Vízumkérelem

Sy @ 2019-03-07 | 2 perc |

Természetesen csak az általunk igényelt vízumról tudunk beszámolni. Ez pedig az ún. L1-es vízum (határozott időre szóló munkavállalói vízum).

Az egész procedúra akkor indul, amikor megvan az aláírt ajánlat, amit a munkáltató tesz a munkavállaló felé. Ezt a folyamatot Amerikában indítja el a munkáltató, azzal, hogy különböző dokumentumokat állít ki és küld be a hatóságok felé. Ekkor nekünk még semmilyen teendőnk nincs.
Amikor ezeket beadják, egy visszaigazoló dokumentummal együtt a munkáltató elküldi nekünk az iratokat.

A mi teendőnk a DS-160-as nyomtatvány kitöltésével kezdődött.

Ez egy nagyon hosszú nyomtatvány, ahol nagyon sok adatot kérnek, többek között: útlevéllel, lakcímmel, házassággal kapcsolatos adatokat. Ha valaki már elvált, akkor az azt igazoló papírokat is prezentálnia kell. Szükség van meghatározott méretű fényképre, továbbá kellenek adatok az önéletrajzból is. És az Amerikából kapott nyomtatványokból kell az egyedi azonosító, az ún. receipt number.
Ez igazából egy űrlap sorozat, ahol a lépések között van lehetőség a mentésre, így később még lehet rajta módosítani, vagy folytatni, ha egyszerre nem tudunk mindent kitölteni. Az oldal sokszor sokáig tölt, és ha végül úgy tűnik betöltődött, egyes elemek hiányában mégis szétesettnek tűnik a lap. Nem tudjuk mitől van, de rendszeresen tapasztaltuk. Sok türelemmel, folyamatos adatmentéssel és az oldal frissítésével oldottuk meg.
Az is fontos, hogy ha van velünk utazó, akkor róla is meg kell adni adatokat a kérelemben, de neki is ki kell töltenie egy ugyanilyen nyomtatványt.
Ez a kérelem a 75 USD/fő díj megfizetésvel zárul. Ez a jelentkezés díja, amit akkor is ki kell fizetni (és nem jár vissza), ha végül nem kapod meg a vízumot. (Ha megkapod, akkor további díj fizetése következik.)

A 75 USD-s díjat lehet online vagy átutalással is rendezni. Online egyszerűbb, mert nem kell igazolni az utalás sikerességét (és nem kerül többe, mint az utalás).
Csak a sikeres díjfizetés után lehet időpontot kérni. Online fizetés esetén nem kell várni semmire, egyből lehet kérni.
Mi ezt nem tudtuk, és azt vártuk, hogy majd valaki jelentkezik. Mikor végre kiderült, hogy nekünk kell kérni / foglalni időpontot, onnantól két hetet kellett várni.

Az interjúra az amerikai nagykövetségen kerül sor, ahova vinni kell a DS-160 kitöltését igazoló lapot, az időpontot visszaigazoló e-mailt kinyomtatva, a fizetést igazoló dokumentumot, fényképet (a helyszínen van készpénzes igazolványkép készítő automata).
Mi vittünk további dokumentumokat, de ezeket végül nem kérték: önéletrajz, sulis papírok, tulajdoni lap ingatlanról (a honlapon szerepel mindenféle dolog, nem is feltétlen egyértelmű, pl. orvosi igazolás - de ez az L1-es vízumnál nem kell).

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő