Bostoni összefoglaló

Röviden szólva Boston magával ragadó város. A múlt és a jelen találkozása, gazdag történelem, virágzó üzleti élet, kiváló felsőoktatás, rengeteg hangulatos étterem, sport bár és kávézó, múzeumok, csodás parkok, nemzetközi kavalkád.
Ezekkel a kulcsszavakkal tudnám jellemezni a várost.

Az különösen tetszett nekünk, hogy hiába nagyváros, nagyon sok zöld terület és park van, bármerre is mész. Ami szintén egy új tapasztalat, hogy gyalogosan el lehet jutni egy csomó helyre. Charlotte-ban például sok helyen akadályba ütközünk. Mert hiába mész, egyszercsak elfogy a járda…
Úgy láttuk, hogy több kerékpárút is van. Az mondjuk kérdés, hogy mennyire biztonságos dugóban és autók között bicajozni.
Ami szintén nagyon tetszik, hogy Boston a vízparton fekszik. Ez nálunk mindig pluszpont.

Persze, mint minden helynek, ennek is megvannak az árnyoldalai. Többször említettük már, hogy a közlekedés nagyon kaotikus, egyfolytában dugók vannak. Ami viszont egy pozitívum ezzel kapcsolatban, hogy csomó helyen a föld alatt halad a forgalom, nagyon sok alagút van. Mi lenne, ha nem így lenne??
A másik pedig, ami szintén nagyvárosi probléma, a hajléktalanok! Nagyon sok hajléktalan van.
Hajléktalan és / vagy bolond emberek. Ez kicsit riasztó. Itt volt először olyan, hogy konkrétan oda is jönnek kéregetni. Alapvetően csak úgy elvannak és nem sok vizet zavarnak. Itt viszont többen is kéregetnek. De volt olyan is köztük, aki rendesen ijesztő volt, mert csúnyákat mondott és mondjuk zaklatta az utasokat a buszon és a megállóban is. Volt, aki egyértelműen be volt lőve. Sőt, sajnos olyat is láttunk fényes nappal az utcán, aki épp a tűt szúrta magába.
De olyan is van, aki csak jól elvan magában és például táncol a parkban…
Én nagyon sajnálom ezeket az embereket. Látni, hogy egy szatyorban vagy épp egy bevásárlókocsiban tolják az egész életüket, számomra szívszorító. De nem tudom, hogy lehetne igazán (lehet-e egyáltalán) segíteni rajtuk, hiszen mindenkinek nem tudsz pénzt adni. Ha meg adsz és drogra vagy piára költi, az szerintem nem segítség.
Láttunk egy olyat, hogy egy néninek valaki ételt vett. Ez talán egy fokkal jobb.
A tévében ment valami műsor, ahol arról beszéltek, hogy migránsok érkeztek valahova és kötelesség segíteni rajtuk. (Ez nem Amerika-specifikus, mert szerintem ez egy globális jelenség és véleményem szerint álszent és képmutató is…)
Ide Charlotte-ba is hoztak korábban iraki menekülteket, akik lakhatását azonnal megoldották, miközben a város már tök régóta lakhatási nehézséggel küzd.) De nem is erre akarok kilyukadni, hanem arra, hogy tök gáznak éreztem, mikor a nő mondta ezt a dumát és közben beúsztak az arcom elé a csak aznap látott hajléktalanok arcai… Hogy ők meg senkit sem érdekelnek?? Rajtuk miért nem kell segíteni??
Ez a modern kor egyik nagy kérdése.

Boston egyébként az egyik legdrágább város a világon. Az USA-ban is, de világviszonylatban is. Állítólag a megélhetési költségek 48%-kal magasabbak az országos átlagnál. A belvárosban egy egyhálószobás lakás bérlése közel 2700 USD, míg egy kétszobásé 4200 USD. A külvárosban kicsit olcsóbb: az egyszobás majdnem 2000 USD, egy háromszobás pedig 2900 USD. Csak viszonyításképpen mi Charlotte-ban a külvárosban lakunk és egy két hálószobás lakást bérlünk. Az első évben 1670 USD-be került, most közel 2000 USD-t fizetünk havonta. Úgy, hogy Charlotte mostanában nagyon felkapott hely és ez sajnos az árakon is meglátszik. A belvárosban már nem tudnánk kifizetni egy egyszobás lakást itt sem… (Mikor ideköltöztünk, több lakást megnéztünk a belvárosban is, néha ránézünk az árakra csak azért vagyok képben!)
A magas árakat egyébként az éttermekben is érzékeltük. Nem súlyosan, de az feltűnt, hogy tök mindegy hol ettünk, mindig magasabb volt az összeg a megszokottnál.

Sokszor mondják, hogy Amerikában nincs semmi történelem, nincsenek látványosságok. Szerintünk pedig vannak! Itt pedig kifejezetten jelen van a történelem.
Én egyébként itt gondolkodtam el azon, hogy milyen érdekes, hogy idejött a sok bevándorló a jobb élet reményében majd aztán az eredeti hazájukkal kellett megvívniuk a harcot a függetlenségért.
Érdekes a történelem is és ez az ország is.
Aki olvasta a részletes útibeszámolónkat, annak biztos feltűnt, hogy ezúttal én magam is sokkal több történelmi dologról meséltem. Mindig szoktam egy kis háttérinfót is hozzátenni, de itt tényleg annyi érdekes és fontos dolog történt, hogy úgy éreztem, itt most helye van egy kicsit több infós résznek is.

Mindent egybevetve is azt tudjuk mondani, hogy Bostonba érdemes ellátogatni.
Az itt felsorolt negatívumok szerintem a világ összes nagyvárosában jelen vannak, így aztán Boston vonzerejéből semmit se vonnak le. Egyszerűen hozzátartoznak.

💵 Piszkos anyagiak

Kategória Összeg (USD)
Belépőjegy 126.90
Buszjegy 45.00
Élelmiszer 46.20
Étterem, kávézó 443.02
Repjegy 432.00
Szállás 1879.56
Uber 142.46
Összesen 3145.14

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő