Christmas Town USA

Van Charlotte-nak egy elővárosa, McAdenville, más néven Christmas Town USA.
Ez a város karácsony előtt igazi mesevilággá változik. Itt aztán ismét olyan élményben volt részünk, hogy épp azt beszéltük Csibivel, hogy lehetséges ezt a dolgot elmesélni, átadni. Nehéz szavakkal kifejezni, de azért megpróbáljuk!

Ez a hely forgalom nélkül 17 percnyire van tőlünk, de pontosan 1 óra 49 perc alatt sikerült odaérnünk. Volt egy “kis” forgalom, hogy úgy mondjam. Olvastuk, hogy hétvégén elég sokan vannak, de amikor már az autópályán szó szerint megálltunk a dugóban, akkor éreztük, hogy ez komoly… Sokat gondolkodtunk ott a várakozás közben, hogy vissza kéne fordulni, de abból a sorból visszaállni a forgalomba elég veszélyesnek tűnt. Mikor meg onnan végre továbbjutottunk, akkor úgy voltunk vele, hogy most már ne adjuk fel! És milyen jól tettük.

McAdenville, NC - Christmas Town USA

1956-ban kezdődött az azóta is tartó karácsonyi hagyomány, mely szerint az egész várost karácsonyi díszbe öltöztetik. Innen az esemény neve: Christmas Town USA.
A város számos fáját és épületét karácsonyi fények és valamilyen - pompás - díszítés borítja. Autóval és gyalogosan is fel lehet fedezni a városkát a karácsony előtti hetekben. A program ingyenesen látogatható!
Évente egyébként több mint 500 000 (!) jármű látogat el a városba.
Idén a legtöbben az autós verziót választják a járványhelyzet miatt. De persze sétálni is lehet, csak maszkban. Mi ezt választottuk. Mivel kb. mindenki autóval ment, így a parkolóban nem volt probléma helyet találni.

McAdenville, NC - Christmas Town USA

Először visszafelé indultunk el, mert addigra már egy csomó gyönyörűen kivilágított fenyőfa mellett haladtunk el. Nem volt hideg, 20 fok volt aznap, sokan rövidnadrágban mászkáltak (december 13-án!!).
Na de a hangulat… A fényeken kívül természetesen karácsonyi zene szólt mindenhonnan, az autókból is többnyire karácsonyi dalok szűrődtek ki.
Sokan jöttek gyerekekkel, akik minden irányban lógtak kifelé az autókból és csak úgy röpködtek a “Merry Christmas” jókívánságok. Itt azért egy kicsit elméláztunk azon, hogy ez otthon mennyire lenne így. Valahogy sajnos nem tudom elképzelni, hogy vadidegen emberek “Boldog karácsonyt” kívánnak egymásnak az utcán. Pedig jó lenne…

McAdenville, NC - Christmas Town USA

Ami pedig a dekorációt illeti: eddig azt hittük, hogy már mindent láttunk. Most ismét kiderült, hogy nem!
Vannak persze túldíszített, már-már giccses dekorációk, de elegáns, letisztult, nagyon szép házak is.
Azt se tudtuk kb. merre menjünk, mert mindent látni akartunk.

Nálunk, Észak-Karolinában december 11-e óta van éjszakai kijárási tilalom (este 10 és reggel 5 között nem szabad az utcán lenni). Elég nehéz volt elszakadni a látványtól, hogy 10-re hazaérjünk.
Éppenhogy csak sikerült. Hazafelé már szerencsére nem volt dugó, így tényleg 17 perc alatt hazaértünk. 10 előtt pár perccel.

De megbeszéltük, hogy visszamegyünk még.
Ez azóta meg is történt.
Ezúttal sokkal rutinosabban (korábban) indultunk, így csak a szokásos munka utáni dugót kaptuk el és 25 perc alatt meg is érkeztünk. Még sötétedés előtt értünk oda, a fényeket pedig 17:30-kor kapcsolják be. Ennek is megvolt a hangulata.

McAdenville, NC - Christmas Town USA

Csütörtökön jelentősen hidegebb volt, kb. 6 fok volt, ennek ellenére közel 3 órát sétáltunk a házak között. Volt, amit újra megnéztünk, meg persze találtunk újabb felfedezni valót is.

A hangulat most is ugyanannyira karácsonyi volt, ismét ment a Merry Christmas folyamatosan.
Sőt, láttuk, hogy egy nő kukucskál ki az ablakon, majd amikor jött egy nagyobb csapatnyi ember, kiszólt nekik a házból, hogy várjanak. Visszament és karácsonyi cukorkával felszerelkezve jött vissza.
A kis csapat pedig a cukorkáért cserébe ott a ház előtt rögtönzött kórussá alakulva elénekelte a Jingle Bells-t. Pont mint a filmekben.

Nagyon hangulatos volt.
Mondjuk pár napja ilyen velünk is történt, egy séta során, az egyik nagyon durván feldíszített ház garázsában tévézett egy család - nyitott ajtónál, majd mikor ott haladtunk el, kiszaladt a nő boldog karácsonyt kívánva és mi is kaptunk cukorkát (csak mi nem énekeltünk cserébe 😄).

McAdenville, NC - Christmas Town USA

Na de visszatérve Christmas Town-ba. Az egyik háznál karácsonyi zenére változik a fény. Sőt, képzeljétek, ki van írva egy internetes elérhetőség, ahol egy lejátszási listából Te is kiválaszthatod, hogy melyik dal legyen a következő! 😀 Nagyon menő! A ház dekorációja is…

Komolyan mondom, tényleg csak a hóesés hiányzott!!

További képek


Map - McAdenville, NC

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő