Carolinas Aviation Museum

Mindketten imádjuk a repülőgépeket. Budaörsön is közel laktunk a reptérhez és itt is nagyon közel van. Azzal a különbséggel, hogy itt egy nemzetközi repülőtér van, így aztán itt az utasszállító gépek repkednek, szemben a budaörsi kis sportrepülőkkel. (Bár mi azt is imádtuk.)

Mikor ideköltöztünk, még Charlotte-ról sem tudtunk túl sokat, azt meg végképp nem, hogy ilyen forgalmas a repülőtere (2018-ban a 11. legforgalmasabb az USA-ban a teljes utasforgalom alapján).
Nem túlzás azt állítani, hogy itt gyakrabban járnak a repülők, mint a buszok.

A reptér mellett található a repülési múzeum, amiről már tudtuk, hogy számunkra kötelező program lesz. A honlapot böngészve azonban kiderült, hogy a reptér bővítése miatt bezárják a helyet és majd csak 2022-ben egy új helyszínen nyitják újra. Mivel autónk még nincs és busszal sem lehet könnyen eljutni ide, ezért az utolsó előtti napon hívtunk egy Ubert és odamentünk.

A múzeumnál persze sokan voltak, mert mások is úgy gondolták, hogy zárás előtt még megnézik. A parkoló tele volt, az autók már az utcán is parkoltak. Hosszú volt a sor, de szerencsére elég tempósan haladt. Mindig csak annyi embert engedtek be, amennyien kijöttek.

Egy hangár van berendezve múzeumnak, ahol különböző repülőgépek vannak kiállítva. Egy-egy helyen pedig történelmi információkkal kiegészített tárlat van.

hangár
múzeum a hangárban

Természetesen interaktív részek is vannak. Be lehet ülni egy kis repülőbe, egy utasszállító pilótafülkéjébe és egy vadászrepülőbe is! A szimulátornál sokan voltak, így azt kihagytuk.

A legnagyobb "látványosság" a US Airways 1549-es járatának roncsa.

US Airways 1549-es járata
US Airways 1549-es járatának maradványa

2009. január 15-én a US Airways 1549-es járata a New York-i LaGuardia repülőtérről az észak-karolinai Charlotte-ba, a Charlotte Douglas nemzetközi repülőtérre tartott, amikor 3 perccel a felszállás után a gép balesetet szenvedett: összeütközött egy csapat kanadai lúddal, melynek következtében mindkét hajtóműve leállt. Az utasszállító repülőgép ezután sikeres kényszerleszállást hajtott végre a Hudson folyón. (forrás: wikipédia)

A balesetről film is készült, melynek címe "Sully".

A helyszínen volt a baleset egyik utasa, aki az élményeiről számolt be.

US Airways 1549-es járatának utasa
US Airways 1549-es járatának utasa

Ezen kívül van itt olyan katonai repülő (vadászgép), mely képes a hangsebesség átlépésére, valamint a vietnámi háborúban használt gépek és egy katonai helikopter is.
Ha már repülés és Észak-Karolina, csak érdekességképpen egy infó: a Wright fivérek 1903-ban itt repültek először. Ezért látható a legtöbb rendszámon a "First in flight" felirat.

Sok helyen voltunk már, de ez egyike volt a TOP programoknak! Várjuk az új helyet, ahova szintén egész biztosan el fogunk menni.

A parkolóban - nem tudjuk, hogy rendszeresen, vagy csak kivételesen - amerikai old timer autók voltak kiállítva. Ilyen régi autókat csak Charlestonban láttunk. Jó volt megnézni őket közelebbről is. Az autók jó állapotban vannak, sőt működőképesek is, olyannyira, hogy ki is lehet őket bérelni.

Odafele láttunk egy buszmegállót, így az volt a tervünk, hogy visszafelé elsétálunk a buszmegállóig és bemegyünk a belvárosba. A megálló nem lett volna közel, de mivel szeretünk sétálni, ez nem jelentett problémát. El is indultunk lelkesen, csak éppen baromi meleg volt és a sarokra érve szembesültünk azzal - amivel egyébként gyakran szoktunk -, hogy egész egyszerűen nincs járda. Az út kanyargós volt, szalagkorláttal, így nem tűnt túl biztonságosnak, hogy ott sétálgassunk, így kénytelenek voltunk feladni a tervünket és egy fa árnyékába húzódva rendeltünk egy Ubert… 😀 és már nem is volt kedvünk a városba menni, így egyszerűen hazavitettük magunkat.

Emlékmű Kitty Hawknál:

Map - Wright Brothers Monument - Kill Devil Hills, NC

További képek


Map - Carolinas Aviation Museum - Charlotte, NC

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő