Irány a Karib-szigetek!

05/21/2023

Így is tettünk. Már előtte kifigyeltük, hogy van egy taxiállomás, ahol sorban állnak a taxik, szóval biztos nem lesz gond üres taxit találni.
Egyébként ez volt az első taxizásunk itt Amerikában mindent egybevetbe. Eddig csak Uber-rel közlekedtünk. Itt lett volna transzferbusz is, de azon most nem gondolkodtunk. (5 éve Miami-ból transzferrel jöttünk át.)

FLL - Fort Lauderdale, FL
FLL

Ez amúgy tök kulturáltan zajlott: van egy “pultos ember”, hozzá mész oda és a sor elején álló taxiba már be is rakják a cuccaidat.
A taxi kb. 15 perc alatt ért ki a kikötőbe. A kikötő bejáratánál ellenőrizték a taxist és minket is. Elkérték az útlevelünket azonosítás céljából.
A taxiban pedig lehet fizetni kártyával és készpénzzel is. A jobb hátsó ülésre van téve a terminál, berakod a kártyád, aztán már kész is vagy. Borravalóval együtt fizettünk 17 USD-t. (Ez később majd még fontos/érdekes lesz.)

A hajós társaságnak van egy applikációja, amit már az utazás előtt telepíteni kellett. Oda kaptunk egy csomó információt már napokkal az utazás előtt. Egy nappal előtte kapsz egy kérdőívet, ami ki kell tölteni, azzal kapcsolatban, hogy nem vagy-e beteg.
Csibi azt mondja, hogy ő rengeteg e-mailt is kapott tőlük az utazás előtti hetekben, ami viszont már zavaró volt.
Az applikáció tök jól néz ki, de egy-két helyen még azért elbírna néhány javítást, hogy még jobban működjön.

Mivel a hajóra viszonylag későn foglaltuk le a helyünket, ezért már kabinból nem volt túl sok választék, de mindenképpen erkélyeset (Silhouette Veranda) foglaltunk. Ára: 2533 USD kettőnknek. Ez tartalmazza a kabint 2 fő részére, az étkezést, alapvető italokat, az illetékeket, adókat és a kötelező borravalót. Minden mást (internet, italcsomag, kirándulás, kötelező borravaló (ha nem akartad előre fizetni), stb) külön kell fizetni és persze mindent még előre. (A hajón is lehet kirándulást foglalni, meg minden mást is, de az utazás előtt még szoktak kedvezményes akciók lenni, ezekkel érdemes élni, mert amúgy eléggé megkérik az árát mindennek.)
Erről szerintünk írunk egy külön bejegyzést, mert ezek a hajós utazások nagyon mások; többféle szempontból is.

A 6302-es kabint kaptuk. Ebből a számból a 6-os az emeletet jelzi, a 302 a kabinunk száma. Ami pont egy “sarkon” helyezkedett el, ezért a jobboldali kilátás korlátozott volt, de ez azért nem jelentett tragédiát.

5 évvel ezelőtt nem volt italcsomagunk, ezzel most okosabban jártunk el, ezúttal ugyanis kértünk egy alapcsomagot: kávé, víz, üdítők vannak benne. Az alkoholt is tartalmazó szerintünk irreálisan drága és mivel amúgy sem iszunk túl sok alkoholt, ezért nem volt nehéz erről lemondani.
Ja, és egy nagyon fontos infó, hátha még jól jöhet valakinek: akivel egy kabinban vagy, azzal azonos típusú italcsomagot foglalhatsz csak! Ennek az ára 403 USD volt kettőnknek a hajóútra, ami már taratalmazza a kötelező borravalót is.
Italcsomag nélkül is el lehet lenni, nem halunk szomjan, még kávét is lehet szerezni. De ha az ember beül egy bárba vagy étterembe, ott kezdődnek a gondok, mert nincs ingyenes ital italcsomag nélkül. Erről részletesebben majd később, egy erre szánt bejegyzésben mesélünk.

Az internet sem kifejezetten olcsó: 168 USD, ami prémium wifi-re vonatkozik eszközönként. Ezt legutóbb is úgy csináltuk, hogy csak nekem fizettünk be, viszont ha én leléptem a wifiről és Csibi az ő telefonjával fel, akkor tudta használni ő is. Most nem tudta, kipróbáltuk. Egyszer vendégként bejelentkezett és utána nem tudta rábírni a telefont, hogy kérje el a wifi bejelentkezés adatait. Ha a laptopon léptem be, akkor nekem is le kellett jelentkeznem a wifiről a telefonon és a gépen pedig be.
A társaság az Elon Musk féle SpaceX Starlink szolgáltatását használja. Üzengetni, e-maileket olvasni, social media-t nézegetni kiváló, Skype-os hangalapú hívás is ment, de mondjuk a képek feltöltése/feldolgozása az kevésbé gyorsan működik. (5 éve a Royal Caribbean hajóján nagyon jó volt a net, bár ők úgy is hirdették magukat, hogy az a leggyorsabb.)
Az alap wifi csomag olcsóbb, de ezek után nem tudom mire lett volna jó.

Ezúttal a kirándulásokat is a hajótársaságnál foglaltuk. 5 évvel ezelőtt mindegyik kirándulásunkat a Tripadvisoron intéztük, mert szerintünk nagyon drágák voltak a hajó által kínált kirándulások. Most már ebben is okosabban voltunk és körülnéztünk előre. Mivel nem volt drágább vagy nem sokkal és ahogy említettük még kedvezmény is volt, ezért most úgy gondoltuk, hogy jobb lesz itt foglalni. Így legalább biztosak lehettünk benne, hogy nem is fogjuk lekésni a hajót. Ha lekésed, akkor a Te felelősséged, hogy éred utol a hajót. 5 évvel ezelőtt, az egyik kiránduláson nagyon necces volt, hogy visszaérünk-e, néhány utas idiótasága miatt. Szóval nem baj, hogy most nem kockáztattunk.

Az utazás előtt még kaptunk a neten egy papírt, amit a bőröndre kell felrakni. Ki kell nyomtatni és valahogy rá kell tűzni a bőrönd fogantyújára. A legutóbbi hajózásnál nekünk nem volt ilyen, vagy legalábbis nem tudtuk feltenni a bőröndre. Ez azért kell, mert amikor megérkezel a kikötőbe, akkor elveszik a bőröndöt és legközelebb a szobádban vagy a szobád előtt találkozol majd vele.
Amikor legutóbb voltunk hajón, ez úgy nézett ki, hogy felszálltunk korábban, viszont a szobába még nem lehetett bemenni. Itt nem volt ilyen. Ahogy felszálltunk, mehettünk a szobánkba. Mivel nekünk nincs túl sok tapasztalatunk azzal az egy korábbi úttal, ezért úgy gondoltuk, most is így lesz. Ezt csak azért mondom, mert ha tudtuk volna, hogy egyből mehetünk a szobába, akkor mi fel tudtuk volna vinni a bőröndünket is.
Sebaj.

Na de ne rohanjunk ennyire előre.

Tehát megérkezel a kikötőbe a megadott terminálra. (Ez is nagyon érdekes volt, hogy kismillió üzenetet kaptunk az applikáción keresztül és e-mail-en is, de sehol nem szerepelt, hogy hányas terminálról indul a hajó. A Port Everglades honlapján lévő menetrendben találtuk meg végül!)

Port Everglades - Fort Lauderdale, FL

Bőrönd leadva, mehetsz is a terminál épületébe, ahol nagyon kedvesen köszöntenek. Rengeteg alkalmazott segíti a gördülékeny haladást.
Fel kell menni a lépcsőn/mozgólépcsőn és ott következik a többszöri ellenőrzés. Először a reptéri ellenőrzéshez hasonlóan átvilágítják a csomagokat és egy hasonló kapun kell átmenni. Ezt követően elkérik az útlevet. Mi itt fenn is akadtunk. Az útlevelünk rendben volt, de nyilván szokatlan, hogy magyar útlevéllel száll valaki hajóra. A fickó kérdezte, hogy mivel vagyunk itt, ESTA-val, vagy vízummal. Mondtuk, hogy vízummal.
Elment valakivel konzultálni, hogy nehogy visszaérkezéskor bajba keveredjünk és ne engedjenek be minket… De persze, minden rendben volt. Készítenek egy fotót, amit hozzárendelnek a profilunkhoz (a hajóra való belépéskor ezt látja kolléga a monitoron).

Port Everglades - Fort Lauderdale, FL

Még egy helyen van valami ellenőrzés vagy csak pofavizit, aztán már a hajó felé sétálsz. És tádám, meg is érkeztél.

Na, itt fontosnak tartom elmondani, hogy 5 évvel ezelőtt mi útvonal alapján választottunk és teljesen véletlenül az akkor még éppen a világ legnagyobb hajójára kerültünk (Harmony of the Seas). Beszéltük, hogy biztos nehéz lesz überelni, mert az a hajó tényleg óriási volt és minden IS volt rajta.
Néhányszor elkerülhetetlen volt az összehasonlítás, de az Equinox-ról sem tudunk semmi rosszat mondani!

Port Everglades - Fort Lauderdale, FL

A Celebrity Equinox egy régebbi hajó, 2009 óta rója a vizeket. Érdekessége, hogy 2019. augusztusáig női kapitánya volt. Kate McCue volt az első amerikai nő, aki egy óceánjáró kapitánya volt.
Ez a hajó a floridai Fort Lauderdale-ből egész évben a Karib-tengerre és a Bahamákra hajózik.
Jelenleg görög kapitánya van. A hajó vezetősége elég nemzetközi: 3 görög van köztük, arra biztosan emlékszem. Van skót, brit, ukrán fülöp-szigeteki és talán nicaraguai vezető is. (Ez a különböző részlegek vezetőit jelenti, például: szálloda igazgató, hajó igazgató, Food & Beverage, Housekeeping, stb…)

Celebrity Equinox
Néhány adat Equinox Harmony
Hossz (m) 317 362
Szélesség (m) 37 66
Magasság (m) 11 23
Szintek 19 18
Max sebesség (km/h) 44 46
Max utasok száma 2850 5479
Személyzet 1250 2300
Celebrity Equinox

Mi viszonylag korán szálltunk fel a hajóra (amit előzetesen meg kell adni az alkalmazáson keresztül; félórás időintervallumokból lehet választani), gyorsan el is kezdtük felfedezni, mi minden van, mi merre van. A hajó 4-kor indult. Indulás előtt részt kell venni egy biztonsági oktatáson. Ez a Harmony-n úgy nézett ki, hogy betereltek mindenkit egy-egy helyre és ott kellett végignézni egy videót. Itt pedig az applikációban kellett végignézni videót, hogy hol található a mentőmellény, milyen a vészjelző hangja, stb. Aztán pedig meg kellett keresni a számodra kijelölt helyet, hogy veszély esetén hova kell menni. Ha ott lejelentkeztél, akkor volt teljesítve a biztonsági oktatás.
Nagyon sokan nem intézték el, szóval sokszor be kellett mondani, hogy addig nem fog a hajó elindulni, amíg az összes vendég nem teljesíti ezt a feladatot.
Szerencsére végül mindenkinek sikerült abszolválni.

Celebrity Equinox

Eközben már lehetett enni - inni. Mi már előre megnéztük és tudtuk, hogy a Café al Bacío nevű kávézó lesz a kedvenc helyünk. Nagyon finom kávé és süti kapható itt.

A szobakulcsot (Seapass) kell mindig mindenhova magaddal vinni. Ha kérsz vizet, vagy bármit, akkor ezt elkérik és látják, hogy kell-e fizetned a kért cuccokért vagy sem. Ha igen, akkor megterhelik a Seapass-t, az applikáción belül végig láthatod, hogy állsz a költéseiddel. Csináltunk egy csomó képernyőfelvételt, hogy meg tudjuk mutatni, mert most már nem lehet belépni.

Az Oceanview Café lett a másik kedvenc helyünk, ahol svédasztalos étkezés van gyakorlatilag egész nap.

Oceanview Cafe - Celebrity Equinox

Esténként a Silhoutte nevű “puccos” étterembe voltunk hivatalosak, de mi csak első este mentünk ide. A késői foglalás miatt már csak a 20:30-as vacsorára maradt helyünk, ami kicsit késő. Az étterem szép volt ugyan, de valami lépcső mögötti hatalmas asztalhoz ültettek minket, ahonnan nem láttunk semmit. Emiatt nem is nagyon vágytunk vissza.

The Silhouette Dining Room - Celebrity Equinox

Ezek mellett van egy csomó speciális étterem, amelyek fizetősek. A Harmony-n voltunk fizetős étteremben is, most nem mentünk. Annyira sokféle étel volt így is, hogy nem éreztük szükségét, hogy még egy fizetős étterembe is elmenjünk.

Na, szóval körbejártuk a hajót, ettünk-ittunk, megnéztük, hogy megjöttek-e már a bőröndök és egyszercsak 4 óra lett. Indulunk!!!
Felmentünk a felső deck-re. Emlékeztünk, hogy a kikötő mellett található házakból szoktak integetni. Ez most is így volt, így direkt arra az oldalra mentünk.
Olyan izgalmas érzés, ahogy elindul a hajó, ahogy elhagyja a kikötőt… Nem tudom, mi a legjobb szó erre az érzésre, de jó volt ott állni.

Port Everglades - Fort Lauderdale, FL

És amikor már kiértünk a kikötőből a nyílt vízre és észrevettünk minimum 3 delfint a hajó mellett ugrálni még a szemem is könnybe lábadt. Különleges pillanat volt.

Tobábbi képek


Map - Port Everglades - Fort Lauderdale, FL

Iratkozzatok fel a Youtube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő