Ian hurrikán

Sy @ 2022-10-02 | 3 perc |

Mint bizonyára hallottátok, az Ian névre keresztelt hurrikán óriási pusztítást végzett Floridában és az útvonala sajnos minket is érintett. Szerencsére ide már “csak” trópusi viharként érkezett, nagy széllel és heves esőzéssel.

Egyébként az idei hurrikánszezon eddig viszonylag nyugodtan telt. Terveztem, hogy idén is írok róla, pont azért, mert meglepő volt, hogy egész nyáron semmi igazán komoly történés nem volt az Atlanti-óceánon. Összesen 10 vihar volt, ebből 6 trópusi vihar és 4 hurrikán. A hurrikánok mind szeptemberben érkeztek és az utóbbi kettő (Fiona és Ian) voltak durvák. Szeptember a csúcsidőszak egyébként.
Összehasonlításképpen tavaly 21 volt (csak ebben a térségben), ebből 7 hurrikán.

Florida közel áll a szívünkhöz, többször jártunk már ott, nagyon sok szép emlékünk van onnan (Csibi ott kérte meg a kezem többek között). A nyugati partját érte most a nagy erejű pusztítás. Én komolyan sírva néztem a videókat a helyszínről.
Mindig nagyon szörnyű azt látni, hogy emberek élete munkáját egy hülye vihar pillanatok alatt szétzúzza.
Nagyon ki vagyunk szolgáltatva a természet erőinek. Én még mindig csak azt nem értem, hogy az emberiség mikor kap észbe. Mikor értjük már meg, hogy az ember is felelős azért, hogy mindez történik. A globális felmelegedésnek nem csak elszenvedői, de okozói is vagyunk.

Ian egyébként Trinidad és Tobago illetve Venezuela közelében keletkezett és először Kubát tarolta le, majd ismét felerősödve először Florida nyugati oldalán Fort Myers Beach, Sanibel, Naples városok nagy részét tarolta le. 4-es erősségű hurrikánként ért partot. Miközben áthaladt Floridán valamelyest veszített az erejéből, majd az óceán fölött ismét felszívta magát és így ért partot újra, akkor már Dél-Karolina partjainál. Ahol újra olyan helyeket érintett, ahol mi is jártunk, ezért még fájdalmasabb volt nézni a felvételeket. Charleston, Savannah, Myrtle Beach.
A szárazföld felett mindig veszítenek az erejükből és ahogy már említettük Ian útvonala is viszonylag szokatlan volt.

A hurrikánszezon júniustól novemberig tart. Charlotte-ot ritkán érinti hurrikán. Olyan már volt egyszer, hogy egy hurrikán “utóélete” ért ide, az nagyon kedves nyári esőzésre emlékeztetett. Néha egy-egy “sima” vihar sokkal komolyabban néz ki. Időnként úgy esik az eső, hogy nem lehet kilátni az ablakon. Autóban ülve ez időnként veszélyes is.

Ezúttal a Leasing Office-tól is kaptunk figyelmeztető levelet, hogy mire kell vigyázni, mit kell tenni (például az erkélyről pakoljunk el mindent, legyen feltöltve a telefonunk, stb.).
Van egy ilyen “vészhelyzeti” csomagunk, amiben van egy kis rádió, elemlámpa meg ilyesmi… Ezt állítólag mindenkinek érdemes beszerezni. Szóval ennek is készenlétben kell lenni.

Több izgi program is lett volna hétvégére. Péntekre jósolták, hogy ideér. Ekkor már valóban csak trópusi viharként. Csütörtökön délután még el tudtunk menni sétálni, ekkor még csak fújdogált a szél. De nem volt kellemetlen vagy hideg a szél.
Pénteken délelőtt már erősebben fújt és az eső is elkezdett esni. Jött értesítés, hogy áramkimaradás is várható. Nálunk egyébként egy néhány perces áramszünetet leszámítva, nem volt nagyobb baj.
Egész nap szürke, sötét volt az idő, a szél egyre jobban felerősödött és nagyon szakadt az eső egész álló nap.
De nagyjából ennyi volt. Éjszaka tudtunk aludni, nem csapkodta az ablakot a szél.
Szombatra pedig minden szépen lenyugodott újra. Reggel már lehetett hallani, ahogy csicseregnek a madarak, szóval helyreállt a béke.

Sajnos a hurrikán által sújtott területeken sokkal hosszabb lesz a lábadozás ideje. Több Floridás csoportnak is tagja vagyok, így látom, hogy mi minden veszett oda, mekkora károkat okozott a vihar. Ian egy igazi szörnyeteg volt! Az 5. legpusztítóbb hurrikán ami addig sújtotta Amerikát. :(
Egyelőre keressük a módját, hogyan tudnánk segíteni ezeken az embereken, illetve a szívünknek oly kedves helyeken.

Remélhetőleg az idei évben már nem lesz több semmilyen trópusi vihar vagy hurrikán! Van elég baj a világban, nem hiányoznak még ezek is!

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő