Middleton Place, Charleston

A hétvégére komolyabb programokat terveztünk. Szombaton Middleton Place-re látogattunk el, ami egy ültetvény az Ashley folyó partján, kb. 20 km-re Charlestontól.
A történelmi ismereteink miatt szerettünk volna élőben is látni egy ilyen ültetvényt, ha már úgy hozta a sors, hogy erre járunk.
A rabszolgatartás minden formáját mélyen elítéljük, de szerettük volna látni, hogy néz ki egy ilyen hely.

Henry Middleton ültetvényes és tisztviselő volt, az ő birtoka volt Middleton Place. Ma egy alapítvány üzemelteti és múzeumként működik.
Henry Middletonnak rengeteg rabszolgája volt, ugyanakkor sokakat fel is szabadított.

Hatalmas területen helyezkedik el az ültetvény, ahol elsősorban rizstermesztést folytattak.

Middleton Place
az ültetvény térképe

Először egy szekérrel körbejártuk az egész ültetvényt, ahol bemutatták azokat a helyeket, ahol a rabszolgák dolgoztak - többek között egy vízzel elárasztott területen zajlott a munka a folyóparton. Érdekességként elmesélték, hogy nem a rabszolgatartók, vagy az itt élő kígyók és aligátorok voltak a legveszélyesebbek a rabszolgákra nézve, hanem a moszkítók.

Middleton Place
ezzel a szekérrel utaztunk

Ezt követően a hatalmas ültetvényen sétálgattunk. Megnéztük a házat, ahol a gazda élt a családjával. Az eredeti a polgárháború során szó szerint megsemmisült. A most múzeumként működő ház, korábban vendégház volt, ahol korabeli, eredeti berendezést lehet látni.

Middleton Place
a Middleton ház

Utána megnéztük azokat a helyeket, ahol különböző mesterségeket űztek a rabszolgák, volt például kovácsműhely, kézműves hely, istálló, stb. Érdekességképpen most is vannak itt mesteremberek, akik a korabeli életről mesélnek.

Middleton Place
sokféle állatot tartottak

A végén pedig “Eliza házához” jutottunk. Eliza 40 évig állt a család szolgálatában és ő volt az utolsó rabszolga, aki ebben a házban élt, róla nevezték el a házat.

Middleton Place
Eliza háza

Maga a ház két család számára biztosított lakhatást. A bal oldali, ma múzeumként informál az itteni rabszolgák életéről. A jobb oldalit csak az ablakon benézve lehet megtekinteni, ez a rész a korabeli berendezést mutatja be.
A történelem szele itt érintett meg minket a legerősebben. Mindenhol érezhető, de itt a legjobban (számunkra). Az ember akarva akaratlanul elgondolkodik és beleborzong abba, hogy mindezek a dolgok egyáltalán megtörténhettek a történelem során.

Middleton Place
Middletonék rabszolgái

Az ültetvény kertje is hatalmas, nagyon szép, több helyen láttunk aligátorokat és teknősöket. A kert egyik részében ma rendezvényeket - főleg esküvőket - tartanak, mikor ott jártunk, akkor is volt éppen egy esküvő.
Van egy étterem is, ahol büfé jellegű étel valamint à la carte választék is van. Itt ebédeltünk, mi a büfét választottuk, de nem volt semmi extra (viszont cserébe legalább drága volt).

Tartalmas nap volt.

További képek

ezzel a szekérrel utaztunk
a Middleton ház
forrás
a házhoz közeli park, tóval
gyapjú feldolgozás
a textiliákat itt készítették
szappan- és gyertya "üzem"
eszközök a földműveléshez
kovács műhely
Eliza háza
az ültetvény térképe
Middletonék rabszolgái
Eliza háza
Eliza háza
az eredeti ház már csak rom
hatalmas parkok álltak rendelkezésre a birtokosnak
a tavak felülről nézve lepkét szimbolizálnak
a mókusok mindenhol ott vannak

Map - Middleton Place - Charleston, SC

Iratkozzatok fel a Youtube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő