Aktuális időjárás

Sy @ 2021-06-21 | 2 perc |

Az időjárásról sokszor sokan szoktatok kérdezni, ezért gondoltam, írok egy pillanatnyi helyzetjelentést.

Nekünk azért még nincs olyan sokéves tapasztalatunk, de az biztos, hogy mi is érzékeljük, hogy idén másmilyen az időjárás. Aztán hallottuk is, hogy kb. 30-40 éve nem volt ilyen tél/tavasz.
Mondhatjuk, hogy megbolondult az időjárás.

Télen extrém hideg volt Texas államban - ami nagyon szokatlan, tekintve, hogy mennyire délen helyezkedik el az állam. Befagytak a vezetékek, nem volt áram. A csillárokról lógtak a jégcsapok. A házak sem éppen ilyen időjárásra vannak tervezve, így ez elég sok gondot okozott.

Nálunk “szokás szerint” volt egy vagy max két nap, amikor - maximum 20 percig - havazott. Az évenkénti “kötelező” meg is volt ezzel. Februárban nagyon sokat esett az eső, ami szintén nem szokványos.
Áprilisban jellemző az eső, van is egy mondás, mely szerint “april showers bring may flowers”. Ez most elmaradt. Aztán persze hirtelen nagyon meleg lett.
Nem ritkák a 33-34 fokok 38-40 fokos hőérzettel.

Idén már nem először komoly hőhullám volt az ország északi államaiban, sőt Kanadában is. Az ország nyugati felén pedig sorra dőlnek meg a melegrekordok.
Kalifornia, Arizona, Új-Mexikó, Nevada: 107-123 Fahrenheit fokkal dönti meg a rekordokat. A 107 Fahrenheit Celsiusban kifejezve: 41,6, a 123 pedig 50,1 fok.
Szóval képzelhetitek.

Weather - California 2021-06-18
forrás: accuweather.com

Sőt a világ egyik legmelegebb helyének tartott Death Valley-ban is megdőlt a rekord, 54 Celsius fokkal. Ez már tényleg az elviselhetetlen kategória.

Mindeközben pedig elkezdődött (elég korán) a hurrikán szezon is. Tegnap Claudette haladt át éppen felettünk is, ő pedig már idén a 3. nevet kapott vihar. A Csendes-óceán felőli oldalon pedig már a 4-nél tartunk.

Claudette a Mexikói-öbölben alakult ki és így nagyjából átszeli a keleti-partot - ebből mi most szerencsére “csak” kiadós, de legalább csendes esőzést kaptunk.
De a déli államokban sajnos tornádók is jártak a nyomában.

Weather - California 2021-06-18
forrás: accuweather.com

Az ország nyugati és északi/északkeleti fele a hőségtől szenved, a délkeleti államokban pedig Claudette irányítja a szálakat.
A hírekben láttuk, hogy a nyugati államokban akkora a szárazság, hogy már szinte elég egy egyszerű fuvallat is, hogy tüzek alakuljanak ki. Utah állam kormányzója konkrétan arra kérte a lakosokat, hogy vallástól függetlenül imádkozzanak esőért.

Szóval mozgalmas szezonnak nézünk elébe sajnos.

De elnézve Európában sem sokkal másabb a helyzet, ott is bolond az idő, igaz?

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő