Fagyos Karácsony

Sy @ 2022-12-26 | 2 perc |

Bizonyára hallottátok, hogy Amerikát szokatlanul hideg időjárás érte el. ❄️
Ez a mi nedves szubtrópusi Charlotte-unkat is érinti.

Az történt, hogy egy sarkvidéki hidegbetörés rendkívüli hideget, erős havazást és nagy szelet hozott az USA nagy részére - pont az ünnepek előtt, ezzel pedig rengeteg ember karácsonyi tervét keresztülhúzva.

Az Északi-sarkvidék felől egy hideg levegőjű front vonul lefelé, amely a hőmérsékletet a mélybe taszítja. Annyira, hogy az országban helyenként -57 fok is volt.

A Nagy-tavak térségében és az északibb államokban ezen kívül még hatalmas hóviharok is pusztítanak. A nyugati part nagy része védve van a hidegtől, de az ország kétharmada nagyon szélsőséges időjárást tapasztal. Egészen a legdélebbi államokat is beleértve: Florida, Texas, Alabama, stb.

Több ezer légi járatot törölni kellett, így aki karácsonyra szeretett volna utazni, azoknak lehet hogy most sajnos nem úgy alakult a karácsonyuk, ahogy elképzelték.
Láttam videókat, amely szerint volt aki a tervezett hazautazása előtt indult el például New York-ból, hogy még az ítéletidő előtt haza tudjon utazni karácsonyra a szeretteihez.

És hogy miért is történik mindez? Az egész északabbra kezdődött, ahol a fagyos levegő összegyűlt a hóval borított sarkvidéki talaj felett. Ahogy ez a sarkvidéki levegő benyomul az előtte lévő melegebb, nedvesebb levegőbe létrejön az úgynevezett “bombaciklon”, ami tulajdonképpen egy gyorsan kialakuló vihar, melyben a légköri nyomás nagyon gyorsan csökken. Ez a téli vihar az Elliott nevet kapta.

A hatása közel 200 millió embert érint így vagy úgy. Néhány államban arra kérték az embereket, hogy csak az üljön autóba, akinek halaszthatatlan dolga van, mert annyira veszélyesek a körülmények.
Ohio-ban a heves havazások miatt például tömegkarambol történt, ahol közel 50 autó ütközött össze.
Máshol hosszú ideig tartó áramkimaradást okozott a viharos szél.
A New York állambeli Buffalo városában a hirtelen hőmérséklet-csökkenést erős szél kísérte és a havazás nulla láthatóságot eredményezett.

Nálunk, Charlotte-ban azt írták, hogy “veszélyesen hideg idő jön”.
Valóban! A nedves szubtrópusi éghajlatú Charlotte-ban -10 fok volt! Tavaly ilyenkor plusz 25 fokos melegben, rövid ujjú pólóban sétáltunk a belvárosban… (Azt valahogy jobban szerettem! 😀)
Azt mondják, hogy ez a történelem második leghidegebb karácsonya Charlotte-ban. Szerintem Szenteste volt a leghidegebb, de még ma is mínuszok vannak. Az USA nagy részén tehát hó is van, mi abból sajnos kimaradtunk.

Viszont a jó hír, hogy a hideg nem tart nagyon sokáig. Pár nap, maximum egy hét után ismét melegedni fog a hőmérséklet. Az év utolsó napjaira már 17-19 fokot jósolnak.

Őszintén szólva nagyon elszoktunk ettől a hidegtől. Tegnap este kimentünk sétálni egy rövid körre, ami tényleg nagyon rövid lett, mert majdnem megfagytunk ezalatt a 25 perc alatt is. -9 fok volt.
Az én mottóm tehát továbbra is az marad, hogy “inkább hőguta, mint fagyhalál.” Egyszerűen nem lehet úgy beöltözni, hogy ne fázzon az ember. Így nekünk most marad a kuckózás!

Ahogy hallottuk, otthon ehhez képest teljesen tavaszias az idő.

Boldog, Békés Karácsonyt kívánunk minden Kedves Olvasónknak! 🎄

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő