Karácsony

Sy @ 2020-12-15 | 6 perc |

Közkívánatra szóljon ez a poszt a karácsonyi előkészületekről és a Karácsonyról.

Halloween után szép lassan megjelenik a boltokban a karácsonyi kínálat: dekoráció, csoki, cukorka, kávé, ronda karácsonyi pulcsi (iszonyú sokfélét lehet kapni a boltokban), stb.

Bolti kínálat

Számunkra már az is fura, hogy mindenféle csoki karácsonyi csomagolást kap (ez minden ünnepnél jellemző amúgy), de a dekoráció mindenen túltesz.
Óriási a kínálat! Mindenféle (de tényleg mindenféle) dolgot lehet kapni, de ami az otthonitól eltér az az, hogy itt rengeteg kültéri dekoráció is van. A kertes házas övezetekben a házakat, az udvarokat is feldíszítik (és nem csak fényekkel).

A fények mellett elmaradhatatlan díszek: a piros masnik és a koszorúk! Az ajtókon / ablakokon / épületeken (kb. bárhol) óriási koszorúk vannak kirakva. A lámpaoszlopokon, parkokban pedig mindenütt a piros masnik virítanak.

A fények felkerülnek a házra, a bokrokra, a fákra, illetve a fákon gyakran labda nagyságú gömbdíszek is lógnak.
A figurás díszek nagyon menők például: az egészen aprótól az embernagyságúig, de van olyan is, ami szó szerint akkora, mint egy ház.

Sőt mi több, gyakran még az autók is kapnak karácsonyi dekorációt. 😀 A rénszarvas orr és agancsok már tavaly is feltűntek, idén láttunk már karácsonyi égőket is a kocsik tetején, vagy konkrétan koszorút / díszt a kocsik elején.

Autók

A nagyon hosszú fényfüzérekért sem kell külön szakboltot felkeresni, ugyanis a fényfüzéreket össze lehet fűzni. Veszel két hatméteres füzért és simán össze lehet őket kötni egymással.

A kávézókban szezonális kávék jelennek meg - például a Starbucks vagy a Dunkin’ kínálatában.
Ezek hatalmas (fél literes) pohárban kaphatók tejszínhabbal, sziruppal, csokiszórással. (Mi még nem próbáltuk.)

Mi eddig csak a filmekben láttuk a karácsonyi cukorkát, itt a boltok polcai tele vannak ezekkel. Jól néz ki, de azért mégis tömény cukorka… Nem olyan, mint a mi szaloncukrunk. (Itt azt sajnos nem lehet kapni.)

Viszont sokszor dekorációként is használják (karácsonyfa díszként például), illetve ilyen kinézetű dekorációs világítás is van.

Sok étel-ital jellemző ízvilága ilyenkor a borsmenta (cukorka, kávé, csoki stb.). Illetve a másik elmaradhatatlan karácsonyi dolog a forró csoki pillecukorral.

Itt a házikedvencek nagy becsben vannak tartva, így abszolút magától értetődő, hogy ők is kapnak ajándékot. A boltok kínálatából tehát ez sem hiányozhat! 😀

A közterületeket is elkezdik feldíszíteni. A buszok kijelzőjén tavaly a “Happy Holidays” feliratot láttuk, idén egyelőre sajnos csak a “Mask required” jött szembe.

Feldíszítik az oszlopokat, tereket, parkokat girlanddal, masnikkal, koszorúkkal, fényekkel. A belvárosban több helyen lehet találni feldíszített karácsonyfát, utcai díszítést, de az irodaházak is csodás dekorációt kapnak. Ezekbe többnyire be is lehet menni megnézni őket. (Legalábbis tavaly be lehetett, idén nem tudjuk, hogy a covid miatt ez lehetséges-e. Majd még megpróbáljuk!)

Vágd magad fenyő - Newland, NC

Nagyon sok botanikus kert szintén karácsonyi díszbe öltözik. Talán emlékeztek, tavaly Atlantába utaztunk egy ilyen karácsonyi programra. November végén voltunk, majdnem 20 fok volt, de a fények és zene hatására abszolút garantált a karácsonyi hangulat.
Idén is van, de csak nagyon korlátozott látogató számmal.
Ezek általában november végétől január közepéig látogathatóak. Itt a közelünkben is van egy botanikus kert, ahol már többször is jártunk, idén valószínűleg ezt célozzuk meg ilyen karácsonyos programként.

Manapság a tematikus tévé és rádió csatornák ontják a karácsonyi tartalmakat. Van olyan tévé csatorna, ahol kizárólag karácsonyi filmek mennek. Tavaly például két napig csak ilyen filmeket néztünk.
Van olyan rádióállomás, ahol december elejétől karácsonyi zenéket adnak és természetesen, a boltokban, kávézókban is ilyen zenét hallani.

novembertől egyre több karácsonyi tartalom jelenik meg

Ami szintén a karácsony szerves része itt: a modellvasutak és azok kiegészítői. Több helyen láttunk már olyat, hogy a karácsonyfa mellett áll a terepasztal és egy komplett kisváros makettje modellvasúttal meg mindennel.
A belvárosi nagy irodaépületekben ugyanúgy találkoztunk ilyennel, mint az atlantai botanikus kertben, vagy éppen a Christmas Expo-n is volt tavaly egy egész stand.
A Christmas Expo-ról van egy külön posztunk, szóval erről most csak röviden: ez egy karácsonyi vásár, bódékkal, ajándékötletekkel, étellel-itallal és sok-sok emberrel. (Tavaly voltunk, idén sajnos ez a program is elmarad.)
És hogy mi köze a modellvasutaknak a karácsonyhoz? A vasutak több mint egy évszázadon keresztül nagyon fontos szerepet töltöttek be az emberek életében: hosszabb utazásokhoz vonatra szálltak, a postai levelek és csomagok szintén vasúton jutottak el egyik helyről a másikra. Karácsony idején ez még inkább jellemző volt. Szóval ez jelképezi a karácsonyi nyüzsgést.

