Jogosítvány

Az autóbérléshez alapvetően elég a magyar jogosítvány is.
Viszont ha Észak-Karolina államban autót szeretnél venni, akkor szükséged van egy itteni jogosítványra. A magyar jogosítványt honosítani, lefordíttatni lehet, csak épp nincsen semmi értelme, mert senkit se érdekel.

A jogsi megszerzéséhez vizsgázni kell KRESZ-ből és autóvezetésből.
Ha már van jogsid, akkor a KRESZ-vizsga viszonylag könnyű, a vezetés része már problémásabb, vagyis nem maga a vezetés, hanem az a folyamat, amíg odáig eljutsz.

KRESZ: A tananyaghoz online hozzá lehet férni (forrás: www.ncdot.gov) a tesztet is lehet gyakorolni különböző alkalmazások segítségével.
Összességében nagy meglepetések nincsenek benne, van pár dolog, ami eltér (pl. táblák, sebességkorlátozások, iskolabusz, biztosításra, büntetésre vonatkozó tételek).
Ha ezzel megbarátkoztunk, el lehet menni a DMV-be (Division of Motor Vehicles - mindenféle autóval / járművel kapcsolatos dolgot itt kell intézni) a KRESZ-vizsgát vezetéstől függetlenül le lehet tenni. Ennek díja 20 USD.
Kell vinni egy lakcímet igazoló dokumentumot (pl. közmű számla vagy lakás lízingszerződés).
Egy egyoldalas űrlapot kell kitölteni alapvető adatokkal, utána le kell adni a néninek, aki rögzíti a központi nyilvántartásba, aztán van egy beugró vizsga, ami úgy néz ki, hogy bele kell nézni egy gépbe (kb. mint egy szemvizsgálaton) ahol különböző KRESZ-táblák vannak elhelyezve egymás mellé és alá, több sorban (kb. 12-16 tábla).
Vannak táblák, amelyekből hiányoznak bizonyos elemek (pl. a STOP táblában nincs benne hogy stop), ezekről szóban kell mesélni. (Jól látod-e, felismered-e színek és formák alapján, tudod-e mit jelentenek.)
Ha ezekre jól válaszolsz, utána jön a számítógépes tesztvizsga, ami hasonló mint otthon, azzal a különbséggel, hogy itt minden válasz egy pontot ér. 30-ból 25 pontot kell elérni a sikeres vizsgához.
A 30 kérdés nagyon átfogó, mert minden területre kiterjed (még a felelősségbiztosítás témára is). Van időkorlát is, de nem nyomasztó, bőven van idő megválaszolni a kérdéseket.
Ha egy feladatot nem tudsz, át lehet ugrani, mert később még vissza lehet rá térni.
Ha jól / rosszul válaszoltál, azt azonnal lehet látni a pontszámodból. Ez azért jó, mert ha menet közben valamire nem tudod a választ és mész tovább, látod a jó válaszaidat és eléred a 25 pontot, akkor már nem kell izgulni azon, amit esetleg nem tudtál.
Ha megvan a 25 pont, a többi kérdést már meg sem kell válaszolni.

Ha végeztél, vissza kell menni az ügyintézőhöz, aki az eredményt látva, gratulál a sikeres vizsgához, készít egy képet rólad és ad egy ideiglenes jogosítványt, ami két hónapig érvényes.

Ezzel lehet bérelt autót vezetni, illetve olyan autót, amire van biztosításunk - de erre még visszatérünk, mert innen lesz a sztori komplikált.

Forgalmi vizsga: erre már időpontot kell egyeztetni - csak azután lehet, hogy megvan a KRESZ vizsga. Van még ezen kívül két feltétel: kell egy személyes felelősségbiztosítás és egy autó, aminek van érvényes kötelező biztosítása. Na, és itt kezdődik a probléma, hogy jogsi nélkül nem tudsz autót venni, viszont a vizsgához meg kell egy…
A személyes felelősségbiztosítás sem feltétlenül egyszerű, mert nem minden biztosító kínál ilyen szolgáltatást, aki pedig igen, az drágán kínálja.
Mi a Red Beard ügynökségen keresztül kötöttünk ilyen biztosítást. Természetesen nem sok biztosító kínál ilyen szolgáltatást, ennek megfelelően nem is olcsó. Három hónapra ~600 USD.

De a legnagyobb problémát továbbra is az autó (hiánya) jelentette. Itt mindenki abból indul ki, hogy a családban van autó. Itt már nagyon fiatalon (16 éves kortól lehet) jogsid.
A környéken csak egy-két autósiskola biztosít autót a vizsgához. Itt nem úgy van, mint otthon, hogy azzal az autóval vizsgázol, amin tanultál.

Minket az egyik kollégám segített ki. Megengedte, hogy az autóját használjam a forgalmi vizsgához.
KRESZ vizsga után volt már biztosításunk, volt egy autó is, így ezek után kértünk időpontot a vizsgára.

Érkezés után jelentkezni kell, hogy miért jöttél: elveszik tőled a biztosítást és az autó papírjait valamint a tanuló jogsit. A vizsga díja: 5 USD (!) volt.
Ezután várni kellett a vizsgabiztosra, együtt kellett vele az autóhoz menni. Mielőtt elindultunk pár dolgot leellenőrzött az autón: kerekek nem laposak, világítás működik, féklámpa, index. Ugyanis ha valami gond van az autóval, a vizsgának ott helyben vége is.
Utána beül az anyósülésre és még mielőtt elindulnánk, tájékoztat arról, hogy neki az a feladata, hogy felmérje mit tudok. Nem az a célja, hogy kiszúrjon velem, átverjen. Arról is tájékoztat, hogy a vezetés során instrukciókat fog adni, hogy mi lesz a dolgom: hol kell megállni, bekanyarodni, stb.

Miután elindultunk, elmondta, hogy azon az úton mekkora a sebességkorlát - ezzel is segítve, nehogy bajba kerüljek.
A vezetés során a vizsgabiztos érthetően egyértelmű utasításokat adott, hogy melyik utcába forduljak be és milyen feladatokat hajtsak végre (volt Y forduló, tolatás tükör használata nélkül stb.).
A forgalmi vizsga nem volt hosszabb 15 percnél. Azt nem mondta el, hogy sikerült-e vagy sem, ahhoz meg kellett várni a papírokat. Egy ügyintéző gratulált egy ablaknál, hogy sikerült a vizsga és ott a helyszínen kiállított egy átmeneti jogosítványt. A végleges igazolványt postai úton küldik ki két héten belül. (Amennyiben nem érkezik meg, a DMV-t kell értesíteni).

Miután megérkezett a jogsi, a meglévő biztosítást lemondtam és újat kötöttem a meglévő biztosítási ügynökömön keresztül. A biztosítás így most jelenleg ~170 USD/hó.

KRESZ tesztek Androidra


Iratkozzatok fel a Youtube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő