Juneteenth

Sy @ 2021-06-20 | Utoljára módosítva: 2022-06-19 | 2 perc |

Múltkor meséltük, hogy milyen kevés hivatalos ünnepnap van az USA-ban. Na, ez most változik, ugyanis 2021. június 17-én Joe Biden elnök aláírta azt a törvényjavaslatot, melynek értelmében egy újabb szövetségi ünneppel bővül a kör. Egyes államok korábban is állami ünnepként tekintettek rá, viszont jövő évtől már hivatalos nemzeti ünnepnap. De mi is ez az ünnep?

A Juneteenth a rabszolgaság eltörlésének emléknapja az Egyesült Államokban. A neve June (június) és a nineteenth (19-e) szavak összevonásából ered.

Történelmi előzményként érdemes tudni, hogy az Egyesült Államokban az 1860-as évekre komoly feszültség alakult ki a rabszolgatartást ellenző északi és a rabszolgatartó déli államok között. Ebből lett aztán a polgárháború, mely 1865-ben az északiak győzelmével végződött.
Abraham Lincoln elnök 1863. január 1-jei hatállyal kiadott egy kiáltványt, melyben az összes rabszolgát szabadnak nyilvánította. Ezt követően azonban még eltartott egy jó ideig, míg az összes rabszolga ténylegesen szabaddá vált.
Gordon Granger tábornok északi csapataival 1865. június 19-én (innen az ünnep neve) vonult be a texasi Galveston városába és hirdette ki a rabszolgaság eltörlését.

A Juneteenth sajnos nem része az iskolai oktatásnak, kb. tabuként kezelik, a történelemkönyvekből is hiányzik.

Juneteenth
egy együttes a Juneteenth-et ünnepli Texasban 1900-ban (forrás: blackpast.org)

Nemzeti ünneppé válásához nagyban hozzájárult a Black Lives Matter mozgalom is. (Még petíciót is indítottak ez ügyben.)
Ettől persze sajnos a rasszizmus problémája várhatóan még nem fog megoldódni, de talán kezdetnek ez is megteszi!
Mondjuk én soha nem értettem ezt a fajta felsőbbrendűséget és szörnyű még csak belegondolni is, hogy mindez egyáltalán megtörténhetett. És azt sem értem, amikor az “amerikaiak” megfeledkeznek arról, hogy itt bizony az indiánok az egyetlenek, akik számon kérhetnének bármit is! Hiszen végső soron mindenki felmenője valahonnan a világ másik tájáról származik. Sokáig tudnám ecsetelni a véleményem, de végülis ez a poszt most nem erről szól.
Talán van, aki emlékszik, egyszer korábban voltunk egy ültetvényen, ahol annak idején rabszolgákat dolgoztattak. Minket bizony erősen megérintett a történelem szele és nagyon fura érzés volt ott sétálgatni.

Tudom, hogy naiv és idealista álom, hogy valaha egyenlőség legyen a Földön, de azért szép lenne! Több szeretetre és elfogadásra van szükség, hiszen az elmúlt év is megmutatta, milyen picik és esendők vagyunk.
Igazán jó lenne egy jobb világ!


Borítókép forrás: Heathart - wikimedia.org

6/10/2022
A Juneteenth zászló eltűnt a wikimedia.org-ról. Cserélve a fentire (licenc: public domain).


Iratkozzatok fel a Youtube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő