A fánk

Sy @ 2022-01-23 | 3 perc |

Most hogy már benne vagyunk a farsangi időszakban ideje, hogy a fánkról is beszéljünk. Az amerikai filmek nagy részében tuti biztos előkerül egy fánkos doboz.

Krispy Kreme box

A fánkokkal kapcsolatban az a véleményünk, hogy sajnos finomak! 😋

Itt egyébként iszonyúan sokféle süti kapható a boltokban. Időnként persze kipróbálunk néhányat és a legtöbbször arra jutunk, hogy jobb, ha mi készítünk itthon, mert ezek a mi ízlésünknek túl édesek.

Fánkot is próbáltunk magunk készíteni, de megmondom őszintén, hogy nem lett annyira nagyon tökéletes.

home made donut
saját házi fánk

Ebből jobb, amit a boltban lehet kapni.
Fánkot egyébként kb. mindenhol lehet kapni, minden boltnak van saját készítésű fánkja.

Pepperbox Doughnuts
fánk a Pepperbox Doughnuts kínálatából (Charlotte, NC)

És hát persze ki ne hallott volna még a Dunkin' Donuts-ról?

A Dunkin' Donuts, más néven Dunkin' egy kávé és fánk árusítására szakosodott amerikai multinacionális gyorsétteremlánc. 1950-ben William Rosenberg alapította Massachusettsben.
1990-ben a Mister Donut lánccal együtt felvásárolta egy holdingcég, amely ezután a Mister Donut-éttermeket Dunkin' Donuts-éttermekké alakította. Ez nagyban hozzájárult a Dunkin Donuts terjedéséhez Észak-Amerikában.
A Dunkin'-nak körülbelül 12 900 étterme van a világ 42 országában, így az egyik legnagyobb kávézó- és fánkozólánc. A 2010-es évek elejéig Magyarországon is voltak Dunkin' Donuts üzletek. Európában ma már csak 10 országban lehet találni. Amúgy nem csak fánk és kávé van persze. Szendvicset is lehet kapni.

A másik híres fánkozó a Krispy Kreme, mely azért is érdekes, mert Észak-Karolinában született 1937-ben. Vernon Rudolph alapította Winston-Salem városában.
Jelenleg pedig Charlotte-ban van a központja. Világszerte 1400 boltjuk van.
Itt kávé, fánk és hideg-meleg italok kaphatók.

mural, donut - Charlotte, NC
Krispy Kreme-s fánkok egy ház oldalán (Charlotte, NC)

Ezen kívül persze van egy csomó kisebb-nagyobb fánkozó Amerika-szerte és ahogy már említettem általában a boltoknak is van saját fánkjuk. Vannak nagyon különleges és külsőleg is igen csinos fánkok.

pretzel donut
pereces fánk a Pavilions bolt kínálatában (Anaheim, CA)

Sőt, amikor valamilyen ünnep van, akkor ahhoz kapcsolódó külsőt is kapnak a fánkok.
Például Valentin-napkor nagyon sok helyen kaphatóak szív-alakú fánkok, de Krispy-nél volt már egzotikus ízű (és színvilágú) fánk is.

Krispy Kreme summer edition
Krispy Kreme nyári kiadás

A legkedveltebb fánk itt a glazed donut, vagyis a mázas fánk. Igazából tök sima, egyszerű “natúr” fánkot nem is lehet kapni, mert ez a cukros máz mindegyiken rajta van. (Jobb lenne, ha nem lenne…)

glazed donut
mázas fánk

A mi személyes kedvenceink: a Dunkin'-ban a Boston Cream Donut, amely egy töltött fánk. Valamint van egy ilyen tök egyszerű, úgynevezett bowtie donut. Ez olyan mintha két fánk egymásba lenne fűzve.
Pont az a kettő, ami nem mindig és nem mindenhol kapható. Nem mintha túl gyakran vásárolnánk fánkot, de ha éppen igen, akkor szokott kihívást jelenteni. Ráadásul ez az összecsomózott fánk mindig / boltonként más fantázianév alatt fut, így aztán még a nevét sem lehet megjegyezni. 😀
A Krispy-nél pedig az alap, a fent említett glazed donut a legjobb! Ilyen finom puha fánkot még soha nem ettünk. Mondjuk nem is nagyon kóstoltunk mást. Ezt az egzotikusat kipróbáltuk egyszer, de az a sok máz miatt nem ízlett annyira. Az inkább szép volt, mint finom. Mármint számunkra. De a sima… Na az tényleg fantasztikus!
Egyébként fura mód Krispy-s fánkozót sokkal nehezebb találni, mint Dunkin'-t. Az sincs minden sarkon, de látványosan sokkal több van belőle, mint Krispy-ből. Pedig itt lakunk, ahol a főhadiszállásuk van… 😀

Egyébként annyi ízű, formájú, fajtájú fánk van, hogy képtelenség is lenne végigkóstolni őket. Csokis, mázas, frosted, kókuszos, vaníliás, régimódi, epres, dupla csokis, csokikrémes, fahéjas, cukorborítású, red velvet ízű, sőt tavaly ősszel volt már pumpkin spice-os, halloween-es és hálaadásra készült fánk is, hogy csak néhányat említsünk. Szóval a lehetőségek végtelen tárháza várja a fánkok szerelmeseit. Mi mindig azzal nyugtatjuk magunkat, hogy a legtöbb esetben szebb, mint finom… 😄 Így nincs akkora kísértés!

Egy szó, mint száz: Fánkra fel (de csak mértékkel!) 🍩


Dunkin' Donuts

Hol: több helyszínen
Hogyan: személyesen
Mikor: több alkalommal
Szerintünk:

Krispy Kreme

Hol: több helyszínen és online
Hogyan: személyesen és online
Mikor: több alkalommal
Szerintünk:

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő