COVID helyzet

Sy @ 2021-03-07 | 4 perc |

Mostanában sokan kérdezitek tőlünk, hogy itt mi a helyzet a vírussal kapcsolatos intézkedéseket illetően.
Igazság szerint főleg arról tudunk beszámolni, hogy Észak-Karolinában mi újság, mert az államok itt is eltéréssel kezelik a helyzetet.
Nálunk még tavaly egy fokozatos nyitás volt megfigyelhető.
A kormányzó időről-időre döntött, hogy mi az, ami kinyithat és mi az, aminek még várnia kell.
Ennek értelmében az éttermek elég hamar kinyithattak újra. A zárva tartás alatt is működtek elvitelre, illetve a drive thru részek természetesen.
Itt az első hullám okozta a legnagyobb veszteséget, szóval ami nem nyitott ki, az akkor ment tönkre sajnos.

Azt már talán említettük korábban, hogy itt divat étterembe járni. Sokan, sokszor mennek étterembe. Ez a szokás - remélhetőleg csak átmenetileg - nyilván megváltozott. Viszont például azt saját szemünkkel látjuk nap mint nap az ablakunkból, hogy a Wendy’s-nél gyakorlatilag reggeltől-éjjelig sorban állnak az autók. Szoktuk is viccesen mondani, ha a Wendy’s-nél áll a sor, akkor a világ rendje is oké. 😀

Lassan megnyitottak a botanikus kertek, sőt fokozatosan (nyár végétől) már a zárt helyekre is be lehetett menni. Hivatalosan már volt engedély, a helyek maguk döntötték el, hogy ha be tudták tartani a szabályokat, akkor megnyitottak, ha nem akkor nem: távolság betartása, egyirányúsítás, stb.
A következő lépésben a fitnesztermek is megnyithattak újra. Itt nálunk is van saját fitneszterem a ház lakói számára: maszkban és limitált létszámban lehet járni újra edzeni.

De egyébként mindenhol mindenre volt/van megoldás, hogy működni tudjanak a dolgok: az éttermekben távolabb helyezték egymástól az asztalokat, vagy egyszerűen kivettek néhányat, hogy a megfelelő távolság biztosítva legyen. Még az IKEA éttermét is átalakították, hogy működhessen: úgy csinálták meg, mint egy rendes éttermet, ültetéses rendszerrel. Valaki a helyedre kísér és szól, mikor mehetsz sorba állni, nincs kirakva minden mint korábban, hanem azt az eladóktól kell kérni (pohár, szószok, stb). Amikor végeztél, akkor pedig mindent az asztalon hagysz, a személyzet pakol el utánad.

Korábban is sok helyen volt kirakva kézfertőtlenítő, most szinte mindenhol van. A bevásárlókocsikat a legtöbb bolt fertőtleníti, de van kihelyezett nedvesített fertőtlenítő törlőkendő is.

A buszokon eleinte felirat jelezte, hova ne ülj, aztán egészen egyszerűen kiszedték az üléssorokat, hogy még véletlenül se üljön le oda senki.

COVID-19 - CATS - bus

Mindenki - ahol még nem volt, ott is - intézett házhozszállítást, gyakorlatilag érintés-, sőt találkozásmentes megoldásokkal. Rendelsz valamit (boltból, étteremből, stb), egyszerűen lerakják az ajtód elé, még csak találkozni sem kell a futárral. Ha azt az opciót választod, hogy érte mész, akkor is kihozzák, berakják a csomagtartódba, gyakorlatilag ki sem kell szállni az autóból.

A boltokban, kávézókban, kajáldákban sokszor az egyirányúsítás jelentett megoldást. Bár a boltban ezt azért nem mondanám, hogy sikerült betartani… Egy idő után ezek a matricák el is tűntek, mert nem nagyon volt értelmük.

A plexi mindenhol felkerült, mindenki maszkot hord, a boltban az eladók kesztyűben dolgoznak.
Mindenhol ki van írva hogy maszkot kell viselni, ha belépsz az adott helyre, ezt egyébként többségében betartják az emberek. (Nem mindig takar mindenhol, de ez a max kihágás.)

November végén, a Hálaadás után megszaladtak a számok, ezért a kijárási korlátozás itt is bevezetésre került, este 22 és hajnali 5 között. Persze bőven láttunk este 10 után is autókat az utcán, a Wendy’s-nél - ahogy már említettük - még éjfélkor is sorban állnak az autók. Lehet a kajálásra nem vonatkozott a kijárási tilalom. 😀

Szóval mi igazán nem panaszkodhatunk. Itt a szállodák is nyitva vannak és programot is lehet csinálni, kirándulni, ott aludni, boltba vagy étterembe menni.

NC COVID-19 mask required
zárt helyiségben kötelező az orr és száj eltakarása, nem feltétlenül maszkkal

Azt tudjuk, hogy az itteni kormányzó február 27-től (itt mindig pénteken délután 5-től lépnek életbe a szabályok) feloldotta a kijárási korlátozást és a többi szabályozáson is újra enyhítettek. Ennek értelmében újra kinyithatnak a bárok, este 11-ig lehet alkoholt felszolgálni, lehet menni újra szabadtéri koncertre, sportrendezvényekre. Igaz, csak 30%-os kapacitással, de legalább már lehet.

Sőt mi több a legújabb statisztikák szerint az elmúlt hat hétben 77%-kal csökkent az új megbetegedések száma az országban, így itt Észak-Karolinában is. Bár a minap hallottuk, hogy azért itt is van már egy mutáns, mely New York-ban ütötte fel a fejét - ennek a következményeit még nem ismerjük.

Nemrég két állam a kötelező maszkviseletet is eltörölte. Remélhetőleg nem lesz csúfos visszaesés a vége!

Az oltások állítólag jól haladnak, március 6-i adatok alapján az országban 85 millió embert oltottak már be (~330 millió a lakosság száma), Észak-Karolinában pedig majdnem 2,7 millió ember kapott (~10 millióból).

Ezt nem azért meséljük el, hogy borzoljuk a kedélyeket, mert sajnos olvassuk a magyarországi híreket is.
Inkább azért, mert a helyi hírek hallatán úgy éreztük, hogy van remény.
Őszintén megmondom, egy jó ideje csak alkalmanként nézem meg a számokat, mert csak frusztrál már ez az egész sztori. Így engem például meglepetésként ért, amikor hallottam az enyhítésekről.

Egyszer csak véget ér ez az állapot és reméljük, hogy hamarosan minden országban szép lassan, de feloldják a korlátozásokat!

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő