Richmond

08/24/2021

Először is essen pár szó Virginia államról: az USA egyik alapító tagállama. Nevét I. Erzsébet angol királynőről, a „Szűz Királynőről” (the Virgin Queen) kapta.
Az állam „az elnökök anyja”-ként is ismert, mivel nyolc amerikai elnök született itt, több, mint bármely más államban.
Főként virginiaiak írták az Egyesült Államok Alkotmányát. Kezdetben Virginiának volt a legtöbb képviselője a Képviselőházban és mivel az Egyesült Államok első elnökei is itt születtek, ezért az állam jelentősége nagy volt.

Az állam szlogenjét: “Virginia is for Lovers” 1969 óta használják és az állam üdvözlőtábláin is szerepel.

Fővárosa Richmond. Ezt a várost próbáltuk ma egy nap alatt felfedezni. Sejtettük, hogy egy napba nem fog minden beleférni… Szóval a mi napunk így alakult:

Greetings from Richmond, VA

A lakás közvetlen közelében - egy nagy körforgalom közepén - található Robert E. Lee, konföderációs tábornok emlékműve. Ez jelenleg körbe van kerítve és teljesen össze van firkálva.
Annyit érdemes tudni erről, hogy 2020-ban, a George Floyd halála után kialakult rasszizmus-ellenes demonstrációk és a felerősödött rasszizmus-ellenes társadalmi vita nyomán Virginia állam kormányzója elrendelte a richmondi szobor eltávolítását.

Richmond, VA

Szóval ide vezetett az első sétánk ma reggel. Ezt követően autóba ültünk és a belváros felé vettük az irányt. Nagyon sok látnivaló van, de ahogy mondtuk, direkt készítettünk egy tervet, hogy mit nézzünk meg, hogy aztán ne teljesen kipurcanva érjünk haza nap végén… (Nem sikerült. 😄)

A lakás is a belváros közelében van, így kb. minden helyszín 8-10 percnyire van innen.
A térképen keresve nehéz parkolót találni, pedig nagyon sok van a városban. Mi egy parkolóházban tudtunk megállni, ahol 15 USD-ért parkoltunk és kb. 2,5 órát mászkáltunk.

Először a State Capitolt szerettük volna megtalálni. El is indultunk, de egy csomó építkezés van a városban, így óriási kerülő után sikerült csak a Capitol épületéhez eljutni. Ott mászkáltunk körülötte végig, de csak sokára jutottunk oda.
Nagyon szép az épület és a körülötte található szobrok is. Szerettünk volna bemenni is, de sajnos a bejáratot nem találtuk meg. Körbejártuk kétszer is, mindenhol az volt kiírva, hogy egy másik ajtó a bejárat. De az egyetlen, ahol nem volt semmi kiírva, zárva volt.
Így belülről nem tudtuk megnézni.

Richmond, VA

Ezt követően egy kávézóban vettünk kávét és egy szendvicset, amit ott fogyasztottunk el, majd a parkolóba mentünk vissza. A következő célunk a James folyó partja volt, ahová további 10 perces sétával is el lehetett volna jutni, de addigra már annyira elfáradtunk, hogy inkább autóval mentünk. 10 perc oda, meg ott sétálgatni, aztán még vissza a parkolóhoz, kicsit sok lett volna. Ehhez hozzátartozik az is, hogy ma ismét rekordközeli hőmérséklet volt, ugyanis 35 fokos meleg volt, 42 fokos hőérzettel, tűző napsütéssel. Szóval emiatt is döntöttünk inkább az autó mellett.
Egy közeli parkolóban hagytuk az autót (5 USD/óra) - és elsétáltunk a folyó partjához. Itt egyébként kiderült, hogy ingyenes parkolók is vannak (az első három óra ingyenes).
A folyónál megnéztük a falfestményeket és tettünk egy kisebb kört, de itt nem időztünk sokat.

Richmond, VA

Még két másik program volt betervezve: a 8 perc autózásra található Maymont, mely egy 40 hektáros viktoriánus birtok és nyilvános park. Itt található az egykori Maymont kastély, ma történelmi házmúzeum, egy arborétum, olasz és japán kert, egy hintókollekció, őshonos vadon élő állatkiállítások, természeti központ és Gyermekfarm.
Ingyenes parkoló van és a belépés is ingyenes. Ajánlott belépődíj van, melynek mértéke 5 USD /fő. Mi vettünk természetesen (egy automata van kihelyezve, szóval teljesen amolyan “becsületkassza” elven működik), ugyanis abszolút önkéntes adományokból tartják fenn a helyet, ami egyébként csodálatosan szépen karban is van tartva.
Mi itt most csak a két nagy kertet (az olaszt és a japánt) néztük meg tüzetesebben, illetve a hintókollekciót. Többre már nem maradt energiánk.

Az utolsó állomás a Hollywood Cemetery nevet viselő temető.
De közvetlenül a Maymont közelében találtunk két másik temetőt is, ahol autóval is végig lehetett gurulni, így oda is bementünk még. A temetők ugyan nem a legvidámabb helyek, viszont szeretnénk néhány szót ezekről is szólni, mert nagyon mások mint otthon. Óriási területen helyezkednek el és nagyon rendezettek.
San Diegoban egy katonai temetőben jártunk a Csendes-óceán partján, ahol több ezer hófehér sírkő található egymástól szabályos távolságra.
De vannak olyan temetők is, ahol egész egyszerűen kis virágcsokrok vannak leszúrva a földbe - szerintem ezek is nagyon szépek! És vannak olyanok, ahol sírkövek vannak virágokkal, hatalmas fákkal és rendszerint mindenhova be lehet menni autóval is. Az itteni kettő is nagyon szép volt.
Ahogyan az utána következő Hollywood Cemetery is.
Ez azért is híres többek között, mert az “elnökök köre” nevű résznél James Monroe és John Tyler elnökök vannak eltemetve.

Hollywood Cemetery - Grave of John Tyler - Richmond, VA

Ez a rész csak gyalogosan közelíthető meg, de az “elnökök köre” bejáratánál le lehet tenni az autót és kb. fél percet kell csak sétálni.
A másik érdekesség pedig, hogy a James folyóra van kilátás a temetőből.

Ezt követően már csak a boltba ugrottunk be valami vacsoráért és üdítőért, utána pedig hazajöttünk. Viszonylag “korán”, úgy 5-6 között értünk haza, alig vártuk, hogy gyorsan letusoljunk.
Nagyon elfáradtunk. Én hozzáteszem, hogy nem is aludtam valami jól. Idegen hely, fura hangok, szóval elég keveset aludtam éjjel, így mostanra (most van fél 10) nagyon álmosak vagyunk.

De még gyorsan össze is kell pakolnunk, mert holnap új kalandok várnak minket.

Irány Alexandria.

További képek


Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő