Időjárás

CHARLOTTE

Sokan kérdezik, milyen az időjárás, milyen természeti katasztrófák érintik/érinthetik a térséget.

Charlotte éghajlata nedves szubtrópusi. Nagyjából márciustól egészen novemberig jó idő van.
A napsütéses napok száma 214 (109 zavartalan és 105 részben napos). Egy másik megközelítés szerint 60%-ban napos, ha azt nézzük, hogy napfelkeltétől napnyugtáig egész évben mennyit süt a nap.

Charlotte Budapest
napsütéses órák száma 2821 1928
legrövidebb nap december 21 december 21
- hossza 9ó 47p 17mp 8ó 26p 34mp
- napfelkelte 7:28 7:28
- napnyugta 17:15 15:55
leghosszabb nap június 20 június 20-21
- hossza 14ó 21p 45mp 15ó 58p 20mp
- napfelkelte 6:09 4:46
- napnyugta 20:41 20:44

2019 áprilisában mikor ideköltöztünk, akkor már nem fáztunk, egy vékony kis dzseki elég volt. Áprilisban még sokat esett az eső, aztán gyakorlatilag egész nyáron tartósan nagyon párás meleg volt. Van egy olyan mondás itt, hogy “April showers bring May flowers”. Ez kb. a mi “májusi eső aranyat ér” mondásunk megfelelője.

Charlotte, NC - rain, clouds

Vannak esős időszakok, de nyáron nagyon sokszor tartósan száraz meleg van, 30 fok feletti hőmérsékletekkel. Nem ritkán 38 fokkal. Még novemberben is nagyon meleg van általában. Télen sem fáztunk, téli kabátot maximum 2-3 alkalommal kellett felvennünk. Amikor “hideg” van, az is inkább hűvös. Azt mesélték, hogy a tél folyamán általában egyetlen napon szokott havazni.

Mi 2020-ban januártól február közepéig Kaliforniában voltunk egy munka miatt, így gyakorlatilag le is maradtunk az itteni télről. De akkor is szeles, hűvös volt az idő, ahogy Csibi kollégája tájékoztatott minket. Volt valami nagyon viharos időszak, akkor kérdezte Csibi tőle, hogy mi újság itthon, kell-e aggódni.

Miután visszatértünk, akkor pedig valóban volt egy nap, amikor esett a hó… Aznap kb. 5 extra fontos e-mailt kaptunk a Leasing Office-tól, hogy minden csap legyen picit megnyitva, hogy ne fagyjon be és óvatosan közlekedjünk, mert csúszik az út… Kicsit mókás volt. Még csak hideg sem volt és gyakorlatilag a hó sem maradt meg… Na de legalább kaptunk ebből is ízelítőt.

Egyébként tőlünk nyugatra úgy két órányira elég nagy hegyek vannak, szóval arrafelé azért keményen szokott havazni, az előző télen elég komoly havazás volt errefelé, emlékszem, még a hírekben is benne volt. De Charlotte úgy néz ki, hogy már pont arrébb van ettől.

És a többi természeti katasztrófa szempontjából is talán pont szerencsés helyen fekszik. Két dolog van, ami ezt a régiót érintheti: a tornádók és a hurrikánok.

Tornádó állítólag nagyon-nagyon ritkán fordul előtt itt Charlotte-ban. Emlékszem, mikor ideköltöztünk, még éppen bérautóval mentünk lakást nézni, szólt a rádió az autóban, amikor hirtelen éles szirénázással félbeszakadt a műsor és bemondták, hogy tornádó riadó van, mindenki vonuljon biztonságos helyre. Hát, nem mondom, hogy nem ijedtünk meg azért… Felsorolják az érintett városokat, területeket és a neten is lehet követni merre látják a kialakulás veszélyét.

Charlotte, NC - phone screenshot tornado alert
telefonos figyelmeztetés

Na és akkor tegyünk egy pici kitérőt és tegyük rendbe, hogy mi is a tornádó: Ez az a pusztító tölcséres forgószél, ami átlagosan 2-3 percig létezik. Az a legpusztítóbb része, amikor földet ér. A szélsebesség a legdurvább tornádókban elérheti a 480 km/órát.

A Tornádó-út elsősorban földrajzi okokból alakult ki az Egyesült Államok középső részén: a Mexikói-öbölből meleg, párás levegő indul észak felé, ahol találkozik az arizonai és új-mexikói sivatagos vidékről érkező forró, száraz levegővel, északról, Kanadából pedig hűvös, száraz levegő ütközik neki.

Na szóval, nem nagyon szeretnék ilyennel közelről találkozni! Számomra még ez a riasztás is elég ijesztő… Elsősorban tavasz táján van a “szezon”, április a csúcspont. 2020 áprilisban volt is riadalom bőven, ugyanis elég sokszor kaptunk riasztást. De szerencsére ennyiben is maradt a dolog. Most volt egy, ami nagyon közel volt a városhoz, de szerencsére megúsztuk. Egyébként Észak-Karolinában átlagosan 20 vagy annál kevesebb tornádó keletkezik évente.

Charlotte, NC - phone screenshot hurricanes
2020-08-22

Ami pedig a hurrikánokat illeti: Az államot átlagosan évtizedenként egyszer éri a hurrikán közvetlenül, de évente 3-4 trópusi vihar is előfordul és a hurrikánok gyakran végigsöprik a partot. Egyedül Floridát és Louisianát éri több hurrikán mint Észak-Karolinát. Az államban egy évben átlagosan 50 napon számíthatunk viharos tevékenységre, s néha a viharral erős szél és jégeső párosul, amely komoly károkat okozhat. Az emberek azt hiszik, hogy a hurrikánok csak a part menti területeket fenyegetik, de például 1989-ben a Hugo nevű hurrikán komoly károkat okozott Charlotte-ban, sőt hatása a északnyugati Blue Ridge Mountains-nál is érezhető volt.

De mi is a hurrikán? Egy trópusi ciklon, mely általában több száz kilométer átmérőjű légköri képződmény (felhőörvény), melyben a légnyomás a középpontban a legalacsonyabb és belülről kifelé haladva nő. Mozgása ciklonális, vagyis az északi féltekén az óramutató járásával ellentétesen, a délin vele egyező irányban forog. A trópusi éghajlati öv meghatározott részén, a 10. és a 20. szélességi kör között keletkezik. A trópusi ciklont a Csendes-óceán nyugati térségében tájfunnak, a Karib-tenger térségében és a Csendes-óceán keleti térségében hurrikánnak hívják. Az Indiai-óceánban és Ausztrália körül egyszerűen csak ciklonnak (orkánnak) nevezik. A trópusi ciklon szelei elérhetik akár a 240–350 km/órás sebességet, ami már óriási pusztításhoz vezethet.

hurrikán kategória szélsebesség
5 ≥ 252 km/h
4 209–251 km/h
3 178–208 km/h
2 154–177 km/h
1 119–153 km/h
trópusi vihar 63–118 km/h
trópusi depresszió ≤ 62 km/h

A vihar hetekig is eltarthat. Az óceánon keletkezik és hosszan vándorol. A tenger vizének el kell érnie a 26 fokot ahhoz, hogy trópusi ciklon alakuljon ki. Ez a feltétel az északi féltekén június és november között valósul meg leginkább. A 2020-as hurrikánszezon sajnos nagyon aktívnak bizonyult. Augusztus végén már a 14. viharnál tartottunk. 2019-ből talán mindenki emlékszik a hírhedt Dorian nevű hurrikánra: nos ő augusztus 24-én keletkezett és az akkori szezon negyedik nevet kapott vihara, illetve második és rögtön legdurvább, 5-ös kategóriájú hurrikánja volt. Hatalmas pusztítást végzett. Egészen szeptember 10-ig tombolt. Mi szeptember elején Wilmingtonban voltunk, az óceán partján. Akkor már lehetett tudni, hogy Észak-Karolina is az útjába kerül és vészesen közelített. Mi még az érkezése előtt hazautaztunk, de szemtanúi voltunk annak, hogy készülnek az érkezésére. Charlotte-ban volt egy kis eső - nálunk ennyit lehetett érezni belőle. Egy szimpla kis vihar nagyobb szokott lenni, mint amennyi abból elért hozzánk.

Charlotte, NC - phone screenshot hurricanes
2020-09-14

Ráadásul a hagyományok szerint augusztus vége és szeptember számít a csúcsidőszaknak.

2020 augusztus elején az Isaias névre keresztelt 1-es kategóriájú hurrikán volt az, mely egyértelműen Észak-Karolina partjainál ért földet. Ennek nyomán Charlotte-ban ismét esett némi eső, de az sem volt durva. Ez a vihar nagyon gyorsan haladt és északabbra okozott nagyobb károkat.

Szóval a legutóbbi szezon nagyon aktívra sikerült - sajnos. Mondjuk, elnézve időnként az óceánok vizének hőmérsékletét, nem csoda, hogy ilyen aktív hurrikán szezon volt. Elképesztő, hogy lehet az óceán vize 32 fokos.

Amúgy a tavalyi nyárról még annyit, hogy extra meleg volt. Gyakorlatilag hónapokig 35-42 fok között mozgott a hőmérséklet minden nap! Gyakran fordultak elő (gyakrabban mint előző évben) nagy esőzések, viharok. A hőmérsékleten azonban sokat nem segítenek, a levegő iszonyúan párás és forró. Ehhez az extrém meleghez pedig hozzá lehet szokni. Nagyon durva, nagyon meleg, de tényleg meg lehet szokni. Vannak napok, amikor 95%-os a páratartalom. A viharok azok viszont tudnak félelmetesek lenni. Volt már jónéhány olyan, amire azt mondtuk, hogy “na, ilyet még soha nem láttunk”…

A statisztikák szerint átlagosan 12 elnevezett vihar keletkezik évente, melyből 6 válik hurrikánná, ebből pedig 3 számít nagy hurrikánnak. 2020-ban - az átlag több mint kétszerese - 30 vihar volt, ami rekordnak számít. Soha eddig nem volt ennyi vihar.

További képek

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő