik is egyúttal.
Eléggé hozzá van szokva az emberiség, hogy mindent megkapunk, mindent megtehetünk, bárhová mehetünk.
Ennek a hátránya egyúttal az is, hogy egy járvány pillantok alatt szétterjed a világon.
Mi magunk is imádunk utazni, így minket személy szerint zavar ez a szintű korlátozás, hogy ennyire meg van kötve a kezünk és sehova nem tudunk menni.
De azt is megértem, hogy ilyen formában a turizmus sem tartható fenn.
Szóval elég sok szempont van itt, egy biztos hogy elég húzos ár ez azért, ami történik…

#thanks for support
bátorító üzenetek

Nem tudom, lesz-e valaha olyan az élet, mint korábban vagy hogy kell-e hogy olyan legyen amúgy egyáltalán?
Na de igazából nem szeretnék erről filozofálni, mert nem ez a lényeg, inkább csak azt szerettük volna elmesélni, itt hogy nézett ki a dolog, és mi hogy éltük meg.

#eatlocal
támogasd a helyi vállalkozásokat

Az óvatos nyitás után - június végén - egyébként úgy állt a dolog, ahogy világszerte mindenhol - itt Amerikában is -, ugrásszerűen megnőtt a megbetegedések száma. Az embereknek itt is elegük volt már a bezártságból, ráadásul a jó idő érkeztével érthető, hogy mindenki mozdulna kifelé… - az eredménye pedig az, hogy hivatalosan június 24-től itt ismét óvatosságra intenek és már nemhogy Európába nem tudunk hazautazni, a környező országokba sem, sőt mi több jelenleg úgy néz ki, hogy még itt az USA-n belül sem lesz egyszerű, mert az államok különböző intézkedéseket hoznak és van ahol karanténba kell vonulni (ez itt eddig amúgy nem volt), illetve a publikus helyeken mindenhol kötelező a maszk.
Július közepétől a megbetegedések száma csökkenő trendet mutat. Itt nálunk azonban a mozik, edzőtermek, éjszakai bárok kb. szeptember közepéig zárva maradnak.
A fertőtlenítő szerek kivételével már mindenhez hozzá lehet jutni szerencsére.

Charlotte, NC - outlet safety guideline - covid
tipikus információs tábla a járvány idején

A legszomorúbb a bizonytalanság, hogy senki nem tudja, meddig lesz ez így… Vége lesz-e egyáltalán valaha.
Mi is szerettünk volna már azért így több mint egy év után hazautazni a Családhoz és ez most várat magára ismét és még csak azt sem tudjuk, meddig.

Szóval tegye fel a kezét, akinek már szintén elege van ebből a nyavalyás kis koronavírusból?? ✋ 😔

Know Your Ws: Wear, Wait, Wash

További képek

photo during covid
photo during covid
photo during covid
photo during covid
photo during covid
photo during covid
photo during covid
photo during covid
photo during covid
photo during covid
photo during covid
photo during covid
photo during covid
photo during covid
photo during covid
photo during covid
photo during covid
photo during covid
photo during covid
photo during covid
photo during covid
photo during covid
photo during covid
photo during covid
photo during covid
photo during covid
photo during covid
photo during covid

előző következő