Itt nincs Jézuska, itt Santa Claus van, aki tulajdonképpen a mi Mikulásunk és ő hozza az ajándékokat is.
És nem cipőbe teszi, hanem a kandalló fölé akasztott, filmekből jól ismert hatalmas zoknikba. Szinte minden házban van kandalló, hiszen Santa a kéményen keresztül érkezik, akit a gyerekek egy pohár tejjel és keksszel várnak.

Természetesen itt is élnek nehezebb sorsú emberek, így az adománygyűjtés itt sem ismeretlen fogalom. Karácsony előtt itt is létezik a cipősdoboz akció, amely hasonlóképpen működik, mint otthon.

Ezen kívül van egy nemzeti “Angel Tree” program, ahol azonban nagyon sok kritériumnak kell megfelelnie annak, aki adományozni, segíteni szeretne.

Itt nálunk egy kisebb Angel Tree program van. Már tavaly is szerettünk volna benne részt venni, akkor nem sikerült, de idén bepótoltuk a tavalyit is! A Leasing Office-ban felállított karácsonyfára felkerül egy csomó angyaldísz, onnan leemelsz egy (vagy több) angyalkát. Ezeken az angyalkákon szerepel némi támpont, mint pl. "3 éves kislány, játékbaba", vagy "4-6 éves fiúk, játékok". Ez alapján beszerzed az ajándékot és becsomagolva visszajuttatod az office-ba.

Van olyan angyalka, amin egyszerűen kézfertőtlenítő, vagy nedves törlőkendő és hasonló dolgok szerepelnek.

Megkérdeztük, hogy ezek az ajándékok konkrét gyerekekhez kerülnek-e, de nem. Illetve az is érdekelt minket, mi történik azokkal az angyalkákkal, amik a fán maradnak. De megnyugtattak minket, hogy vannak plusz ajándékok “készleten” és jó szándékú emberek, akik gondoskodnak további ajándékokról.

A társasház egyébként két éve vesz részt ebben a jótékonysági programban. Elmesélték azt is, hogy a nemzeti angyalkás programban is szerettek volna részt venni, de a korábban említett feltételek miatt, inkább kerestek egy helyi szervezetet. Van egy charlotte-i illetőségű szervezet, akik komoly segítséget nyújtanak rászorulóknak. Hajléktalan családoknak biztosítanak lakhatást egy évre, ez idő alatt oktatást is kapnak, gyakorlatilag felkészítik őket arra, hogy utána rendezettebb életük lehessen. Az egy év alatt lehetőségük van összeszedni magukat, majd még 1000 USD-t is kapnak az újrakezdéshez.
Ez a szervezet minden karácsonykor ajándékokat gyűjt és a gyerekeknek a közeli templomban szervezett “buli” során adják át azokat. Idén a buli sajnos elmarad, de az ajándékok szerencsére szép számmal gyűltek össze a közösségi fa alatt, amit idén házhoz visznek. A mi ajándékunk is biztosan jó helyre fog kerülni. ❤️

Angel Tree

Ami a fenyőfát illeti:
Habár Észak-Karolinában termesztik a legtöbb fenyőfát, mégis óriási a kínálat műfenyőből. És a kereslet is.
Szebbnél-szebb műfenyőket lehet kapni. Ami érdekes, hogy a legtöbbet már égősorral együtt árulják. Van kisebb-nagyobb, színes, egyszínű, fehér, kék, 2-3 részből álló, vékonyabb-vastagabb. Tényleg ezer féléből lehet választani.

Igazi fenyőt is árulnak persze nagyon sok helyen. Sőt vannak ilyen “szedd magad” alapján “vágd ki a saját karácsonyfádat” nevű farmok, ahol pont mint a filmekben, sétálsz a fenyők között, kiválasztod, melyik tetszik legjobban és kivághatod Magadnak.
Egyik kirándulásunk során jártunk egy ilyen farmon (sajnos akkor pont nem volt nyitva). Viszont a fenyők csodaszépek!

vágd magad fenyő - Newland, NC

Tavaly karácsony után röviddel elutaztunk, így nem volt fánk. Idén azonban mi is beszereztünk egyet. Nem igazit. Itt a társasházak esetén gyakran kérik, hogy lehetőleg ne igazi fát vegyél az esetleges tűzesetek elkerülése érdekében.
Egyébként a másik érdekesség, hogy itt már november végétől kezdve lehet látni a felállított fákat. Már akkor elkezdődik a hangolódás. Nyilván az igazi fenyők nem is bírnák ki ilyen hosszú ideig. (Tavaly nagyon sok nagyon szép igazi fenyőt láttunk kidobva karácsony után.)
Most nekünk is áll már a fánk. Nagyon szép és tényleg az ember valahogy úgy érzi, hogy “minden nap karácsony”. Jó így egy kicsit meghosszabbítani az ünnepi hangulatot.

Boldog Karácsonyt! 🎄

xmas365.fm

előző következő