Vízum megújítás, 1. rész

Sy @ 2022-01-31 | 4 perc |

Az idő olyan ütemben rohan, hogy áprilisban lejár a vízumunk.
Szinte felfoghatatlan, hogy eltelt közel 3 év.
És ami még durvább, hogy amikor kiköltöztünk, akkor szó sem volt világjárványról, melynek következtében ez idő alatt egyszer sem voltunk otthon…

Őszintén szólva egyébként a család és a barátok hiányoznak, de ezt leszámítva nincsen honvágyunk.
De ez a poszt most nem erről szól.
Elképzelhető, hogy ez majd egy több részes sztori lesz.

Jelen körülmények között ugyanis nagyon nem egyszerű a vízum megújítása.
De kezdjük az elején.
Szerettünk volna többször is hazamenni, viszont a járványügyi szabályozások értelmében egészen 2021. novemberéig úgy állt a dolog, hogy ha hazamegyünk / elhagyjuk az országot, akkor még a vízumunkkal SEM tudunk visszatérni.
Ezért a hazaút elmaradt.
Az utolsó terv november lett volna, mert akkor már el tudtuk volna intézni a vízumot is (leghamarabb a lejárata előtt 6 hónappal lehet intézni.) - Itt hangsúlyoznám, hogy mi csak a saját esetünket tudjuk vázolni, mert gondolom, hogy attól is függhet sokminden, hogy kinek milyen vízuma van. Mi céges vízummal vagyunk itt.

Tehát november. Éppen novemberben volt változás a szabályozást illetően, így akkor meg azért nem indultunk útnak.
A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint, mióta turisták is beléphetnek újra az országba, több feltételnek kell megfelelni: két (itt elfogadott) oltás, utazás előtt (most éppen 24 órával) készült negatív teszt és aztán még mindenféle adatokat is meg kell adni kontakt követés céljából.

Viszont ugye mindenhonnan az folyik, hogy ne utazz, ha nem muszáj, naponta több száz/ezer légijáratot törölnek itt is. Szóval egyáltalán nem egyszerű a helyzet.
Mi is nehéz szituációba keveredtünk emiatt, hiszen a vízum miatt viszont mindenképpen haza kell utazni sajnos.
Felmértük annak a lehetőségét, hogy itt újíttatjuk meg, de ezt nem javasolják. Őszintén szólva én nem értem a miérteket, de nyilván nem állhatunk le senkivel vitatkozni, hogy miért is így vannak a szabályok.
Azt mondják, hogy benyújthatod itt is a kérvényt, de nagyon mások az elbírálás szabályai és az esetek nagy százalékában el is utasítják a kérelmet.
Kockázatos, mert ha tényleg elutasítják, akkor utána nagyon rövid időn belül el kell hagyni az országot, ami elég komoly anyagi bukással jár.
Többször felvetettük, mert nem szívesen utaznánk a jelenlegi körülmények/feltételek között, amíg ilyen a szitu a világban.
De minden esetben azt javasolták, hogy oda menjünk, ahol először megkaptuk.

Patthelyzet alakult ki. Szívünk szerint kockáztatnánk, de azért ezt így nem merjük bevállalni. Minden lehetőséget átgondoltunk: még azt is, hogy hazaköltözünk, de ettől valahogy mindketten elég depis állapotba kerültünk, így ezt elvetettük.

Jeleztük, hogy oké, akkor ha muszáj (én a magyar konzulátussal is próbáltam levelezni, hogy nincs-e más mód), akkor hazamegyünk. Ezzel elindult a papírmunka és a szervezés.
Gondolhatjátok, hogy jelenleg elég sok fejfájást okoz ez az egész sztori.

A sorrend:

  • Kell a céges papír - ezen van egy azonosító szám, ami kell a DS-160-as nyomtatványhoz.
  • Ezután ki kell tölteni a DS-160-ast, ami tök ugyanaz, amit az első vízum igénylésekor is ki kellett tölteni. Nagyon sok oldalas, sok kérdéssel, mindkettőnknek külön kell kitölteni.
  • Ha ez kész, akkor be kell fizetni az időpontfoglalás díját: ez most 123 500 Ft volt (kettőnknek).
    visa appointment fee
  • Ha ez megvan (nem állítom, hogy sima ügy, mert megadtuk a kártyaadatokat, majd a rendszer szerint az nem is mastercard, majd miután másik kártyával sikerült fizetni, akkor nem érkezett meg az időpontfoglaláshoz szükséges kód…
  • Ekkor levelet kellett írni nekik, hogy ilyenkor mi van. Csak az adatok kitöltése közben már kép napot csúsztak a foglalható időpontok. A fizetés másnapra rendeződött, akkor tudtunk időpontot foglalni.
  • Itt a rendszer felajánlja egyébként, hogy most nem muszáj bemenni személyesen interjúra, postán is be lehet nyújtani a szükséges papírokat. Ez esetben csak akkor kell bemenni, ha a konzul valamiért látni szeretné az illetőt.
    Viszont mi (ha már muszáj hazautazni) akkor bemegyünk, mert így gyorsabb valamivel az ügyintézés.

Most hogy megvan az időpont, mindent e köré kell valahogy okosan megszervezni.
Okosan… Nem állítom, hogy ez egyszerű, ugyanis Magyarországra egyelőre innen nincsen közvetlen járat, tehát mindenképpen át kell szállni valahol, így figyelembe kell venni az ottani szabályozást is, de még a magyar weboldalakkal sem volt egyszerű a szitu, hogy hova mi kell, milyen feltételekkel tudunk bárhova is menni most a nagy omikron kellős közepén.
A honlapok baromira nem aktuálisak, van amit 2020 novemberében frissítettek utoljára. Te meg találd ki, hogy akkor hova mi kell éppen…

Az például sehol sincsen feltüntetve, hogy az USA-ban kapott oltással hogy lehet Magyarországra belépni (de bezzeg a türkmén oltás még ki is van emelve…). Mindegy! Némi levelezést követően (egyébként ez ügyben viszont azt tudom mondani, hogy nagyon gyorsan kaptam válaszokat, ami azért szintén elég fontos.) az alábbi infókat kaptuk: magyar állampolgárnak nem kell teszt, viszont kell oltási igazolvánnyal rendelkeznünk. Az amerikait is elfogadják. Ugyanakkor igazolni kell, hogy a belépés célja, hogy a magyar védettségi igazolványt kérelmezed két napon belül, vagy elektronikusan már kérvényezted az ügyfélkapun keresztül.
Persze az utazásig még ki tudja mi és hányszor fog változni, de most nagyjából képben vagyunk.
Van repjegyünk is már és kérvényeztük a magyar igazolvány kiállítását is; aztán csak sikerül valahogy hazajutni.

Jövök majd a fejleményekkel és drukkoljatok, hogy minden simán menjen!

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő