SUMMIT One Vanderbilt

Sy @ 2022-12-22 | 8 perc |

A második napon, 14-én, tehát időre mentünk, ezért is korán keltünk.
A reggelinél nem voltak még nagyon sokan, de azt se mondanám, hogy kevesen voltunk. Kényelmesen megreggeliztünk. A tojás elég ízetlen volt, de amúgy a reggeli teljesen rendben van!

SpringHill - New York, NY

Felmentünk a szobába, felöltöztünk és el is indultunk, mert az volt a terv, hogy gyalog megyünk. A célállomás a SUMMIT One Vanderbilt kilátó. Ami valójában több mint egy kilátó! Ide 22 perces sétával lehet eljutni. (Ez is picit több lett nekünk, természetesen!)
A jegyet elővételben vettük meg, mert azt mondták, hogy időben kell megvenni, mert nem lesz hely. Ennek ellenére a helyszínen is sokan álltak sorba jegyért.
De nekünk már megvolt. Az ára nagyon érdekesen alakult, ugyanis az alapár 36 USD, de mire kiválasztottuk az időpontot, már hirtelen 42 USD lett, amire még rájött ez meg az, így végül közel 100 USD lett a két belépőjegy. (Úgy, hogy mi a liftezős programot kihagytuk - egy külső üveglift még további 12 emeletet feljebb visz, szinte az épület tetejéig. - Ez extra feláras.)
Na, hát a külső liftezés nélkül is egy életre szóló élményt jelentett ez a program.

SUMMIT One Vanderbilt - New York, NY

De mi is az a SUMMIT One Vanderbilt? A SUMMIT a One Vanderbilt felhőkarcoló tetején található kilátó. Ez a 4. legmagasabb felhőkarcoló New Yorkban (427 méter magas). Az első három a One World Trade Center (541 méter), Central Park Tower (472 méter), 111 West 57th Street (435 méter). A SUMMIT One Vanderbilt 2021 október 21-én nyitotta meg kapuit.

Mi pár perccel 9:30 előtt érkeztünk meg, be kellett állni egy sorba. Elég hosszú sor volt, de viszonylag gyorsan haladtunk. Itt már kaptunk egy QR-kóddal ellátott karszalagot. Aztán a sor kettéválik, mert van, aki megy a pénztárba, van, akinek meg már van jegye. A nagyobb táskákat szúrópróbaszerűen ellenőrzik.
A biztonsági ellenőrzés után lehetőség van megnézni egy rövid promóciós filmet (kb. 2 perc). Ez jó kis bevezető az utána következő élményhez! Ha hosszú a sor, akkor ki is lehet hagyni egyébként.
Ezt követően kapsz egy zacskót, vagy mi a szöszt, amit a cipőre kell ráhúzni. Illetve, akinél nincs napszemüveg, az kap azt is, ugyanis az első terem, ahová mész, az egy tükörterem és vakít a fény, amikor süt a nap. (Mint például ma.)

Fontos infó: A túra során 3 szintre lehet bemenni és ha az egyiket elhagyod, akkor oda már nem lehet visszatérni. Ez nagyon fontos, ha valaki ide látogat, tartsa szem előtt.

SUMMIT One Vanderbilt - New York, NY

Na de még nem vagyunk ám ott. Miután felvetted a kiegészítőket, oda kell menni egy masinához, ahol be kell szkennelni a karszalagon lévő vonalkódot és a masina készít rólad egy fotót.

Majd ezután irány a lift! Itt előfordulhat sorban állás, de mi egyből beszállhattunk!
Megkérdezik, hogy érzékeny-e bárki a villódzó fényekre. A liftet ugyanis tükrös panelek borítják, melyek fényjátékot tükröznek az utazás során, amit még hanghatások is kísérnek. A liftben elég sokan voltunk, nem volt meg a másfél méteres távolság, mondjuk úgy…

A lift az első emeletről a 91. (!) 😱 emeletre repít fel. Szó szerint, mert mire észbekaptunk, már fent is voltunk. Én nem tudom, hány másodperc alatt értünk fel, de nagyon brutális volt!
Amikor lent a kisfilmet néztük és tényleg minden mindenhol tükör, az tök ijesztő volt számomra, mert alapvetően vannak bajaim az ilyen típusú magassággal, ahogy az olyan hidakkal is, ahol le lehet látni… Na hát gondolhatjátok. De csak elsőre volt kicsit necces, utána a kilátás miatt erről is megfeledkeztem.

SUMMIT One Vanderbilt - New York, NY

Eredetileg az Empire State Buildingbe is szerettünk volna felmenni, de beláttuk, hogy kettő most nem fér bele az időbe. Viszont ezek után, lehet hogy oda már nem is akarunk menni!
Ez egész egyszerűen fenomenális!! Los Angeles-ben egyszer voltunk már egy hasonló kilátóban (akkor “csak” a 69-70. emeleten voltunk az azóta már sajnos bezárt OUE Kilátóban).
Ez az élmény azonban mindent lepipál! Iszonyú mázlink volt, mert csodálatosan szép volt az idő. Teljesen tiszta, napsütéses - mondjuk emiatt tényleg baromira tükröződött és vakított minden, de annyira jól lehet látni minden irányban mindent, hogy szavak sincsenek!
Nagyon sokan voltunk, egy csomóan egyből ledobták magukat a földre, hogy minél különlegesebb szögből is készüljön róluk fotó! 😀

SUMMIT One Vanderbilt - New York, NY

Az egyetlen “gondot”, csak a kabátok jelentették. Hiszen itt fent rohadtul meleg volt, kint meg baromira hideg, tehát nagyon be voltunk öltözve, itt viszont amit levettél, azt magadra aggatva kellett hurcolnod és nem volt túl kényelmes, meg fotózni is kicsit nehezebb volt. De azért megoldottuk.

Na szóval 3 szinten 9 állomás van összesen:
Transcendence 1 - A liftből kiszállva elsőként ide érkezünk: Ez a hatalmas terem tükrökkel és padlótól plafonig érő üvegablakokkal van borítva, ahol a javasolt idő 20 perc. Már akinek, ugyebár. Olyan a kilátás, hogy megőrülsz! A 91. emeletről tök tisztán lehetett látni az autókat, a Bryant parkban korcsolyázókat, a felhőkarcolók tömegét. A padlón és a mennyezeten elhelyezett tükrök drámaian megnövelik a hatást. Ez a hely végtelen fotózási lehetőséget kínál és abszolút egyedülálló módon mutatja meg New Yorkot.
Keleten a Chrysler Building, Queens és Brooklyn, délen az Empire State Building és Lower Manhattan, nyugaton pedig a Hudson Yards, a Hudson folyó és New Jersey látható.

SUMMIT One Vanderbilt - New York, NY

Tipp (inkább nyárra): figyelj arra, mit viselsz! Elsősorban lányoknak: a rövid szoknyát és ruhát felejtsd el, hiszen tükrös padlón fogsz sétálni!
Aki kényelmetlenül érzi magát a tükrös padlón, azoknak jó hír, hogy van egy tükröződésmentes útvonal is!
(Én azt hittem, úgy fogom érezni magam, de szerencsére nem így lett!)

Ha elég már a tükröződésből, akkor egy kicsit nyugodtabb élmény vár a következő állomáson, ez a Reflect nevű terem (még ugyanazon az emeleten), ami sokkal kisebb, mint az előző. A padlón a Yayoi Kusama által készített “Felhők” című művészeti installációt lehet megnézni, illetve továbbra is pazar kilátás vár.

SUMMIT One Vanderbilt - New York, NY

Következő helyszín az Affinity nevet viseli: kerek, ezüstszínű léggömbök szállnak a levegőben és borítják a padlót. A Transcendence-hez hasonlóan a tükrös padló és mennyezet fokozza a drámai hatást.
Az meg különösen, amikor néhány lufi kidurran. 😄

Hát, itt is el lehet tölteni azért egy jó kis időt.

SUMMIT One Vanderbilt - New York, NY

Ezt követően már muszáj volt elmenni mosdóba (már amikor megérkeztünk, akkor el tudtunk volna…). Először mentem én, aztán Csibi. Ezen az emeleten a férfi vécé is úgy van megcsinálva, hogy kilátással a felhőkarcolókra. Megőrülsz, de tényleg! Nagyon jó!

SUMMIT One Vanderbilt - New York, NY

Innen pedig mozgólépcsővel vagy lifttel kell egy emeletet felmenni és ekkor érkezel a Transcendence 2 nevű helyre.
Ez tehát a második szint, egy újabb nagy, tükrös terem. Innen rálátni az Transcendence 1-es szintre. Vannak kör alakú nyílások is, a hatás fokozása kedvéért.

SUMMIT One Vanderbilt - New York, NY

Utána következik a legizgalmasabb rész: Levitation
Itt ugyanis lehetőség van arra, hogy kilépj egy üvegpaneles padlóra, ahonnan káprázatos látvány tárul eléd, amennyiben nem ájulsz el attól a tudattól, hogy olyan, mintha a semmiben állnál. Az épület oldalából két, padlótól a mennyezetig érő ablakokkal és üvegpadlóval ellátott, üvegből készült sky box emelkedik ki.
Ezek az utca szintje felett 324 méter magasan helyezkednek el.

SUMMIT One Vanderbilt - New York, NY

Ez kihagyható, de annyira nem mindennapi élmény, hogy mi beálltunk a sorba. Úgy néz ki, hogy ugyebár két ilyen box van, és úgy szólítanak, ahogy sorra kerülsz. Mindenki lepakolja a cuccait a földre, először be kell állni egy kötelező fotóra, amit a végén persze megvehetsz… Utána pedig 30 másodpercet kapsz, hogy saját fotókat is készíthess! (Korábban állítólag erre nem is volt lehetőség, szóval jó, hogy most igen, bár a 30 másodperc nagyon gyorsan eltelik ám!)
Mi a végén amúgy meg se néztük a kötelező fotót. Tudjuk, hogy az ilyen helyeken eléggé túl vannak árazva ezek.

Következő állomás a UNITY: Mielőtt azonban ide belépünk, be kell szkennelni a karszalagot. Ezt mi nem pontosan értettük, hogy miért kell. Besétálsz a Unitiy-be, ahol gyakorlatilag olyan mintha a felhők között lennél, és azóta azt is kiderítettük, hogy meg kellett volna keresni az arcunkat a felhők között. Azt láttuk, hogy vannak arcformák a felhőkben, de az nem volt evidens, hogy a saját arcunkat is meg kéne ott találni.
Na de majd legközelebb, ugyebár! 😀

SUMMIT One Vanderbilt - New York, NY

Itt ismét mozgólépcsőhöz érkezünk, hogy felmenjünk az utolsó, 3. szintre.
De itt ismét adunk egy tippet: Az előző emeleten csak a férfi vécé, itt azonban mindkét mosdó az épület sarkán helyezkedik el. Padlótól a mennyezetig érő ablakok vannak! Világbajnok kilátás! A legjobb panoráma, amit az ember egy mosdóból láthat!

SUMMIT One Vanderbilt - New York, NY

A Unity és a mosdó után tehát felmegyünk a mozgólépcsőn. Ne feledjétek, ha egyszer felmentek a lépcsőn, már nem lehet visszajönni!! Fent pedig az Aprés nevű beltéri és szabadtéri teraszt és bárt találjuk.
Aki Ultimate SUMMIT jegyet vásárolt, az itt kérheti ki a jegyhez járó koktélját. De lehet itt kapni rágcsálnivalót, szendvicset, kávét, bort és alkoholmentes italokat.
A szabadtéri teraszon egy üvegfal mögül Manhattan káprázatos panorámája tárul a szemünk elé. Mi először kimentünk a teraszra, ahol majdnem megfagytunk pár pillanat alatt.
Innen visszamentünk egy kávéért és szendvicsért, amit a csodás kilátás és melegen besütő nap társaságában el is fogyasztottunk.

SUMMIT One Vanderbilt - New York, NY

Ezt követően a teraszon átsétálva jutunk vissza ismét az épületbe. Jobbra fordulva vár az utolsó élmény, az Ascent (az üveglifttel való utazás), vagy az ajándékbolton keresztül a kijárat.

Az Ascent egy extra kiegészítő (2 perces) élmény, ami +20 USD-be kerül. Két padlótól a mennyezetig érő üvegablakokkal és üvegpadlóval ellátott lift visz fel további 64 méter magasra, a legmagasabb pontra, ahová ebben az épületben fel lehet jutni.
A liftből is nagyszerű kilátás lehet, de ezt mi kihagytuk. Csibi szeretne majd egyszer felmenni vele, én lehet, hogy akkor is kihagyom majd!
Más véleményeket olvasva annyit tudunk, hogy pompás a kilátás, de nem sokban különbözik a teraszon átélt kilátástól. És hogy vannak olyan helyek, ahol ennél magasabbról lehet rálátni Manhatten-re. (Például az Edge teraszáról, vagy a One World Obszervatóriumból, illetve az Empire State Building 102. emelétéről.)
Szerintünk egyébként ebben nem is a kilátás a nagy élmény, hanem hogy a lift az épületen kívül helyezkedik el!

Mi tehát az ajándékbolton keresztül sétáltunk át, és ekkor érkezik az ember a számítógépes monitorokhoz, ahol meg lehet nézni (és venni) a képeket. Végül pedig a liftnél találod magadat. Ezúttal sorba kellett állni, majd ismét egy hang- és fényhatásokkal kísért őrült gyors liftezés után földet érsz.

Wow.

Tökéletes élmény! Erre megérte befizetni, de tényleg!

További képek

Dcim\100gopro\Gopr8414.Jpg
Summit One Vanderbilt - New York, NY
Summit One Vanderbilt - New York, NY

Map - SUMMIT One Vanderbilt - New York, NY

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő