US Airways Flight 1549

Napra pontosan 15 évvel ezelőtt, 2009. január 15-én csoda történt a Hudson folyón.
Az US Airways 1549-es járata a New York-i LaGuardia reptérről indult az észak-karolinai Charlotte-ba, a Charlotte Douglas repülőtérre.
A felszállás után 3 perccel azonban a gép balesetet szenvedett: egy csapat kanadai lúddal ütközött, melynek következtében mindkét hajtóműve leállt.
Az utasszállító repülőgép ezután 155 emberrel a fedélzetén sikeres kényszerleszállást hajtott végre a jeges vizű folyón. Csodával határos módon minden utas túlélte a balesetet.

Carolinas Aviation Museum - Charlotte, NC

A gép kapitánya Chesley B. “Sully” Sullenberger egykori vadászpilóta volt.
Sully kapitány úgy döntött, hogy visszafordul a LaGuardiára, de mivel a gép túl alacsonyan repült (kb. 800 méterrel volt a föld fölött), így nem lett volna ideje visszatérni a repülőtérre. Más leszállóhely nem akadt, ami elérhető lett volna a gép számára. Ezért végül úgy döntött, hogy a Hudson folyóra teszi le a gépet, annak ellenére, hogy korábban sosem hajtott végre vízreszállást.
A január New York-ban meglehetősen hideg, ezért a folyó vize sem volt éppen meleg, gyorsan kellett cselekedni. Az utasok a szárnyra, vagy mentőtutajokba menekültek. A legtöbben szerencsére maximum fagyási sérüléseket szenvedtek. Hajók, a közelben rendszeresen közlekedő kompok, a parti őrség és a rendőrség sietett az utasok és a legénység megmentésére és 24 perc alatt mindenkit sikerült is kimenekíteni.

Carolinas Aviation Museum - Charlotte, NC

A gép ugyan süllyedni kezdett, de sikerült kiemelni a vízből és jelenleg Charlotte-ban található.
A Carolinas Aviation Museum-ban volt látható. Amikor ide költöztünk, akkor még éppen láttuk is a múzeumban. A látogatásunk utáni hétvégén felújítás céljából bezárták a múzeumot több évre.
A múzeum a repülőtér területén volt található, de a reptér iszonyú tempójú fejlesztése miatt új helyre kerül.
Ha minden jól megy, idén nyárra készül el az új múzeum és Sully tiszteletére most már a Sullenberger Aviation Museum nevet fogja viselni. (Alig várjuk, hogy ismét ellátogassunk majd oda.)

Carolinas Aviation Museum - Charlotte, NC

Egyébként, mikor ott voltunk 2019-ben, akkor a repülő egyik utasa is ott volt, “idegenvezetőként” mesélt az átéltekről.

A történetet megörökítő “Sully - Csoda a Hudson folyón” című 2016-os filmet Tom Hanks főszereplésével bizonyára sokan látták közületek is.


Map - US Airways Fligh 1549 Crash Location - New York, NY

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő